Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

21 september 2008

Rhodossol och röstförlust

Äntligen tillbaka på blogen!
Vi är nu hemma från Grekland.
Nå... Egentligen har vi varit hemma över en vecka. Men vi blev störtförkylda efter hemkomst. Inga datorvisiter då.
Nu är vi lite bättre.
Fast jag förlorade rösten i mitten av veckan och är utan den fortfarande! Så jag har fått lämna över undervisning och körsång till vikarie denna vecka och hålla mig helt tyst. Grr.

Rhodosveckan var ljuvlig! Härligt att vandra i värmen bland Hibiskus- och Bougainvillea-buskar i alla färger.
Och att bada i det turkosblå havet!

Främsta skäl till resan var att hälsa på sonen som jobbat/jobbar där som artist sen början av året.


Sonen med flera i deras showteam var förkyld/-a dagarna före vi kom ner. Han hade fått stå över måndagens och tisdagens shower den veckan. Några i teamet var sjuka ända fram till sista dagen vi var där. Men sonen kryade på sig till dagen vi anlände. ....
Vår andra dag började bra för oss alla. Rundtur i Gamla stan tillsammans med sonen. Och avsikten var att vi på kvällen skulle åka till Kallithea. Se & höra honom showa där. Men på eftermiddagen fick vi sms från honom. Han hade drabbats av en häftig magåkomma (en följd av förkylningen?) och fick vackert stå över även torsdagskvällens show!
(onsdagar- dagen vi kom -är de lediga).
Och fredag morgon fick han bege sig till sjukhus. Så ingen show fredag kväll heller!

Men de (fem!) mediciner - inklusive antibiotika- som han fick på sjukhuset gjorde att han hämtade sig rätt snabbt.


Lördag kväll plus måndag och tisdag kväll veckan därpå fick vi chans njuta deras shower! De var lysande! Och det säger jag inte bara som "ugglemor"!;-)

Utsikt från vår hotellbalkong över staden upp mot gamla stan. Stormästarpalatset skymtar på berget längst bort i fonden. Vi bodde på sjunde våningen av ett hotell inne i Rhodos stad - för att vara nära sonens bostad.


Särskilt vackert var det att se ut över den illuminerade staden by night. Första dagarna låg en stor jakt ankrad i Mandrakihamnen och spred extra "ljusshow".

Det var ett mycket rent och fint hotell vi bodde på. Men (den alltför underdimensionerade) hissen upphörde dock ständigt att fungera. En morgon när vi tog trapporna ner mötte vi den här lilla varelsen (nä! rätt stora!!!) på en av de nedre våningarna. Kackerlackor är nog omöjliga att undvika i det varma klimatet!;-)


Del av Mandrakihamnen i Rhodos stad. Och det ljuvliga blå vattnet!! Som vi förstås badade en hel del i - oftast vid Elli Beach.
Stadens byggnader speglar olika historiska epoker i öns intressanta historia. Som denna turkiska kupol. Den bildar numera ingång till "The Market".

Den medeltida muromgärdade "gamla stan" från Johannesordens riddartid (meddeltiden) är förstås ändå det som dominerar stadsbilden mest.Två murar med en bred - och vacker -"väg" mellan och ett snillrikt portsystem. (sju portar återstår idag) .

Här den berömda, vackra Amboise-porten.Innergården till Stormästarplatset. Palatset var centrumbyggnad för orden. 1523 intog turkarna staden efter en 145 dagar lång belägring. De sista etthundafemton överlevande riddarna drevs från ön (till Malta). Palatset förföll under turkperioden.

Italienarna övertog förvaltarskap över Tolvöarna - där Rhodos är centralön- efter kriget mot turkarna 1912. Italienarna lät återuppföra palatsbyggnaden. Som sommarresidens åt kungafamiljen. Senare sommarresidens åt Mussolini tills tyskarna tog över ön efter hans fall 1943. 1947 blev Tolvöarna - inklusive Rhodos- åter grekiska.

Nuvarande byggnad och dess inredning är en stor blandning av stilar inklusive förra sekelskiftets. Men ändå mycket intressant att besöka. Inrymmer också museum med många arkeologiska fynd. De vackra mosaikgolven är hämtade från en annan av Tolvöarna - ön Kos. Även Johannesordens sjukhus är arkeologiskt museum.

Vid sidan av sjukhuset/arkeologiska muséet löper Odos Ippoton- Riddargatan. Här kan man tydligt känna den medeltida atmosfären. Men man får besöka den tidigt eller sent på dagen. Mitt på dagen är den smockad av turister!

På höger sida av gatan ligger f.d. Italienska härbärget. Italienska var en av ordens åtta "tungor" =språkgrenar. På andra sidan gatan hade de italienska riddarna en direktingång till sjukhuset.

Gatubeläggningen i gamla stan är fantastisk.Det är fascinerande att ströva runt på gamla stans gator. Men på de flesta gator får man lov att höja blicken ordentligt för att riktigt kunna uppleva de medeltida husen. Souvenirbutiker och restauranger dominerar varje uns av nedervåningarna och gatu-utrymmet framför!

Hm... Vi blev ganska mätta på alla "typiska" Rhodos-saker...


Men några få souvenirer köpte jag ändå med mig hem. En kakelplatta med vårt husnummer som jag ska mura på en av våra grindstolpar. Jag gillar den typen av reseminnen- som kan "smälta in i vardagen"...

En kalender för 2009 med ikonbilder och en madonna-ikon blev det också....

Underbar glass njöt vi av i gamla stan. Både med öga och mun!

Grekiska brevlådor gör en svensk lite nostalgisk.... ;-)


Söndag är "showarna" också lediga. Då tog vi - inklusive sonen -lokalbussen till staden Lindos. Vi är för det mesta inte så förtjusta i att följa med på resebolagens ordnade "utflykter" när vi är på resa. Vi gillar att själva läsa på och sen ta allmänna samfärdsmedel till det vi vill besöka. Då upplever man så mycket mer! Inte minst folklivet på bussar och tåg.


I Rhodos stad var det omkring trettio grader varje dag. Men där fläktade det för det mesta från havet så det kändes aldrig påfrestande. Värmen var bara ljuvlig. I Lindos var temperaturen ännu högre. Och här stod luften helt stilla!

Staden ligger - mycket vackert - halvvägs ner i en dal. Från busshållplatsen finns det en minibuss som gratis tar turister från busshållsplatsen ner till staden.För den som är hågad finns det åsnor att rida runt på i staden. Men vi valde att själva gå i de vackra gränderna.

När vi vandrat runt i några timmar och även ätit på en restaurang där tog vi oss ner till Lindos underbara sandstrand (annars är det vanligast med grusstränder på Rhodos). Dit ner fick vi gå. I stekande solgass!! Men det var det förstås värt!!

Efter badet strävade vi oss upp till staden Lindos igen. Vi satte oss vid torget - tillsammans med hundratals andra turister. Och väntade på minibussen som skulle ta oss upp till busshållplatsen på höjden av berget. Då visade det sig att minibussen hade slutat att gå för dagen! Inget meddelande om det (inte som vi kunde läsa i vart fall!...;-)....). Men sonen knallade till slut iväg till en butik och frågade och fick beskedet.;-)... Puh! Det var bara att starta klättringen!!


Tur på sätt och viss att vi i alla fall inte gett oss upp till Lindos Akropolis - som ligger ännu högre upp på en av begstopparna !! Den klättringen hade jag nog aldrig pallat i hettan!;-)....En makalöst härlig Rhodosvecka hade vi verkligen!

Minnen & kroppsfärgen hjälper oss att klara både hösten & förkylning!;-)
Många återseende-kramar
från Nina!

7 kommentarer:

 1. Välkommen tillbaks!
  Det låter som om ni har haft en underbar resa, trots sjukdomar och missöden :)
  Jag har aldrig varit på Rhodos, så det var kul att se dina bilder och läsa om dem oxå. Stenbeläggningen var ju bara så fantastisk. Vill ha!!!!
  Hoppas att din röst kommer tillbaks snart igen.

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 2. Härlig resa ni verkar ha haft! :o)
  Nu får du allt krya på dig så att du kan komma och få dina lökar.
  Kram Lydia

  SvaraRadera
 3. Heeeej Nina! Vilken underbar resa ni har varit på. Det är ju så underbart att läsa om allt ni har gjort att det känns som om man har varit där. Hoppas rösten är tillbaka nu och ha det så jättebra.
  Kramar LenaH

  SvaraRadera
 4. Välkommen hem! Åh, vad jag längtar ditt när jag ser dina bilder! Det var två år sedan jag var där! Bodde också i Rhodos stad!
  Kram Lily

  SvaraRadera
 5. Krya på sig! utan röst! Då är det ju inte Nina!:-)
  Skall återvända och titta noggrannare på dina bilder.

  SvaraRadera
 6. Vilken vecka, vilka upplevelser, hoppas ni snart komme röver förkylningen också. Kram.

  SvaraRadera
 7. Hej kusin vitamin!
  Tack för senast. Vilken energiknippe du måste vara och en så snygg sida med så mycket intressant att läsa. Skall kasta mig in i blommornas värld.
  Kramar från kusin Stina

  SvaraRadera