Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

16 augusti 2009

Porslinsfröken & annat i blom

Lilla söta Sharifa Asma blommar. Ömtålig & skir. Och aldrig någonsin vill hon växa upp och bli stor och ståtlig som sin "granne" Nuit de Young. Men vackra blommor har hon, det kan man ju inte förneka. Så jag fortsätter att pyssla om den lilla, ömtåliga porslinsfröken.....

Hm.... Jobbet har börjat. Det ska visst vara höst då. Men i trädgården finns så mycket blomglädje än! Har ni lust att följa med på en liten rundvandring bland blomnings-aktuellt i trädgården?....
(Klicka gärna upp bilderna för större rättvisa!)
Såpnejlikorna prunkar...... med mera........

Det här är så´na där små minirosor man får i present-arr. Men de klarar det mesta. De trängs med örter mitt i kryddlandet. De begär nästan ingen gödning och skötsel. De klarar sig genom vinter efter vinter nästan helt utan nedfrusna grenar. Och ger ändå varje år massor av blomglädje!

Det här är en av våra riktiga supertuffingar- den rosa Nejlikrosen 'Pink Grootendorst'. Fick lov att i veckan klippa en massa på både den & dess "grannar" - två vita vresrosor- annars hade vi nog inneslutits i en tät, hög Törnrosahäck!

Souvenir de la Malmaison blommar om....Blåklocksklematisarna har slagit ut. Tillsammans med Bolltistlar bjuder de oss ett välkomnande knallblått hörn när vi kör in på garageuppfarten.....

Kinesisk buskhyperikum- Hypericum kouytchense....

Balkanmalva- Kitaibela vitifolia.....

Vitlysing- Lysimachia clethroides...

Phlox pan. 'Miss Holland'....

Höstanemoner....


I baksidans skugga blommor Ormskägget ...
Ettåringarna Cosmos & Ringblommor bildar "äng" i en del av trädgårdslandet....På altanen blommar pelargoner ....


.. och Luktärter. Jag gillar särskilt de som har den här färgen. Och...


...på väggen vid altanen brer Ipomea ut sig...

Ha en härlig måndag!

16 kommentarer:

 1. Vad mycket som blommar hos dig. Gillar cosmos och ringblommor i trädgårdslandet nästan som hos mig bara det att jag har inga cosmos...
  Är det den rubeckian som jag har på bloggen nu så köpte jag den på Hedentorp förra året.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 2. Tack för "vitamininjektionen" :D Själv har jag inte så mycket som blommar just nu...
  Önskar dig också en trevlig måndag
  Kram Lily

  SvaraRadera
 3. Det är verkligen ingen höst i din trädgård - bara sensommar - och DEN håller på länge än!
  Din lilla "porslinsfröken" ser verkligen ömtålig ut. Den kan väl knappast tåla regn och blåst(som det är t.ex. hemma hos oss just nu)? /Anja

  SvaraRadera
 4. Underbara blommor som ger glädje långt in på hösten, själv ska jag ut en runda med kameran nu och se vad jag kan fånga.

  SvaraRadera
 5. Där fick jag mig ju en tankeställare ang. de små krukrosorna. Bestämde mig igår för att det var meningslöst att plantera dem i rabatten trots riklig blomning i somamr. Nu får jag kankse ta och tänka om =)

  SvaraRadera
 6. Jissis så mkt vackert det fanns idag och vila ögonen på hos dig..och så lärde jag mig ett nytt blomnamn..har den på landet och det finns massor utav den på gården vi ska köpa....såpnejlika...:) hoppas dagen varit bra, kram

  SvaraRadera
 7. Så mycket vackert! Den där luktärten hade verkligen en skön färg, och du, hädanefter skall jag plantera mina krukrosor :)
  Ha det gott!
  kram vännen
  nina

  SvaraRadera
 8. Det är kanske så att blåklocksklematis skulle passa bra i min nya höstrabatt. Där är ju blått och rostorange bara (lite lime också). Det blåa får itne dra åt lila och det gör nog inte blåklocksklematisen.

  Ha det bra!

  SvaraRadera
 9. Härliga bilder!
  Här känns det allt mer att hösten börjar närma sig, framförallt nätterna börjar bli kalla nu. Men visst blommar det här också.

  De små krukrosorna har det svårt här hos mig. De klarar sig något eller ett par år, sedan ger de upp. Men det kan bero att jorden inte passar till dem här, vildrosor klarar sig dock bra. Kanske skall jag fjäska lite för dem om jag köper några mer krukrosor? :-)
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 10. Men Nina då, du har ju massor som blommar nu, jag blir grön!!!
  Kraaam, Lydia

  SvaraRadera
 11. Wow - vilken kick-start på morgonen! Härligt - vilken sensommarträdgård du måste ha!
  Katarina

  SvaraRadera
 12. Hej Nina, vilken fin färg på luktärten. Har du varit med om att en luktärt ändrar färg någon gång? Det vill säga skiljer sig från andra när man har sått den?

  /Marit

  SvaraRadera
 13. Så mycket som fortfarande blommar hos dig än, tom rosorna. Här har dom blommar över. Bara några enstaka New Dawn orkar blomma vidare.
  Nejlikorosen har jag inte sett förut vad jag minns...fin i vilket fall:) Blåklockklematisen föll jag också för.
  En träff i krockarna vore trevligt om det ginge att ordna:)

  SvaraRadera
 14. Mycket fint du har fortfarande.

  SvaraRadera
 15. Så mycket vackert du har i din trädgård. Gillar den mörka luktärtan väldigt mycket. Här blommar mina vita höstanemoner för fullt. Ha det så bra. Kram Ingrid i London.

  SvaraRadera
 16. Hejsan Nina
  Och tack så mycket för att vi fick besöka din fina innehållsrika trädgård, för mig var det så värdefullt .
  Alla tips du gav mig var jättebra, jag besökta alla ställena...fotade och fick ideer och handlade lite oxå förståss.Tyvärr kom vi inte förbi Lydia den här gången.
  Vi hade tur med vädret och hittade riktigt mysiga "nattställen" med husbilen. skåne är ju bara så härligt....
  Kramis från oss E och U med vovvar

  SvaraRadera