Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

30 juli 2008

Gamla & nya rötter

Tjoho! Nu är jag tillbaka i blogvärlden!
Jag har varit i Luleå. Tjugo år sen sist!Däruppe finns mina rötter på mammas sida. Men sen hon - och alla hennes syskon - gått bort har det blivit mer sporadiskt med släktkontakten. Men nu hade två av mina kusiner däruppe tagit ett härligt initiativ o bjudit in till kusinträff.Det här är min morfar och mormor. De fick femton barn. Tre dog unga. Av övriga tolv fick elva av dem egna barn. De flesta av oss blev dock "enda-barn" i familjerna- av skäl man nog kan förstå.... Vi blev ändå med åren tjugo stycken. Av de tjugo kusinerna finns nu bara sexton i livet. Tio lyckades ta sig till träffen. Som blev jättetrevlig!

En av de tre dagarna vi till-bringade
däruppe
besökte vi våra föräldrars barndoms-hem på Junkön i Lule skärgård. Huset byggdes av min morfar. Han var äldste son i sin familj och blev därför som traditionen bjöd den som följde i faderns - och tidigare anfäders- fotspår och blev lots (senare mästerlots) på Rödkallens fyr.

Morfar själv växte upp i detta hus - i öns by av gårdar. Ön hade då fyra bofasta familjer. Numera rymmer det pietetsfullt upprustade huset galleri Agda o Valborg.

Galleriet är startat o drivs av en släkting till oss, Sten-Ove Hjelte och hans fru Margareta. Agda o Valborg var hans mostrar- och de var kusiner till min mamma o hennes syskon. Två verkliga original o kraftkvinnor som hela sitt liv levde på samma gamla, traditionella skärgårdvis boende här i byns släktgård. Sten-Ove ville hedra dessa kvinnor genom att ge galleriet namn efter dem....


Sen jag kom hem har dottern med familj varit här en vecka. Underbart inte minst att ha lilla barnbarnet runt oss! Han har bland annat gärna "hjälpt till" i hushållet.....Vi var på loppis en dag där jag bland annat fyndade det här:

En fin gammal fotoram med kupat glas....En ammunitionslåda - .... som ska få bli växt-tråg...En fin träback som nog också ska få härbärgera växter...En trevlig gammal ättiksflaska...
Och så lite av det som jag alltid först siktar in mig på
när jag besöker loppisar: gammalt glas...

En vacker citruspress och tre stycken små saltskålar blev det denna gång...

En tur till IKEA hann vi också med. Därifrån kom jag bland annat hem med fem fina fåglar (ljusslinga) som nu lyser upp den nya svarta väggen på altanen...

..och en tur över Sundet- till Helsingör.
Där fyndade jag (halva priset) bland annat de här fina boxarna som passar perfekt in här i mitt arbetsrum...Nejdå! Trädgården är förstås inte borglömd! Fortsatt dagliga njutningsstunder där - var så säker!


Jag var lite skraj när jag reste iväg att den här mörka skönheten - en daglilja.. eventuellt en Hemerocallis 'Starling'... - skulle hinna slå ut medan jag var borta. Men den väntade på mig!


Silver-lysing
(tror jag den heter på svenska...?)
- Lysimachia clethroides -har förökat sig
o blivit så många i år.
Gör mig jätteglad. För de är så vackra.
Kinesisk
busk-hyperikum
-Hypericum kouytchense.
Ny-planterad hos oss förra året.
Första blomningsåret nu.
Så vackra blommor den har!

Det finns de som är lite rädda för att släppa in Såp-nejlikan
- Saponaria off. - i sina träd-gårdar för att den är så invasiv. Vi valde att att försöka. Vi satte dem på "säker" plats där de kan få bre ut sig. Och jag är verkligen glad vi vågade. Tacksamma eftersom de blommar nu lite senare på säsongen när många andra perenner är överblommade. Och visst är väl deras fluffiga, lite "stökiga" blommor vackra?!

11 kommentarer:

 1. Välkommen åter!
  Vilket trevligt sommaräventyr! Kusinträff uppe i vackra norr.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. halloj!
  alltid lika smarriga bilder här hos dig... så fina loppisfynd, jag gillade allt men blev nog allra mest avis på den toppenfina ammunitionslådan (jaså det är DET det är, jag har sett såna förut men inte vetat!) och trälådan, och ättiksflaskan förstås, och och och... :-)

  Såpnejlika har vi också i trädgården, alldeles självplanterad tror jag, jag tyckte den var lite kul så jag har låtit den vara och snacka om att den brer ut sig... lite stökig som du säger. Men den får vara kvar!

  Kram på dig, kul att få följa dig både till norr och söder!

  Susanne

  SvaraRadera
 3. Spännande med släkthistoria! Och vad roligt det måste vara att ha barnabarn...jag väntar på det, må du tro!
  Intressant information om ammunitionslådan - har två sådana men visste inte vad det var...
  /Katarina

  SvaraRadera
 4. Lule!!
  Hade jag ingen aaaning om!
  Känner dina släktingar till något om ett Edlings konditori....som fanns nå´n gång mellan 40-talet och x-antal år framåt?
  Det låg söder om stan...innan bron! Fnitter! Det är vad jag kommer ihåg utan att kolla någonting!Timmen är för sen för att fördjupa sig...bara slängde ut denna spontana undran! Natti,natti!

  Ninnie
  (i Ramlösa ...du vet!)

  PS. Fina grejor du hittat! Zinkbacken har jag lärt mig...kommer från ett slakteri....men vem vet....de kanske använts både här och där!

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaka!
  Måste ha varit kul att träffa släkten så, jag släktforskade lite när jag väntade mitt första barn och lyckades komma ner till början av 1700 talet och de oläsbara bokföringsböckerna, alltid kul att veta hur generna går bakåt =)
  Många fin fynd från loppisen.

  SvaraRadera
 6. Roligt att du är tillbaka Nina!

  Att besöka sitt ursprung och sin historia blir bara viktigare med åren, tycker jag. Så vacker släktgård du har och loppisfynden tycks vara förunnad alla andra utom mig ;)!
  Såpnejlikan får du nog behålla för mig;))!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 7. Welcome back! Wow vilken resa!
  Oj vad många barn och barnbarn, det måste varit underbart att komma upp dit och träffa kusinerna och besöka husen.
  Att sedan få gotta sig med efterrätten (barnbarnet), gå på loppis och göra fynd och åka till Helsingborg låter så mysigt! Vad fint med fågelslingan mot svarta väggen!
  Solstrålar till dig!
  kram
  nina
  ps. har ngt i trädgården som jag undrar om det är ogräs eller inte. Ska visa det senare, du kanske vet.

  SvaraRadera
 8. Välkommen tillbaka till den riktiga världen :)
  Så mycket roliga sakr du hittat, kul ljusslinga, ammunitionslådan är fin. Kul med rötter, Luleå, jag besökte mina rötter i Finland och vandrade i Blåhammaren, sonen jobbar där.

  SvaraRadera
 9. Vad roligt med kusinträff sådär!
  Det låter som det var en härlig resa..och vad fina fynd du fått tag på!
  Ammunitionslåda..så det är det det är..har undrat och alltid gillat de där lådorna..

  Kram
  Mia

  SvaraRadera
 10. Hej Nina! Så kul att träffa kusinerna och att besöka Luleå. :) Du har verkligen varit långt borta! Så många härliga fynd du har gjort. Härligt! Nu blir det bloggpaus för min del. Ha det gott! Kram Karin

  SvaraRadera
 11. Välkommen åter. Vad trevligt med kusin träff.//Britt

  SvaraRadera