Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

25 augusti 2007

Inte experter. Bara entusiaster.

Experter på trädgård blir vi aldrig. Och det eftersträvar vi faktiskt heller aldrig att bli! Trädgården vill vi ska vara enbart njutning. Avkoppling från allt övrigt.
Att skapa förändringar i den egna trädgården upplever vi också som njutning.
Ser vi tillbaka på åren vi bott här inser vi att vi gjort en hel del . Fast ibland blir man faktiskt närblind i sin egen trädgård. Det gäller både nya rabatter som vuxit fram och enskilda växter. Första gången en växt slår ut fascinerar den ju alltid. Men nästa år och de följande kan man passera den utan att ens se att den finns där! Tar den för självklar.
De allra flesta perenner, rosor och blommande buskar finns troget där år efter år. Men det är klart att alla perenner kommer inte tillbaka. Några "går bort", som det kallas. Får väl erkänna att det ibland också kan vara så att jag helt enkelt rensar bort en del av dem på våren! När jag inte riktigt känner igen dess första späda blad. Tja- sen är det sniglar. larver och insekter.... "Hoten" mot växtligheten är många!
Men det finns ändå tillräcklig ögonfröjd kvar varje sommar! Trädgården prunkar mer och mer för varje år som går.
I vår trädgård vill vi prova många sorters växter. Allt från rosor till alpiner. Det är inte fråga om att vi inte "kan allt" ännu - inte uppnått "de höga höjderna". Det är helt enkelt så att vi inte vill specialisera oss på någon speciell växtgrupp. Vi vill prova lite av varje. Söker vi nya spännande växter är det enbart för vårt eget nöjes skull. Inte för att "kompletera en samling" eller så....
Naturligtvis gläds vi extra om också andra gläds av vår trädgård. Men det är inte därför vi pysslar i den. I första hand gör vi det för vårt eget höga nöjes skull.
Idéer vaknar ständigt till liv. Det finns förstås massor vi vill göra! En trädgård är ju aldrig "färdig" - och ska inte vara det!
Vi eftersträvar alltså inte att skapa någon expertträdgård. Men många förändringar har vi gjort. Idag kanske vi tar resultaten för givet. Är nästan närblinda för dem också. Men när vi ser tillbaka inser vi att vi har jobbat på och förändrat mycket under åren som gått.
Tyvärr var jag inte så ivrig på att fotografera de första åren vi bodde här. Det fanns ju inget att plåta, tyckte vi! Men något enstaka foto av "den gamla trädgården" (eller vad man ska kalla den!;-)...) har vi.... Och jämför man de bilderna med bilder tagna idag ser man att rätt mycket hänt här under de sexton år vi bott här....
Jag har alltid gillat växter, odling. Men min vurm tog riktig fart se´n jag - som jag nämt i tidigare bloginlägg - började att "hänga" på Allt om Trädgårds forum (ca 1997? 1998? ). Jag har lärt mig massor under de här åren. Och jag har fått massor av roliga växter av andra forumister vid träffar och plantbyten. Som i sin tur inspirerat till mer plant- och frö-inköp och nya kunskaper.
Tänkte göra några inlägg om några av våra största trägårdsprojekt....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar