Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

14 juli 2008

Fler utmärkelser, staketproblem och nyupptäckt Cottage Garden

Perenntätt i varje rabatt. Uppdelat per sort. Men ingen strikt färguppdelning. Så vill jag ha det i rabatterna. Jag tycker nämligen det finns få blomfärger som "skär" sig.Fast ska jag vara ärlig så har jag faktiskt gått här i valet o  kvalet om jag ändå ska dra upp ståndet med cerisa klätt när de nu hamnade (själv "placerat" sig!...;-)...) bredvid Solbrudarna... Hm, hm, hm.... Vad säger ni?....

Jag skäms! Här får man utmärkelse o  uppmärksammar det inte! Jag fick ju en till! Av gulliga Mari på bloggen "Hjärtat mitt"! Måste inte ha kollat tillräckligt noga på hennes blog igår!! Aja baja mig!

Tack, tack, tack söta Mari!

Den går också vidare till alla mina favoritblogare!Ett projekt nu nästan avslutat - men jag berättar mer när det är helt klart....
Nya projekt är på gång - åtminstone på planeringsstadium.
Vi ska byta ut vårt staket. Måste bytas! Vilket bevisas med den här bilden! Huvva - anskrämligt! Nu tittar vi oss runt på olika möjligheter. Idag var vi till Hässleholm o ; kollade Coops staketvarianter. Men.. mjääää.... Hur vi än funderar så är det jättesvårt att finna en bra lösning. Vi vill ju förstås ha ett staket vi gillar. Men samtidigt vill vi ju inte bli helt ruinerade. Det handlar om femtiofem meter staket. Hm... Inte är det lätt. Så. bra staketidéer mottages med glädje!!


Satt idag o googlade efter en växtbild. Trillade in på en trädgård som jag blev helt betagen i! En trädgård i engelsk stil i.... Alaska!!... Gav mig direkt massor med idéer för den egna trädgården. Kolla - här är är den: English Cottage Garden (Tyvärr funkar inte länkarna på sidan - i alla fall inte alla. Man får scrolla sig ned bland bilderna manuellt)

Nu blommar vår älskade Balkanmalva-buske. Jag vet inte varför den fått namnet malva på svenska för det är ingen malva. 'Kitaibela vitifolia' heter den på latin...
Första floxen i blom - Phlox paniculata `Starfire`"Oj! Har jag en så´n... Hm?..." Ungefär så tänkte jag idag när jag - glädjande nog! - fann en rosa Brinnande kärlek - Lychnis chalcedonia 'Dusky Salmon' - i en av rabatterna. Jag försöker att notera allt jag planterar. Men nästan varje år åker ett antal fådda eller impulsinköpta växter lite snabbt ner i jorden mot slutet av hösten - "bara så de kommer ner i jord". Tror jag nämnt om "problemet" tidigare... och jag antar att ännu en och annan freak känner igen sig ...?...;-)


Åh dessa härliga dagliljor! Varje dag nya "glädjor"! Här ännu en (för mig....) namnlös skönhet...Astrantia minor är så pytteliten så det är svårt att få till ett bra foto på den. Men jättesöt är den i alla fall...Pytte-rosen 'The Fairy' sticker gulligt fram bland perenn-kompisarna...

Även om en del av rosorna i rosdungen börjat sjunga på sista blom-versen för i år så finns det ännu många kvar i blom. (...Och faktiskt till och med några som ännu bara är på gång att slå ut sin första blomma för året...).


Clematisen Comptesse de Bouchard - som ju nu helt tagit över klätterställningen den "bor på" med (nu överblommade) 'Constance Spry'-rosen - är otrolig i sin blomprakt. Så jag bara måste ta med två bilder på henne med sitt nuvarande "blom-sällskap" klätterrosen American Pillar - som ju ligger i klass med "grevinnan" när det gäller blomkraft....

10 kommentarer:

 1. Då passar jag på att TACKA!! Jag har som jag då ser det fått min tredje, och två kommer från dig;-)
  Din trädgård verkar så fantastiskt vacker! `Å jag är helt enig med dig om att blommor inte skär sig, det blir sällan fel. At ha tätt tätt är också min dröm, det blir så levande och snyggt, plus att man får in många sorter förstås...

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar sida du länkade till, tänk att ha en sådan trädgård! Fast i mitt fall får jag nöja mej med någon enstaka blomma som får trängas här med "ungar o hundar och ....." (katter)
  Staket ja, det är inte lätt att hitta. Vi för vår del har bara fula men praktiska och hållbara så jag kan inte ge den nån inspiration alls härifrån.
  Grattis till utmärkelsen, du är värd dom alla!
  Och jag tackar för att du sänder den vidare till bla mej

  SvaraRadera
 3. Några stakettips har jag tyvärr inte... Kanske ni ska plantera en häck i stället?
  Låter spännande med en trädgård i Alaska. Hur går det ihop med vädret? Måste in och hälsa på.
  Så många vackra rabatter du har! Kul att "måla" med färgerna, det blir så vackert med många toner tillsammans.

  SvaraRadera
 4. det är många funderingar som du framför - tankar som mer eller mindre matchar mina - allt från färgval till att förnya vissa byggnationer till en rimlig peng.
  Den där rosa studentnejlikan är ba' så himla vacker! På tal om staket: varför inte en SMAAAL avenbokshäck i stället. På höstarna brukar man kunna köpa 10 st barrotade för under hundralappen: 5 st/m= 2 m ca 100 = 2500 -3000 kr för 55 m. Är det för mycket?
  Om du vill kan jag visa hur man håller en avenbokshäck 15-20 cm smal.
  Well. Mitt lilla förslagsbibrag.


  mvh, Anja

  SvaraRadera
 5. Åh vilka underbara trädgårdsbilder. Det var mitt första besök hos dig men definitivt inte det sista. Hoppas du inte har något emot att jag länkar dig?!
  Ha en bra dag.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 6. Så kul att se så många fina trädgårdsbilder! Jag njuter :D

  Ha de gott
  kram Lily

  SvaraRadera
 7. Åh vilka vackra bilder! De där sista på klematisen och Constance Spry fastnade verkligen...

  SvaraRadera
 8. Hej Nina! Ja här står perennerna tätt också, men inte lika fint som hos dig. :) Jag planterar alltför tätt och med så många olika sorter som ajg har satt blir det lätt rörigt.

  Ja staketfunderingar...sådant tål att tänkas på. Häck är såklart ett alternativ, något annat förslag har jag nog inte. Tack för tipset om Alaskaträdgården...ska kika in dit! Balkanmalvan så tjusig, går den att fröså? :) Kram Karin

  SvaraRadera
 9. Grattis och tack!
  Din trädgård är alldeles fantastisk! Jösses vad mycket blommor ni har, så himla vackert!
  Har inga bra staketidéer men är säker på att ni kommer på något.
  Var inne o kollade Alaskaträdgården också, halle säger jag bara...
  Ha det gott!
  kram
  nina

  SvaraRadera
 10. Hej Nina!
  Jag har precis kommit hem efter att ha campat i Åhus några nätter.
  Tusen tack för utmärkelsen!
  Som det blommar hos dig. Wow!
  Studentnejlikan fick jag oxå efter Blekingerundan. Visst är den fin.

  Jag har glömt vad din mörka ros nere i roshörnan heter. Den som står längst ner i hörnet och är lite "fläckig". Den är så fin.

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera