Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

27 januari 2008

Solnjutning och Dockskåpsstädning

Soldag idag! Äntligen! Efter flera dagars storm & gråmulenhet var det verkligen välkommet med lite solljus,,,,.
Varit ute i trädgården ett tag. Mest för att spana in om stormen gått hårt åt växterna. Men de hade klarat sig bra genom blåsten.
Sen blev det en del jobb vid datorn. Lilla My & hennes kompisar håller mig sällskap!;-) Hon finns nämligen i minivariant här vid datorn också. Tillsammans med en söt dockkille och en gullig Babuscka. Ingen av de här tre figurerna är högre än ett par centimeter.
Idag fick jag också en stund över för något som jag - skam sägandes- skjutit på mycket länge. Städning av en
jättedammig dockskåpsmiljö!
Jag gillar alltså minisaker & minimiljöer.... Som två-centimeters-figurerna här vid datorn. Eller som dockskåpsmiljöer.
Mitt dockskåp från 1950-talet och "barnens" dockskåp från 1970-talet åkte fram ur sina skrymslen för några år sen. Det var efter en av våra sexton intensiva revyperioder. Jag behövde helt enkelt något nytt att sysselsätta mig med. Det var alltid tufft att bara klippa av pang bom efter flera månader med intensivt teaterjobb utan ha haft en ledig stund. Vi hade ju hela tiden vårt ordinarie arbete att sköta också.


Dockskåpsrenovering blev det året ett perfekt projekt att sätta igång med för att gå ner i varv under vårvintermånaderna.
Jag lånade böcker om dockskåp på biblioteket. Jag besökte dockskåpsbutik i Stockholm. Där hittade jag både material för egen tillverkning och diverse färdiga dekorationer att placera in i miljöerna.
Jag tillverkade dockfamiljen och deras kläder och tillbehör. Jag förvandlade gamla dockskåpmöbler med färg. nytt tyg, fransar, med mera.
Jag tapetserade och målade om på väggar och en del av golven. Jag gjorde spröjsar till fönster, mattor och gardiner till alla rummen.
Jag formade saker i lera och av pärlor, "chokladkartongsinredningar",
träspill - you name it!
Jag såg banne mig material till presumtiva dockskåpsting överallt! Och jag hade jättekul!;-)
Det är nu rätt många år se´n jag byggde om skåpen till den här viktorianska mini-miljön.
Det ska erkännas: intresset för dem har väl falnat rätt mycket....
Men jag har ändå inte hjärta att helt "skicka bort" dem igen.
Först stod skåpen i vårt sovrum på övervåningen. Numera står de i hallen en våning ner.
Skåpen ska snart få komma upp på två vägghyllor också. Och få dörrar av plexiglas till framsidorna. Så de skyddas lite mer från
"dammangrepp".
Idag fick de i alla fall lite tid och omhändertagande. Varje rum och sak blev rengjord med Topz & städsvamp. Skåpen behöver egentligen mer uppfräsching.
Men jag känner mig rätt nöjd med att ha gjort det i alla fall!;-)

22 januari 2008

Fullmåne

I morse försov vi oss! Men lugn! Vi hann i tid till jobbet!;-) Fast frukost fick vi stå över. Usch. Sån´t förstör hela dagen! Men det underliga är att elev efter elev - både till maken & till mig - under dagen berättat att detsamma hänt dem i morse! Kan det vara fullmånen som påverkat oss....? ;-) Äsch nä - det tror jag förstås inte på allvar! Men lite fundersam blir man över att så många verkar ha drabbats av "sömnsjuka" just denna dag....;-)
"Sovbilden" är inte från morgonen!;-) Visar Nina i roll som revytant! Men rätt lämplig illustration till "sömnsjukan", va?...;-)...



Det är jättekul att få kommentarer till sin blog. Det tycker nog alla som har blog (... eller hemsida...). Via räknaren ser jag ju att det är många fler som besöker min blog än det är som kommenterar...


Jag är själv också rätt dålig på att skriva kommentar varje gång jag besöker någons blog. Jag gillar att surfa runt på vackra blogar & hemsidor med blommor, inredning och andra websidor med vackra ting & bilder. Men periodvids är jag verkligen kass på att ge mig tillkänna & skriva kommentarer. Jag hinner oftast inte med!

Och om jag redan sagt "åh vad fint!" en massa gånger så tycker jag det känns dumt att ännu en gång "kvittra" in en liknande kommentar. Om jag inte har nåt direkt nytt att komma med och/eller nåt nytt att reagera på. Nu och då kan man ju förstås skriva en "riktig" kommentar. Men inte varje gång. Om man inte har tid. Eller ord, tanke & åsikter för det....


Det räcker ju egentligen med nåt lite enklare - i "gästboksstil". Alltså inte en "formad" kommentar varje gång. Utan mer en liten "notering" om att man varit på besök. Helt enkelt........


Kanske också en "dagens point" - för ett specifikt inlägg, för en bild eller för blogen i stort om man vill det - 7 (av 10) points... och vad man ger "points-en" för....


Jag lovar att bättra mig & höra av mig på andras blogar! Åtminstone (blir nog rätt ofta!;-)...) med en sån där enkel "gästbokskommentar"!

Hoppas förstås att en eller annan gör nåt liknande här på min blog också nu & då!;-).....

21 januari 2008

Revy

I går var vi på Östra Göinge lokalrevy 2008- "Going till Amerika". Vi ledde revyn under sexton år - från 1990 - 2006. Skrev texter & arrade och/eller skrev musik och medverkade som aktörer på scenen (jag) och i orkestern (maken).



Såklart hade vi igår med blommor med mera till "kollegorna". En blomknopp bröts. Den fick flytta in i min rosgömma härhemma istället.;-)

Vi lämnade alltså över revyledningen för två år sen. Många frågor om vi inte saknar revyandet. Inte minst när vi sitter i salongen. Men nej. Det kapitlet är nu definitivt slut. Nå... några texter har vi vi varit med att skriva även till de senare uppsättningarna - den i år också. Vi hjälper gärna till med ett "handtag" om vi kan & om så önskas... Men i övrigt är det numera bara skönt & kul att sitta & njuta i publiken! Det är vi fullt nöjda med!;-)

Nu tänkte jag göra två inlägg om lite fler "fröjder"... Hoppas någon eller några av dem kan locka till "fröjd" för fler än mig!;-)

20 januari 2008

Fröjd mellan pärmar

"Flower Fairies Treasury" av Cicely Mary Barker. Lika mycket en ögonfröjd som en läsupplevelse. Jag älskar Barkers vackra fairies. (Varför ska jag berätta mer om en annan gång...) Verserna till varje blomälva är också härliga.

Det här inlägget blir långt. Böcker är ju min absoluta passion - min allra största "fröjd"! Jag kan aldrig få för många. Jag kan aldrig läsa för många.
Och det är läsningen som framförallt är min "bokfröjd".....
En rad böcker som jag "vurmat" för under mitt blog-år har jag redan skrivit om (etiketten "Böcker" till höger). Men "sen sist" har en hel del nya favoriter tillkommit....
(Länkarna på författarnamnen härnere leder till AdLibris sidor. För att jag ville hänvisa till en sida med info & mer att läsa om varje bok och/eller författare. Böckerna finns ju annars att köpa på många ställen.... Eller varför inte låna på "biblan"?!)

Just nu läser jag "Snö" av Pamuk. Jag skrev i ett tidigare inlägg att jag läst hans självbiografiska bok "Istanbul". Båda böckerna är mycket bra. Men nu förstår jag helt och fullt varför den mannen valdes ut att motta Nobelpriset (förra året)! Vilken författare!

Jag läste "Istanbul" ungefär samtidigt med Amos Oz självbiografiska "En berättelse om kärlek och mörker". Även Oz var ett namn som fanns med i "gissningarna" inför det årets Nobelpris. I mitt inlägg skrev jag att jag personligen fann Oz bättre värd priset än Pamuk.... Ok. Helt klart är Oz fortsatt en värdig kandidat. (Vad nu lilla simpla Ninas "röst" kan vara värd i sammanhanget! Fniss....)
Men åh vilken författare Pamuk är! Den stämning hans bok "Istanbul" planterade i mig. "Snö" som jag nu läser med fascination. En suverän men absurd, kritisk, satirisk berättelse om miljön & människorna i den fjärran belägna - och genom hela berättelsen helt insnöade - lilla staden Kars (som lika gärna kan ses som en spegel av ett mycket större samhälle!) och dess brokiga kamp & motsättningar mellan islamister, sekulära republikaner, kommunister mm. Läs den! Den berör!

Maken läste Kejsar-serien (om Ceasars upppgång & fall) av Iggulden härförleden. Maken var hänförd och rekommenderande den varmt. Därför köpte jag del ett - "Roms portar" -i pocketupplaga. När jag hade läst några sidor var jag på väg att ge upp! Jag tyckte stilen mest liknande "pojkboks-romantik. Ni vet - heroiserande av "karska gossar". Men jag är glad att jag fortsatte! Boken var såååå bra! Man kommer helt in i romersk tid & tänkande. Visserligen fabulerande i romanform. Men författaren är historiker och säkert nära rätt beskrivning av den tidens liv. Han redogör tydligt om han medvetet förändrat något.

Igguldens böcker är inte alls litteratur på Pamuks eller Oz nivå. Men mycket intressanta, lättlästa, underhållande samtidigt som de är historiskt informerande. Nu väntar jag ivrigt på de tre andra delarna i serien som jag beställt!

Vad värre är: Nu har en ny historisk serie av Iggulden kommit - denna gång om Djingis Kahn! Dom vill man förstås också läsa! Var ska detta sluta?!;-)
Jag gillar att blanda läsning av skönlitteratur, facklitteratur med en och annan deckare. Isländska författaren Arnaldur Indriadson är just nu både makens & min deckarfavorit. Han skriver bra, intressant, trovärdigt. Intressant också att få bekanta sig med det isländska samhället. Ett land jag inte visste så mycket om innan.....

Av samma skäl - alltså för inblick i ett annat lands seder, bruk & vanor - är jag förtjust i deckarförfattarna Donna Leon och Denise Mina.
Leon är visserligen amerikanska men bor i Vendig. Intressant att läsa när kommisarie Brunetti försöker lösa sina fall och rör sig runt i staden Venedig.
I Minas böcker möter man miljöer och fall via den nattarbetande kriminalreportern Paddy Meehan i Glasgow. Dessutom får man möta de problem Meehan själv har att brottas med i sitt eget liv, i sin familj, sin omgivning & på sin arbetsplats, Scottish Daily News. Allt mycket intressant men annorlunda och oväntat. Det är inte alls säkert att Denis Minas böcker slutar med lösning av fallen....

Antikvariat är kul att besöka. Både irl och på nätet. Här två bra länkar: Antikvariat.net och Bokbörsen .
I går beställde jag två böcker av "Lodbrok" på Bokbörsen. Lodbrok är författarpseudonym för Ragnar Pihlstrand - präst från Skåne som vid 1800-talets slut var verksam i Tving församling i Blekinge. Övergick senare till att bli författare av romaner om berömda historiska personer & händelser eller miljöer i Stockholm.
Prästen/författaren R Pihlstrand råkar vara min svärsons morfars farfar! Därför tyckte jag det var kul att inköpa några av hans böcker....

Jag arbetar vidare med mitt forskningsprojekt kring "trädgårdsglobetrottern" Nils N Emitslöf. Arbetet kräver mycket research. Nils verkade en lång tid under slutet av 1800-talet på olika håll runt Svarta Havet. Bland annat var han i Batoum i Georgien. Jag hittade ett intressant citat av den kvinnnliga upptäcksresanden Maria Anholm. När jag på ett antikvariat fick tag på hela den reseskildring från Kaukasien - "I Gogs och Magogs land" utgiven 1895 - där citatet var hämtat fick jag tag på en verklig pärla! Och då inte enbart inressant för mitt projekt. Hon berättar i minsta detalj sina iaktagelser om liv, folkstammar, kultur, religion med mera, med mera som hon träffar på i området. Att boken i sig dessutom är vacker med sin relief-dekor med gulddetaljer gör ju inte boken sämre!;-)

19 januari 2008

Fröjder på nätet

Det finns verkligen massor av "fröjder" på nätet. Kul att surfa runt bland blogar, hemsidor, forum , plantsidor... Ibland förstås för att skaffa snabb info. Eller "bara" hålla kontakt med nya & gamla vänner. Ibland för att njuta en stunds "ögonfröjd". Dregla över vackra växtbilder till exempel.

Vips har man skaffat på sig en ny "skradus" med önskeväxter!;-)

Länkarna jag lagt in här på min blog är till mina favoritblogar. Dom jag gärna återvänder till igen & igen. Likadant är det med länkarna till webbutiker.....


Här en ny härlig webbutik: http://www.elsashem.se/nIndex.asp.
Massor med fina saker till barn, för inredning, med mera...
Jag har lagt in den som länk bland webbutiker i högerspalten också....

Mina favoritblogar ser du i länklistan. Bland dem är Randis blog "Bland rosor och tistlar" min allra största blog-ögonfröjd ! Jag kan bara inte vara utan den! Måste gå in där & njuta minst en gång per kväll.;-) Både blogens lay out & Randis otroligt vackra bilder. Allt är bara så ljuvligt! Har du inte varit där - besök den! Men varning: stor risk att du inte kan vara utan den sen!;-)

15 januari 2008

Fröjder

Bild: Kerstin Hansson, Dennis Wennberg, Nina Holmberg/Ö Göinge Lokalrevy
Som sagt... Min blog visar verkligen inte alla fritidsintressen eller "strängar" jag har eller sysslar med! Musik (både jobb & fritid), teater, historia, politik med mera. Jag skulle nog kunna starta en blog för varje ämne! Fast det hinner jag inte! Jag har nog svårt hinna med den här! Så det får vara! ;-)
Äh...;-)....Allvarligt.... "Peta" med blog & hemsida är avkoppling för mig! Och som innehåll på dom vill jag helt enkelt bara dela med mig av mina "fröjder". Sån´t som ger mig glädje & styrka att orka allt det där andra. Och jag hoppas förstås att de ska ge lite glädje & fröjd vidare till ytterligare en eller annan !...?.....Så simpel är min "blog-drift", se....!;-)

Rosor- det är en ljuuuuuvlig fröjd!!!!!

Fröbeställning är väl annars största fröjd just nu! I likhet med tusentals andra "plantoholicer" Sverige (Europa?!;-)...) runt plöjer jag frökataloger & kluddar ner önskelistor... som sen - snyft...- måste reduceras ner till rimlig ekonomisk nivå innan de kan skickas. Man hittar ju ständigt så många nya, underbara växter!

Perennsådder får stå utomhus. Hela våren går jag sen & kikar in under "locket" av fiberduk. Väntar på att få se de första tecknen till liv där i krukorna...
Och en dag har det hänt! Små späda skott i gruset! Det är lycka, det!!
Så här såg det ut i min perennsåddslåda 28 april 2007.

12 januari 2008

Julplundring & Solnjutning

Måste berätta : Ojojoj & tyvärr! Jag fick faktiskt ställa in fröbeställningen till STA! Suck.... För mycket har hindrat mig de senaste dagarna för att jag skulle kunna hinna få iväg den & betalningen så de nådde fram i tid. (Måndag) Idag var ju för sent. Synd. För jag hade verkligen valt ut "godbitar". Bättre lycka nästa år.... Riddarsporre-fröna har jag ju att "roa" mig med. Och än finns tid att beställa mer ur kataloger.... ;-)
Ettåringar & grönsaker är det ännu mindre bråttom med. Där ska jag välja läääänge. Jag har redan sett en del nya spännande grönsaker i Impectas katalog.
Jag var mycket "restriktiv" när jag skulle ta fram julsaker för årets julpyntning. Ville inte vräka på i nymålade fönster & på nymålade väggar. Ändå åkte hälften av det tillbaka ner i källaren igen! Tyckte det blev alldeles för mycket. Jag som brukar vräka på med julsaker annars! ;-)
Idag på Knutdagen åkte förstås alla julprydnader bort igen. Julgranen klär vi "viktorianskt" med tätt, tätt av prydnader! Annars var det alltså inte så mycket pynt att ta ner idag.
Änglar är härliga! Jag kan nästan inte få för många. Visst är hon till vänster särskilt söt?
Den stora dörrkransen på ytterdörren hade jag i år också fyllt med spelande keruber..... Ska jag vara ärlig: Änglarna har jag lite svårt att skiljas ifrån när julen ska ut....

Men man behövde bara titta ut genom fönstret idag så kändes julplundring helt rätt! Därute var det idag nämligen rena vårsolen! Jag vandrade jättelänge ute i trädgården. Gjorde inget särskilt - utom att plocka upp en & annan kvist. Men bara känslan att gå omkring därute!! Åh jag fick vårkänslor! ;-)
Värst nu är att klara hålla fingrarna i styr! Jag vill börja rensa & feja i rabatterna! Fast jag vet att det bara skulle vara till skada!! Men oj vad det kliar i fingrarna nu!
Men nu känns & syns det i alla fall tydligt: vår i sikte & ljuset återvänder!
Snart, snart, snart dyker de små "dropparna" upp!

10 januari 2008

Plantaholic

Igår gjorde jag äntligen färdigt fröbeställningen till STA. Den ska vara inne senast 14 januari så det var hög tid! Ska kanske förklara vad STA är för den som inte vet.... Det är förkortning för Sällskapet Trädgårdsamatörerna - en (av flera) rikstäckande organisationer för trädgårdsintresserade. Många av medlemmarna har samlat otroligt fina växter och skapat fantastiska trädgårdar. Jag känner mig väl rätt ynklig i det sammanhanget... hm...;-) Men varje år delar i alla fall medlemmar med sig av sina fröer. För oss som inte har lika utbyggda plantsortiment är det här ett förmånligt tillfälle att kunna få del av fröer till ett par tusen - oftast mycket rara - växter. Man har möjlighet att välja 20 sorter för 80 kr. Så det är klart att man vill ta vara på tillfället.


Det är min andra fröbeställning för året. Första var en beställning av Delphinium-fröer från Nya Zeeland som jag gjorde innan jul tillsammans med annan freak. Sju härliga Riddarsporr-sorter. Typ den på bilden.
Nästa fröbeställning ska gå till Impecta. Därifrån beställer jag grönsaks- och chilli-fröer framförallt.



I år tänkte jag stanna vid dessa fröbeställningar. Men senare har jag förstås planer på inköp av plantor av många slag!;-) Är man plantaholic så är man! ;-)

07 januari 2008

Textilkonst

Vi har flera duktiga konstnärer i bekantskapskretsen. Två konstnärinnor saknade vi dock alster av - Cilla Lindkvist-Sjöberg, Borrby och Lina Gardelid, Kristianstad.

I somras var vi på en av Cillas utställningar i Borrby. Då köpte jag kaffe-kopps-tavlan. Visst är den läcker?! Och titta på detaljen av tavlan! Sättet att sy tätt, tätt av slingor ger en spännande yta och kombinationen av tyger ger djup och karraktär.







Motivet på kudden har Lina gjort. Själva kudden tillverkar hennes mamma, "göingeflickan" Agneta Gardelid. I höstas beställde jag den av Lina och nu "förgyller" den en annars rätt trist (men praktisk!;-)...) skinnfåtölj.
Man kan beställa Linas kuddar och många andra fina alster av henne på webben: http://butik.linagardelid.com/

05 januari 2008

Fridem, fridem....

Inte vet jag om det är så det stavas. Tyska är inte min starka sida. Ville bara anknyta till en bok av den tyske författaren Böll (tror jag det är...?). Han skrev en berättelse om en tant som blev senil. Hon hade alltid älskat att fira jul. Bjöd in alla släktingar till firandet. Men allteftersom hon blev mer och mer senil blev hon också alltmer fixerad vid det där med julen. Och släktingarna som var rädda att bli arvslösa fick ställa upp på hennes önskningar om allt tätare julfirande. Till slut varje dag! Och bland alla sina julsaker var hon allra mest förtjust i en ängel som talade och upprepade ordet "Fridem..." vilket förstärkte irritationen hos de stackars släktingarma. Det hela stegrade till totalt kaos med den talande ängeln som mitt i alltihop envist upprepade sitt - vid det laget makabra - "Fridem...."

Riktigt så julfixerad är jag inte än. Fniss. Men jag älskar verkligen julen. Så vem vet - kanske jag blir likadan när jag blir ganmmal och senil... ?;-)


Idag har jag tänt änglaljusstaken och njutit pinglandet. Tänker alltid på "Fridem"-ängeln då. ;-) Men likafullt njuter jag så av det där stilla pinglandet. Och när en omgång ljus brunnit ner har jag tänt nya. Till slut hade jag bara röda julgransljus kvar. jag vill ju helst ha ha vita. Men det var just då jag kom på att ta en bild av de små dansande änglarna.... ;-)

Vi gläds fortsatt åt granen. Där hänger nu också ett nytillskott som dottern gav mig i julklapp: en kula med lilla My! Sagorna om Mumintrollen är också något jag är älskar. Och den figur jag gillar allra mest i dessa sagor är lilla My. Känner mig mycket befryndad med henne!;-)
Därför fick jag även en kakform i hennes skepnad. Nu kan jag baka Lilla My-kakor också! Hurra! Tihi....

Hem ljuva hem

De sista dagarna på loven - och/eller när jag varit borta hemifrån en tid - vill jag helst ta det lugnt och gå och pula i "det egna". Städa i nå´t skåp, avsluta något projekt som blivit liggande och liknande. Kanske jag vill "bekanta" mig med vårt hem igen. Eller vad det nu kan vara för underliggande faktor som styr mig... ;-) Hur som helst- väldigt skönt när man se´n sätter igång med jobbarveckorna att ha de där skåpen och lådorna gjorda....



Det här lovet har vi varit hemifrån i flera veckor. Det fanns mycket att "pula" med här hemma. Linneskåpet fick sig en uppfräschning. En och annan tavla till har spikats upp på de "nya" väggarna....



En hel del pappers- och tidnings-högar har jag också gått igenom. Under det arbetet buntade jag bland annat ihop åtta årgångar Allt om Trädgård-tidningar. Tanken är att de ska få gå vidare till hugad spekulant....


Jag gillar ju gammal kurisoa och har såklart sparat ditt & datt på trädgårdssidan också. Här lite jag hittade när jag plockade bland trädgårdstidningar och papper. Dom delar jag gärna med mig av.....


Ett utdrag ur en en underbar bok som finns i biblioteket i Broby hembygdsmuseum.


Bara titeln är makalös:

"Läkebok eller Anwisning till de med enkla och minst kostsamma läkemedel samt deras användare wid de allmännaste sjukdomstillfällen synnerligen på landet och i saknad af snar Läkare-hjelp".


Den är "författad och brukad (står så!) af Joh. Pontén, Philas. Doct., Prost och kyrkoherde". Tryckt i Wexjö hos Joh. P. Rönnegren 1841.


I Ponténs lilla "bote-lexikon" kan man läsa hur det mesta i skog och mark kan användas för lindring. Jag undrar bara vad de olika "sotarna" var för sjukdom....


Under bokstaven A inleder han:
"Al: färsk, dess blad, bark och knopp, blodstillande, sårlåtande, synnerligen färska sår, mot sårigt och bulet tandkött, tandwärk - äfwen invärtes mot rödsot, dess afkok eller pulver".

Lite längre fram kan man läsa:

"Blåbär: .... färska eller i gröt ell. kräm, goda mot utsot och rödsot efter förut tjenlig magrensningsmedel."

Den här växtlistan kom också fram.
Klicka på bilden så den förstoras! Annars blir det väl svårt att läsa texten.....;-)
Rekommendation för vad en trädgård bör innehålla och uppdelning av växterna. Jag har en gång skrivit av den ur en tidning från början av förra seklet.
Jag tycker den är så intressant. Kul att se hur de flesta växter vi idag odlar fanns med i trädgårdsplaneringen redan då. Till exempel många av de kryddväxter som räknas upp. Men också intressant läsa om växter som numera är nästan bortglömda men som en gång ansågs självklara att ha i trädgården. Till exempel Svartrot med flera.....


De följde också med noggranna anvisningar för hur trädgården borde indelas och hur sedan varje avdelning i sig skulle indelas.

Jag har haft stor glädje av den här listan genom åren. Många av råden. (Här har jag enbart återgett växtlistan).


Jag har också försökt finna och prova på att odla av de olika växtsorterna. Speciellt de mer udda. Impecta har numera frö till många gamla sorters grönsaker med mera. Det är spännande att prova på att så någon ny-gammal sort av dem varje år tycker jag.


OBS! Det är inte jag som "stavat fel" här och där! Stavningen är den som var i tidningen.

02 januari 2008

NYTT ÅR


God fortsättning på det nya året!
Stort tack till er alla som skickat söta helghälsningar & grattis- ¨ett-år-med-blog¨-hälsningar!!! Här på blogen eller per mail! Snart är jag igång med blogandet igen efter helgerna! Välkomna tillbaka!