Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

30 november 2009

Trollska Skogar & Annalunda Ting

Minns ni äppelskivorna jag torkade? Hade först tänkt mig många kransar med dem. Men det blev en!;-) Den hänger nu för att ge juledoft redan när man stiger in i hallen....
Det blev en liten utflykt för F & mig i nordöstlig riktning idag- till Tingsryd! Hurra!
Vår by  ligger precis på gränsen mellan de skånska slätt- och skogs-områdena. I skogsområdet gick den  tidigare gränsen mellan Danmark och Sverige. Nu körde vi norrut in i de trollska skogarna.....
Vi är ju "upplänningar", alltså inte födda skåningar. Jag minns när vi just flyttat ner hit (för över trettio år sen!) och tog vår första tur upp i  skogsområdet. Vi såg en skylt- "Lönsboda". Det ortsnamnet hade vi aldrig hört talas om. Vad kunde det vara? Kors vad vi blev paffa när vi kom fram! Ett stort, levande samhälle dök upp mitt ute i skogen ... som vi upplevde det!;-) Idag vet vi mer och  skäms en del för våra bristande historiekunskaper om området, om Skåne, om orostiderna! Men kanske fler som inte  känner igen ortsnamn som Lönsboda, Ryd... eller kanske inte vet var Tingsryd ligger????...;-) Har ni aldrig varit där ska ni genast planera in en tur i området- ända från Sibbhult och Glimåkra "nere" i vår kommun och uppåt mot Småland! Naturen är magnifik! Och här ligger mängder av små söta byar och lite större samhällen med många spännande loppisar och andra butiker & gulliga hus att beundra!
Oj- f´låt.... det där blev ju  värsta historielektionen & turist-puffen!;-) Nu dra vi på i händelseförloppet så vi når målet = Julmarknaden på Gjuteriet i Tingsryd!

Vi gick först en "allmän" runda bland alla stånden. Lite spännande kryddor inköptes....

... och ett vackert halsband- till mig..... som inte kan bära metallsmycken....


Jag hade redan i ögonvrån spanat in det absoluta målet: Annalundas stånd! Smög försiktigt fram mot det. Länge har vi "mötts" & trivts ihop ute på nätet. Men nu var det dags för vårt första möte live!
Åh- söta Annie är precis så gullig i verkligheten som i cyber space! Och hennes saker är lika underbara!
 Nej! Nu ljuger jag!! Hon är gulligare & sakerna är ännu underbarare!!! Det är sanningen!;-) Och lika söta & gulliga är hennes familjemedlemmar.
Johan & Sandra hjälpte till i ståndet....

Det gjorde lilla underbara Sarah också!! Hon  måste ha  lockat in många extra-kunder!?;-)  Ser ni det fina halsbandet? Och hur  hon färgmatchar mamma i sin fina klänning?!
Sarah visade stolt upp hur hennes namn ska skrivas & jag fick ett kort med hennes "autograf"! (Korkade jag som först tyckte det var ett "a" till i slutet! Det var förstås "h", Sarah!!;-)...)

Sarah är verkligen "gorgeous". Lär man väl aldrig bli igen i detta livet..hm....?...;-) . Men hörni... om man bär ett vackert armband från "Ateljé Blommelund" med det ordet så kanske....?;-) Jag har förstås sett armbanden ute på nätet. Men jag kan berätta: de är ännu vackrare i verkligheten! Klart att jag köpte ett sån´t!

Förstår ni att jag fick rena köp-nojan?! -) Så mycket vackert! Och helt i min smak & stil! Här en kavalkad av vad jag köpte. När jag stod vid disken hade jag fullt upp med att kolla in allt fint på borden & samtidigt hinna prata med Sandra, Johan, Sara, andra "medkunder" och.... inte minst!! ... Annie själv!!! Ville jag ju!! Men då blev kameran förstås lite vilande... så det mesta fick jag fota efter hemkomst...;-)


Viktorianska bilder...
....att hänga som dekoration i fönster.... och i julgran......

Vackra små "upphöjda dekaler" att pryda kort, paket, med mera med...
Gammeldags julkort & viktorianska överföringsbilder....
En hel del kommer ni nog att få se igen för de kommer att  användas i kommande pyssel....

Jag hade "förbeställt" lite hos Annalunda- en duk & en gammal mandelkvarn.....
Matberedaren i alla ära men det är rätt jobbig att släpa fram den maskinen för enbart mandelhack. En äkta gammal mandelkvarn är det bästa. Faktiskt har jag haft svårt att  finna en på loppisar häromkring. Men nu äntligen äger jag en! Nu kan julens mandelformar tillverkas!

Titta vilka söta "extrasaker" Annie la i min kasse! Jag skulle absolut ha ett  hjärta & en tvål med änglar, tyckte hon....;-) Tack, tack, tack, söta Annie!


 


PS ...Oj oj oj!  Glömde i förstone den här bilden från inköpen! Måste med!
Köpte fina spetsar, en vacker lavendelpåse och ett underbart, vitbroderat örngott också! Måste jag ju visa!;-) DS

 Hela utflykten blev så trevlig! Det är mysigt att ibland- särskilt i juletider - lämna stress & "måsten" hemmavid och ta sig en avkopplande tur tillsammans. Titta på ditt & datt och prata & njuta av varandras sällskap utan omgivande "måsten"! Härligt! Nu är man redo för ny vecka!...

Ha det gott!

28 november 2009

Det är Advent!

Så där! Och äntligen! Nu är ljusen på plats - både ute och inne! Underbart! Advent!!!
En av våra Amaryllisar är på väg att slå ut.  Jag lyckas alltid få dem att blomma antingen före eller efter jul- men sällan just under  julen!;-) Men jag njuter dem närhelst de behagar gå i blom!....

Många extrarep & andra "special-arr" på jobbet (tjat, tjat!;-)...).... och i veckan var vi också på (kalas-konsert!)  med Huaröds kammarorkester.....

Hänger över ny spännande bok! Iveckan kom äntligen nya boken jag beställt från Bokus: tredje delen i Igguldens Djingis Kahn- serie - Bergens Väktare... och några böcker till (tänk att det alltid "råkar slinka med" lite mer än man från början tänkt. sig?!;-)...).

Såklart fortsätter jul-pysslandet på "fritiden" också.  Fick frågan om det var tårtpapper jag använt på mina julkort.... "Kakservietter" kallas de.... upptäckte jag när jag sökte efter så´na på nätet. Hittade lagom stora förpackningar här hos   "Scrappa mé mej". Snabb leverans.... & bra pris!;-)

Större delen av denna dag  har vi ägnat åt ljusuppsättningarna. Men imorgon.... då.....!!
Vi ska på julmarknad på Gjuteriet i Tingsryd  
- med underbara Annalunda som en av utställarna... och många, många fler!!
Ska bli sååååå spännande! 

Önskar er alla en fortsatt mysig 
1a Advents-helg!

23 november 2009

Ljusstöp


Nu händer det mycket hela tiden, vill jag lova! Idag: hela dagen på studiebesök vid Karlshamns musikskola i Blekinge tillsammans med nio andra kollegor från vår musikskola. Igår: vårt matlags månatliga "seans"- denna gång i Ängelholm. I lördags: ljusstöpning.  Tre trevliga dagar fyllda med härliga upplevelser!

Ljusstöp var vardagligt för några i gruppen.För mig och några till var det  första ljusstöpet. Men under trygg ledning så lyckades vi skapa en mängd vackra ljus!
Nu och då under förloppet fick man sitta på golvet och klippa bort överflödigt stearin. Då såg man den här "vyn". De hängande ljusen var som ett litet konstverk.....

Extra läckert blev det förstås när en av damerna stod på andra sidan ställningen- kontrasten mellan ljusen och hennes röda strumpor!;-)...

Här på byns "boställe" höll vi till...

Det var rätt nervigt i början. Att försöka få till rätta snitsen vid ned-doppningen. Brädan med ljusvekarna ska snabbt doppas ned och lika snabbt lyftas upp. Och man får inte darra  eller svänga med brädan. Ljusen blir lätt "buckliga" av minsta vinddrag. Lite "bucklor" kan tillåtas. Det gör till och med ljusen charmiga. Men det får inte blir för mycket.
Sen ska brädan försiktigt föras tillbaka till ställningen och hängas upp i nogrann ordning....

Vi vandrade två och två runt ställningen. Tjugotvå varv totalt! Doppade, hängde. Under överinseende av vår kursledare Lena - här i mitten på bilden.

Så till slut hade ljusen nått sin rätta tjocklek och vi kunde klippa loss våra ljus.Gissa om jag var stolt när jag till slut vände hemåt med mina första hemstöpta ljus - tjugo vanliga och ett grenljus!;-)

Oroade mig i förra inlägget för vår vitlök där blasten redan sticker upp så långt. Fick veta nu i helgen att det inte är något att oroa sig för. Om den blast som nu kommit upp skulle frysa klarar sig vitlöken utmärkt ändå. Känns ju lugnande att veta!;-).....

Nu fortsätter varje vecka fram till jul i rasande tempo för oss. Massor med olika aktiviteter på gång. Jag ska försöka att besöka så många av era bloggar som jag hinner med. Men f´låt om jag inte alltid hinner kommentera hos alla! Ska i alla fall göra mitt bästa!;-)

Ha en riktigt go´ tisdag!

21 november 2009

Sol , Pyssel, Mossor och Torkade äpplen

Äntligen kom jag igång med julkortstillverkningen idag!
Årets Julbok kom i brevlådan idag också. Fick inspiration till ett litet snölandskap på våningsfat i den....

Hunnit massor med massor av annat mysigt pyssel också. Men innan jag började  var jag bara tvungen att ta en promenad - både runt i trädgården och ut i omgivningarna. För solen lyste så fint idag! Hurra!
I växthuset står ännu pelargonerna i blom... Om det nu alls syns genom de immiga rutorna?!;-).....


Rugosarosen Signe Relanders (visst är det ett härligt namn?! ;-)....) har ljuvliga knoppar...


Vår gamla vita ros  (med flera rosbuskar) bär ännu nypon....

... och även om Elmshorns blomklasar är rätt tilltufsade av storm och regnoväder (och jag inte längre putsar buskarna) så visar de ändå färg ännu.....

Vet inte om det är bra eller dåligt att vitlöken kommit upp så här långt. Klarar de köldknäppar senare måntro? Ja, vi får se. Ger i alla fall nästan vårkänslor se den ljusgröna blasten lysa i trädgårdslandet ....

Vintergröna växter är också trevlig ögonfröjd just nu.....

En vacker mossbelagd sten vid min promenadväg efter ån. Mossa har varit ett stort tema för mig i veckan. Jag har försökt lära mer efter förra helgens kranstillverkning där vi ju hade mossor som basmaterial. Alltid älskat mossa. Men jag upptäckte hur pinsamt lite jag egentligen visste om mossor! Nå, fullärd har jag sannerligen inte blivit den här veckan heller!;-) Men lite mer grepp om dem har jag väl nu i alla fall.....

 Har torkat äppelskivor "en masse" idag. Kryddade med kanel. Så här har doftat så gott må ni tro!
Vev-skalaren är bra att ha när många äpplen ska skalas. Jag är så glad åt min lilla "maskin"!

Imorgon ska jag ägna hela dagen åt något jag länge längtat att få göra - ljusstöpning!  Toppen få chans att  tillbringa en hel dag på mysig Göinge-gård bland "stöp-kunniga" damer! Ska bli så spännande!

Önskar er alla en riktigt härlig helg!

16 november 2009

Ljus i Höstmörkret


Adventskransar var temat när vi hade träff med Rosenknopparna i helgen. Mer om träffen i slutet av det här inlägget. Adventskransarna får förstås vänta på upphängning ännu några veckor. Än hänger höstkransen på vår ytterdörr....


Jag kan inte få nog med ljuskällor just nu!
 Lyktor tänder jag gärna efter entrégången om kvällarna...
De här mysiga "stakarna" för värmeljus har jag köpt i Lydias butik, Trädgårds-drömmar. Man fyller själv glasbehållarna med valfritt innehåll. Just nu har jag valt att ha röda rosenblad i den ena och röda Koralloxbär i den andra. Fint sken i fönsterhörnet om höstkvällarna....

Såklart lyser vår pippifåglar ute på altanen nu också....


I höstmörkret får man även tänka på trafiksäkerheten. Vad passar bättre för en musiklärare än en reflex i form av en G-klav !;-).....

Liten nostalgitavla vid en av våra telefoner. "Budskapet" är rätt aktuellt för oss. Vi ser rätt "djupt i mikrofonen" just nu - inte minst med sonen på andra sidan klotet. Vill man ju!! Men får nog bli lite mer av Skype framöver...;-)
Det var så mysigt med Rosenknoppsträff på söndagseftermiddagen.
Det här  fina mossarrangemanget mötte oss välkomnande vid framsidan av värdinnans hus....

Det finns inget som är så roligt som att sitta kring ett bord några timmar och jobba med något tillsammans. Först söp vi in  en runda inspiration i tidskrifter & julböcker.....


Ni skulle sett alla fina kransar som gjordes!
Tyvärr kan jag inte visa dom för batteriet tog slut i min kamera! Den här simpla  kransen ger inte rättvisa åt all kreativitet  som flödade runt bordet under eftermiddagens timmar. Men den är det enda jag kan visa  för det är en av kransarna som jag själv  pyntade. Den kunde jag fota här hemma efter laddning!
Tänk att man aldrig kan lära sig planera 
det där med batteriladdning!!;-)

Ha det så mysigt i höstmörkret!

14 november 2009

Sköna Nyttoföremål

Idag har det varit regnigt och  grått. Då var det mysigt tända värmeljusen  som  nu hela tiden finns redo i gamla kakformar på bricka på kaminen.....

På tal om min vurm för kannor;  här ytterligare några kannor ur mina gömmor.....

Man kan väl säga att ett set med gräddkanna och sockerskål också är lite "kannigt", va?...
Det här setet i grönt glas ska vara tillverkat vid ett av flera glasbruk som tidigare funnits här i Göingebygden - Glimma Glasbruk i Glimåkra. Det är lite extra roligt......
Det här i nysilver (?) tycker jag är charmigt också.....

Visst är det roligt med vackra nyttoföremål?!
I vårt kök hänger den här skärbrädan. Som prydnad. Lite för känsligt att använda den numera. Jag är rädd om sniderierna. Men oj vad den har använts genom tiderna. Min farbror tillverkade den i slöjden som gåva (julklapp?) till min farmor (1928). Så förutom fina dekorationsslingor så har han snidat in hennes initialer också.....
Slipjärnet är också från min pappas familj. Jag kan ha fel - men jag tror mig minnas att pappa berättat att handtaget också var snidat av någon av pojkarna i familjen. Pappa slipade knivar så snitsigt på det. Jag är inte lika haj på det. Men jag använder det nu och då, det gör jag.....

Härligt med helg igen.
På söndag ska vi "Rosenknoppar" tillverka kransar!
Ska bli kul!
I morgon är skrivardag för mig.
Men jag hinner säkert med att titta in här en sväng också!;-)...
Ha en bra dag!