Vet inte vad den här blomman heter. En mark-krypande variant av Geranium är det nog.... Men "efternamn" o sortnamn kan jag bara inte komma på ....
Mmmm! Skördetid! Vilken härlig tid det är!
Vi plockar...
... Morötter- som verkligen smaaaaaakar morötter!
.... och tomater- som verkligen smaaaaakar tomater!
Och så plommon. Viktoria. I massor. Dignande träd!
Jag äter färska plommon i kvadrat. Älskar dem! Och jag plockar in o lägger i skålar i fönstret. För en del av de jag plockar är inte hundra procent mogna än. Men jag tar in dem ändå. För att få med så mycket som möjligt av skörden - innan djur kryper in i de mogna, söta! Vill hinna för dem! (Blir så sur när de hinner förstöra "mina" fina plommon!:-(...)
Ska göra min favorit-plommon-kaka också. Ett recept jag klippte ur Femina på 1970-talet ( 70-talets Feminia var en underbart inspirerande tidning - på så många sätt! ). Här är receptet för den som vill prova:
Österikisk Plommonkaka
3/4 dl socker
125 g smör
3 dl vetemjöl
250 g plommon
Att strö över:
50 g smör
1 dl mjöl
3/4 dl socker
Ha en skön onsdag o torsdag!3/4 dl socker
125 g smör
3 dl vetemjöl
250 g plommon
Att strö över:
50 g smör
1 dl mjöl
3/4 dl socker
1. Arbeta samman smör, socker och mjöl och kavla ut degen på bakpapper till en rund botten ca 26 cm i diameter.
2. Sporra en remsa runt kanten, lägg den på bottnen och vecka runt om med fingrarna.
3. Skölj och skär plommonen i halvor, kärna ur dem och skär dem i klyftor.
4. Lägg klyftorna i ett lager över degbottnen.
5. Blanda mjöl och socker och hacka in smöret så det blir en grynig massa.
6. Strö smuldegen över plommonen och grädda kakan i 225 gr ugnsvärme i 12-15 min. Servera med vispad grädde eller halvtinad vaniljglass.
2. Sporra en remsa runt kanten, lägg den på bottnen och vecka runt om med fingrarna.
3. Skölj och skär plommonen i halvor, kärna ur dem och skär dem i klyftor.
4. Lägg klyftorna i ett lager över degbottnen.
5. Blanda mjöl och socker och hacka in smöret så det blir en grynig massa.
6. Strö smuldegen över plommonen och grädda kakan i 225 gr ugnsvärme i 12-15 min. Servera med vispad grädde eller halvtinad vaniljglass.
Morot åt jag som godis som barn, hade alldeles gula fingrar.. Vi har mycket plommon i år, tack för receptet, kram.
SvaraRaderaVad härligt med egna grönsaker, att bara gå ut och plocka...det är lyx..
SvaraRaderaHrm mina tomater står ute och är fortfarande gröna :( inget kul alls.
Jag får i alla fall lite plommon så ditt recept kom lägligt, det får bli till helgen.
Ha en riktigt skön dag Kram Anne
Plommon har vi verkligen fått i år - i massor.
SvaraRaderaSkall ta och testa ditt recept i morgon.
Såg att Magnolia siboldiana också kommer med lite nya knoppar nu. Lite mer att njuta utav innan långa vintern.
Ha det gott
Birgitta
Inte visste jag att denna skönhet kunde även blomma på sensommaren...:) plommon hade jag massvis utav föra året så detta år har jag inga...:( ha en bra dag, kram
SvaraRaderaOj vad morötterna ser goda ut. Hemma hos mig trivs de inte - vi har för lerigt!/Anja
SvaraRaderaDet receptet sparar jag gärna - tack! Femina var en favorittidning, en gång i tiden...
SvaraRaderaApropå Geranium rubifolium - får jag mogna frön, så kan jag skicka till dig, om du vill!
Katarina
Jag är tacksam för plommon recept.
SvaraRaderaVisst är det en härlig tid nu??
Ha det bra själv.
Annika
Vad vacker magnolian är! Här är det bara till att glömma dem, inte ens M. kobus klarar sig hos mig :-)
SvaraRaderaJa jösses så mycket plommon det blir i år och magen uppför sig ju därefter :-) :-)
Ha det gott!
Christer.
Ihhh, snålvattnet rinner, men jag vågar inte pika dig för att du ska bjuda på kakan...när ska vi hinna med det???
SvaraRaderaVi ses väl på lördag, hoppas jag innerligt!!!
Bamsekram
Lydia
Skördetiden är verkligen njutningarnas tid. Plommon hade jag önskat att vi haft men man kan ju inte ha allt. Ha en fortsatt fin kväll / gittan
SvaraRaderaTackar för receptet!!! Det ska jag testa i helgen!!!
SvaraRaderaJag älskar pajer!!och numer serverar vi dom oftast med vispad creme fraiche smaksatt med riven lime,vaniljsocker+lite floursocker. Det gillar vi.
Ha det gott!!
Kram Carina
Vad jag längtar efter min köksträdgård när jag ser dina härliga bilder. Men man kan inte dela på sig, så är det bara.
SvaraRaderaHoppas du har en bra dag.
kram Elzie
Oj, magnolia nu! Fin!
SvaraRaderaHa det bra!
Ja, jag kommer ihåg Femina på 70-talet. Alla fina modereportage av Anja Notini-wallin - som hon hette på den tiden. Allting kändes så nytt och spännande! Kram Ingrid
SvaraRaderaInte fick jag gjort din plommonkaka trots att mor och far var här på besök. Nästa år kanske, för nu är plommonen slut :-)))
SvaraRaderaVisst var det med Trädgårdsamatörerna jag var i Danmark.
Det där med fördömanden är ett speciellt kapitel här i livet. Varför önskar man inte sina medmänniskor allt gott! Ofta har jag undrat varför de glada tillropen saknas och varför man inte kan berömma och lyckönska sin närmaste eller de man har i bekantskapskretsen eller som grannar.
Själv har jag grannar (bor i ett villaområde) som jag sett varje vecka i snart 30 år och trots det hälsar de inte!
Vi människor är allt underliga ibland!
Ha det gott
Birgitta