
(klicka gärna på bilderna så ser du texter bättre!)

"Vinboken" från 1930-talet står sig än!....
Den stora tjocka kokboken

Vissa recept i mina gamla böcker kanske inte är direkt användbara idag..

Det är underbart att titta runt på illustrationer och läsa recept som kuriosa.
Men det finns också massor med bra, användbara recept i böckerna...
I "God Mat" har jag mitt favorit-sockerkaks-recept. Det bästa jag någonsin prövat- och jag har provat rätt många! Utmärkt även till tårtbottnar!
Här är det för den som vill prova:
Guldkaka
2 ägg
2 ägg
2 dl socker
1 1/4 dl mjölk eller grädde
50 g smör
175 g vetemjöl (ca 2,5 dl)
175 g vetemjöl (ca 2,5 dl)
2 strukna tsk bakpulver
Smaktillsats:
Skalet av ½ citron eller 1 ½ tsk vaniljsocker eller 2-3 skållade, rivna bittermandlar
Vispa ägg och söcker vitt och poröst.
Sätt till smaktillsatsen, mjölken, mjölet blandat med bakpulvret. och sist det skirade, avsvalande smöret. Häll massan i smord och brödbeströdd form. Grädda kakan i svag ugnsvärme (175 gr) 40-50 min.
Vispa ägg och söcker vitt och poröst.
Sätt till smaktillsatsen, mjölken, mjölet blandat med bakpulvret. och sist det skirade, avsvalande smöret. Häll massan i smord och brödbeströdd form. Grädda kakan i svag ugnsvärme (175 gr) 40-50 min.

"Vårt Hems Stora kokbok" från 1933 är en liknande kokbok...


Tycker bilderna i den är underbara...


Vår absoluta favorit
i vår kokboksflora
- både min & makens-
är Aurora Livanders
"Handbok
i den nyare kokkonsten"
utgiven 1891.

Jag jobbade på tidning då och flera av recepten hade jag nu & då med som kuriosa i tidningen.
Vi bodde en tid i en stor gammal våning. Till en nyårsfest klädde vi oss i kläder "enligt husets stil". Och så lät vi våra vänner tillaga rätter efter recept (och enligt en meny) ur Auroras bok. Den festen och de rätterna talar våra vänner om än idag! Mycket jobb att förbereda och tillaga. Men aldrig har vi njutit så!;-)
Här ett av recepten i Auroras bok. Kanske idag inte tillhör de mest användbara.... eller?;-)
Sockerdricka
40 liter brunnsvatten uppkokas och får afsswalna tills det blir ljumt, då det tillsättes med 3 ½ kg kross-socker, 220 gr. ingefära samt 640 gr. jäst. Detta slås på ett ankare och då det jäst i 16 timmar blandas ytterligare dertill 8 wäl wispade ägghwitor, hwarefter ankaret wäl tilltäppes och får stå i 4 dagar, då drickat silas samt slås på buteljer, hwilka korkas och förwaras i källare.
40 liter brunnsvatten uppkokas och får afsswalna tills det blir ljumt, då det tillsättes med 3 ½ kg kross-socker, 220 gr. ingefära samt 640 gr. jäst. Detta slås på ett ankare och då det jäst i 16 timmar blandas ytterligare dertill 8 wäl wispade ägghwitor, hwarefter ankaret wäl tilltäppes och får stå i 4 dagar, då drickat silas samt slås på buteljer, hwilka korkas och förwaras i källare.





Som på 1930-talet "Bullen" och kungens kock Paul Arbin (Hakons kokbok)...


För "Husmodern" ( hemmafrun) har det alltid funnits "utbildningslitteratur". Det är intressant att läsa och följa vad varje generations kvinnor fått råd om. För det mesta goda råd och många av de praktiska råden och recepten håller ju än idag.


1920-talet: Husmoderns Gyllene bok är så vacker- både på framsida och inre pärmar.


I den får "husmodern" både lära sig att tapetsera och hur hon kan komponera samman en vacker inredning med möbler från Nordiska Kompaniet- NK.

Auktoriteter ger även olika samhällsråd- om försäkringar med mera...


Fru Saxons Kokbokbok (1930-tal) för vegetarianer.

Det stannar inte vid recpet. För den tidens vegetarianer var "kampen mot kött" nästan som en religion. Köttätande menades orsaka både det ena och det andra - bland annat sinnessjukdom... enligt boken...




Min egen skolköksbok (1960-tal). Haft mycket nytta av den. Och har ibland ännu!....

... Och den slitna och väl använda "Första Kokboken" av Anna Bergström med tidstypisk dekor. Det var vår första kokbok i nya hemmet på 1970-talet.


Måste få avsluta med att visa de här båda engelska böckerna....

"Cattern Cake & Laces"
har så vackra
illustrationer
- både de
målade och bilder av spetsar
och redskap
som tillverkats och använts
av fattiga, engelska knypplerskor på 1800-talet.


Boken berättar också om alla brittiska högtider- både utdöda och de som lever kvar. Och så recept på mat, kakor, efterrätter med mera som hör varje högtid till.


Den andra boken - Forgotten Household Crafts -berättar om 1800-talets självhushållande bondebefolkning - deras redskap och hur de användes. Både mäns och kvinnors och de som användes kollektivt i byn.
Två väldigt informativa men samtidigt helt ljuvliga böcker!
Ha det gott i veckan!
Underbara kokböcker ni har samlat på er. Sockerdricka vilket recept :=) gjorde ni den till festen ? :=)
SvaraRaderaKramiz //kullervilla
WOW! Helt enkelt underbart!
SvaraRaderaDetta inlägget var helt ... underbart..
Oj nu upprepade jag mig.. men du fattar!
Linda
Jag älskar också gamla kokböcker, alla bilder och sköna recept! Hade inte sett någon av de du visar, tack för en otroligt trevlig guidad tur!
SvaraRaderaStor kram!
Susanne
Så mycket underbart du bjuder på idag. Jag gick upp flera kilon bara av att läsa!
SvaraRaderaInte min bag som man säger men skolboken känner jag igen.
Tror inte att jag kommer ge mej på att göra egen sockerdricka iaf.
SvaraRaderaHade en kokbok från 50-talet där det stod att man bara skulle gnida in kanten på grytan med en vitlöksklyfta för det var en stark krydda, det har gått åt minst fyra hela vitlökar till min mat som jag gjorde i helgen....
Tack allihopa! Lika underbart kul intressera och roa andra med det man själv är road av!;-)
SvaraRaderaHar en serie kokböcker från runt 1904-1913. Fantastiska recept i den, men det kan vara dyrt att följa recepten ordagrant. Man skall nä,ligen oftast ha ett par kilo oxfilé eller liknande :-)
SvaraRaderaDen där sockerdrickan, blir det inte en hel del alkohol i den om man använder jäst och såpass med socker :-)
Christer.
Mmmm, den sockerkakan får vi nog testa här i stugan.
SvaraRaderaKram
Christer: En bok för slottkocken du fått tag på kanske?;-) Sockerdrickan lär väl få sina procent... men jag tog risken att publicera eftersom jag kallt räknar med att det inte blir någon som ens provar recpetet!;-)
SvaraRaderaLydia: Helt klart värt att prova!
Visst är de härliga de gamla böckerna. Och bilderna är så trevliga att titta på och innehåller oftast lite humor också. Speciellt gamla annonser. Så måånga du har!
SvaraRaderaHärliga böcker! Riktiga skatter!
SvaraRaderaSka nog prova sockerkakan :D
Kram Lily
Lustigt!
SvaraRaderaSockerkaksreceptet har jag redan - från någon tidning för ca 40 år seda!Har bara använt det receptet för sockerkaka. Nu har jag dock bytt vetemjölet mot dinkel och strösockret mot råströsocker.....äkta Krav-vanilj från Madagaskars ekologiska vaniljodlingar - finns i Coop.
mvh, Anja
Det var ingen dålig samling kokböcker du har! Kul att bläddra i även om jag nog tror jag är för lat för att laga mat efter dem. Det är betydligt lättare att gå ut och köpa lite sockerdricka! :)
SvaraRaderaEn jättevacker samling böcker - tack för att du visade oss den!
kramar från Poppins
GAlleri M&B: Javisst är dom härliga!
SvaraRaderaLily: Baka! Du komemr inte att bli besviken!
Anja: Underbart! Och vilken bra anpassning du gjort av recepetet!
Poppin: Ja, man tar gärna en förnöjelsestund med dem- läsa, ögonfröjdas... men också gärna en tillagninsgsstund med recepten. Men sockerdrickan får dock vara för oss! Både Auroras och oftast även den köpta!;-)
Oj, vad många gamla kokböcker du har!
SvaraRaderaDe är ju vackra att titta både på och i.
Jag har bara några gamla, som jag ärvt från mormor och morfar. Men de är jag rädd om.
Kram Mari i Marieholm
Helt suvuränt inlägg mycket roligt att läsa. Tack Britt
SvaraRaderaHur lång tid tog detta inlägg?
SvaraRaderaDet är kul med lite annorlunda inlägg. Vad många gamla böcker du har. Jag har några få och tycker mycket om att bläddra i dem.
kanske skulle ta fram min gamla veckotidningar?
Tack för inspirationen.
ha det gott
Annika
Tack för insprirerande blogg.
SvaraRaderaHittade faktiskt en fågelboformare
http://www.hwlarsen.se/products-friture+og+netskeer-(0213fritur)/fugleredejern+8+cm-(57308).aspx
Hoppas den kommer väl till pass när det blir dags att tillaga goda recept.