Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

02 november 2008

Nostalgi i recepthyllan

Jag gillar som bekant gammal kuriosa. Och böcker. Naturligt att kombinera med andra intresseområden. Bakning & matlagning är ett så jag har samlat en hel del böcker inom "köksområdet". Ärvda eller inköpta på loppisar och antikvarat nu & då...
(klicka gärna på bilderna så ser du texter bättre!)












"Vinboken" från 1930-talet står sig än!....


Den stora tjocka kokboken "God Mat" (1940-tal) hade min mamma som bas-kokbok. Mammas ex var rätt nedslitet. Bland annat för att jag "läst" lite för ivrigt i den när jag var liten! Men jag hittade ett nytt ex på ett antikvariat.


Vissa recept i mina gamla böcker kanske inte är direkt användbara idag..


Vem har till exempel ett fågelbojärn i sina köks-skåp??? Det krävs för det här receptet- Potatisfågelbon med ärtor- i "God Mat"....;-)

Det är underbart att titta runt på illustrationer och läsa recept som kuriosa.

Men det finns också massor med bra, användbara recept i böckerna...

I "God Mat" har jag mitt favorit-sockerkaks-recept. Det bästa jag någonsin prövat- och jag har provat rätt många! Utmärkt även till tårtbottnar!
Här är det för den som vill prova:

Guldkaka
2 ägg
2 dl socker
1 1/4 dl mjölk eller grädde
50 g smör
175 g vetemjöl (ca 2,5 dl)
2 strukna tsk bakpulver



Smaktillsats:
Skalet av ½ citron eller 1 ½ tsk vaniljsocker eller 2-3 skållade, rivna bittermandlar
Vispa ägg och söcker vitt och poröst.
Sätt till smaktillsatsen, mjölken, mjölet blandat med bakpulvret. och sist det skirade, avsvalande smöret. Häll massan i smord och brödbeströdd form. Grädda kakan i svag ugnsvärme (175 gr) 40-50 min.


"Vårt Hems Stora kokbok" från 1933 är en liknande kokbok...



"The American Cookbook" fick min svärmor som ung hustru i USA i början av 1950-talet...















Tycker bilderna i den är underbara...
... inte minst de kolorerade (svartvita bilder som målades i efterhand)....














Vår absoluta favorit
i vår kokboksflora
- både min & makens-
är Aurora Livanders
"Handbok
i den nyare kokkonsten"
utgiven 1891.


Vi hittade den i en väns bokhylla när vi hjälpte henne att flytta och blev helt begeistrade. Vännen kunde inte uttyda den gotiska skriften så vi fick boken!




Jag jobbade på tidning då och flera av recepten hade jag nu & då med som kuriosa i tidningen.


Vi bodde en tid i en stor gammal våning. Till en nyårsfest klädde vi oss i kläder "enligt husets stil". Och så lät vi våra vänner tillaga rätter efter recept (och enligt en meny) ur Auroras bok. Den festen och de rätterna talar våra vänner om än idag! Mycket jobb att förbereda och tillaga. Men aldrig har vi njutit så!;-)

Här ett av recepten i Auroras bok. Kanske idag inte tillhör de mest användbara.... eller?;-)


Sockerdricka
40 liter brunnsvatten uppkokas och får afsswalna tills det blir ljumt, då det tillsättes med 3 ½ kg kross-socker, 220 gr. ingefära samt 640 gr. jäst. Detta slås på ett ankare och då det jäst i 16 timmar blandas ytterligare dertill 8 wäl wispade ägghwitor, hwarefter ankaret wäl tilltäppes och får stå i 4 dagar, då drickat silas samt slås på buteljer, hwilka korkas och förwaras i källare.


Mängder av kokböcker har under årens lopp getts ut av företag som Konsum, ICA, Rekord (bakpulver), Ekströms, Reymersholm, Hakons....


Ibland med recept från kända kockar.













Som på 1930-talet "Bullen" och kungens kock Paul Arbin (Hakons kokbok)...

Den klassiska ICA-kuriren-boken "Sju Sorters Kakor". Mitt ex är nog bland de första utgåvorna (1940-tal?) och rätt tummat vid det här laget. Innehåller också många kolorerarde bilder ....

För "Husmodern" ( hemmafrun) har det alltid funnits "utbildningslitteratur". Det är intressant att läsa och följa vad varje generations kvinnor fått råd om. För det mesta goda råd och många av de praktiska råden och recepten håller ju än idag.


Men hemmets skötsel och all matlagning var kvinnans uppgift att sköta - enligt alla böckerna! Punkt!.... Ja, ja och ack, ack, ack.....


1920-talet: Husmoderns Gyllene bok är så vacker- både på framsida och inre pärmar.























I den får "husmodern" både lära sig att tapetsera och hur hon kan komponera samman en vacker inredning med möbler från Nordiska Kompaniet- NK.


Så här föreslås sovrummet se ut....


Auktoriteter ger även olika samhällsråd- om försäkringar med mera...


... och annonser som spinner vidare i ämnet... Här en från Almänna Lif till "den gifta kvinnan"....












Fru Saxons Kokbokbok (1930-tal) för vegetarianer.









Det stannar inte vid recpet. För den tidens vegetarianer var "kampen mot kött" nästan som en religion. Köttätande menades orsaka både det ena och det andra - bland annat sinnessjukdom... enligt boken...


1950-talet: Läs rubriken till vänster om linneskåpet!



















Min egen skolköksbok (1960-tal). Haft mycket nytta av den. Och har ibland ännu!....


... Och den slitna och väl använda "Första Kokboken" av Anna Bergström med tidstypisk dekor. Det var vår första kokbok i nya hemmet på 1970-talet.



Ibland ges det ut nya, roliga och intressanta kokböcker med gamla recept. Inte minst här i Skåne förstås- SverigesMat-Mekka!;-)


Måste få avsluta med att visa de här båda engelska böckerna....












"Cattern Cake & Laces"
har så vackra
illustrationer
- både de
målade och bilder av spetsar
och redskap
som tillverkats och använts
av fattiga, engelska knypplerskor på 1800-talet.

Så fattiga de var dekorerade de sina knypplingspinnar så fint!



Boken berättar också om alla brittiska högtider- både utdöda och de som lever kvar. Och så recept på mat, kakor, efterrätter med mera som hör varje högtid till.





Den andra boken - Forgotten Household Crafts -berättar om 1800-talets självhushållande bondebefolkning - deras redskap och hur de användes. Både mäns och kvinnors och de som användes kollektivt i byn.

Två väldigt informativa men samtidigt helt ljuvliga böcker!

Ha det gott i veckan!

18 kommentarer:

  1. Underbara kokböcker ni har samlat på er. Sockerdricka vilket recept :=) gjorde ni den till festen ? :=)
    Kramiz //kullervilla

    SvaraRadera
  2. WOW! Helt enkelt underbart!
    Detta inlägget var helt ... underbart..
    Oj nu upprepade jag mig.. men du fattar!
    Linda

    SvaraRadera
  3. Jag älskar också gamla kokböcker, alla bilder och sköna recept! Hade inte sett någon av de du visar, tack för en otroligt trevlig guidad tur!

    Stor kram!
    Susanne

    SvaraRadera
  4. Så mycket underbart du bjuder på idag. Jag gick upp flera kilon bara av att läsa!
    Inte min bag som man säger men skolboken känner jag igen.

    SvaraRadera
  5. Tror inte att jag kommer ge mej på att göra egen sockerdricka iaf.

    Hade en kokbok från 50-talet där det stod att man bara skulle gnida in kanten på grytan med en vitlöksklyfta för det var en stark krydda, det har gått åt minst fyra hela vitlökar till min mat som jag gjorde i helgen....

    SvaraRadera
  6. Tack allihopa! Lika underbart kul intressera och roa andra med det man själv är road av!;-)

    SvaraRadera
  7. Har en serie kokböcker från runt 1904-1913. Fantastiska recept i den, men det kan vara dyrt att följa recepten ordagrant. Man skall nä,ligen oftast ha ett par kilo oxfilé eller liknande :-)
    Den där sockerdrickan, blir det inte en hel del alkohol i den om man använder jäst och såpass med socker :-)
    Christer.

    SvaraRadera
  8. Mmmm, den sockerkakan får vi nog testa här i stugan.
    Kram

    SvaraRadera
  9. Christer: En bok för slottkocken du fått tag på kanske?;-) Sockerdrickan lär väl få sina procent... men jag tog risken att publicera eftersom jag kallt räknar med att det inte blir någon som ens provar recpetet!;-)
    Lydia: Helt klart värt att prova!

    SvaraRadera
  10. Visst är de härliga de gamla böckerna. Och bilderna är så trevliga att titta på och innehåller oftast lite humor också. Speciellt gamla annonser. Så måånga du har!

    SvaraRadera
  11. Härliga böcker! Riktiga skatter!
    Ska nog prova sockerkakan :D
    Kram Lily

    SvaraRadera
  12. Lustigt!
    Sockerkaksreceptet har jag redan - från någon tidning för ca 40 år seda!Har bara använt det receptet för sockerkaka. Nu har jag dock bytt vetemjölet mot dinkel och strösockret mot råströsocker.....äkta Krav-vanilj från Madagaskars ekologiska vaniljodlingar - finns i Coop.

    mvh, Anja

    SvaraRadera
  13. Det var ingen dålig samling kokböcker du har! Kul att bläddra i även om jag nog tror jag är för lat för att laga mat efter dem. Det är betydligt lättare att gå ut och köpa lite sockerdricka! :)
    En jättevacker samling böcker - tack för att du visade oss den!
    kramar från Poppins

    SvaraRadera
  14. GAlleri M&B: Javisst är dom härliga!
    Lily: Baka! Du komemr inte att bli besviken!
    Anja: Underbart! Och vilken bra anpassning du gjort av recepetet!
    Poppin: Ja, man tar gärna en förnöjelsestund med dem- läsa, ögonfröjdas... men också gärna en tillagninsgsstund med recepten. Men sockerdrickan får dock vara för oss! Både Auroras och oftast även den köpta!;-)

    SvaraRadera
  15. Oj, vad många gamla kokböcker du har!
    De är ju vackra att titta både på och i.
    Jag har bara några gamla, som jag ärvt från mormor och morfar. Men de är jag rädd om.

    Kram Mari i Marieholm

    SvaraRadera
  16. Helt suvuränt inlägg mycket roligt att läsa. Tack Britt

    SvaraRadera
  17. Hur lång tid tog detta inlägg?
    Det är kul med lite annorlunda inlägg. Vad många gamla böcker du har. Jag har några få och tycker mycket om att bläddra i dem.
    kanske skulle ta fram min gamla veckotidningar?
    Tack för inspirationen.
    ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  18. Tack för insprirerande blogg.

    Hittade faktiskt en fågelboformare

    http://www.hwlarsen.se/products-friture+og+netskeer-(0213fritur)/fugleredejern+8+cm-(57308).aspx

    Hoppas den kommer väl till pass när det blir dags att tillaga goda recept.

    SvaraRadera