Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

03 januari 2007

Böcker, böcker!
En av mina stora passioner är böcker. Minns första gången jag fick följa med pappa till gamla stadsbiblioteket i Örebro när jag var ca fyra-fem år. Byggnaden var en sån där klassisk biblioteksbyggnad. En jätte-"cylinder" med alla våningar synliga hela vägen upp när man stod vid mottagningsdisken. Och varje våning fylld med böcker Naturligtvis extra maffig syn för den lilla pyttefigur som jag var då. Men jag tyckte inte det var skrämmande- bara fascinerande. "Tänk att det finns så mycket böcker!".
När vi flyttade till norra delen av Örebro fanns det en biblioteksfilial tvärs över gatan från vårt hus. Först gick jag dit med pappa men när jag började skolan kunde jag själv gå dit och låna. Jag var där varje dag det var öppet, hade snart läst ut alla barn- och ungdoms-böcker och fick ("för tidigt") börja att låna bland vuxenlitteraturen. Och jag blev tjenis med bibliotekarien- tant Barbro- och fick sitta med bakom hennes disk och stämpla böcker. En tid drömde jag om att bli bibliotekarie som hon. Men sen fick jag andra drömyrken....
Egna böcker inrymde jag i mammas Stringhylla. En bokhylla som jag än idag har på väggen och som numera rymmer en del av min trädgårdslitteratur.
Böcker köper både jag och maken i mängd så det krävs många hyllor. Det är underbart att bara se böcker omkring sig! Vi räknade häromdagen hur många bokhyllor vi har och kom fram till att vi har nitton stycken runt om i huset. I alla rum utom i kök, bad och verktygsförråd!;-) Och de flesta är proppfulla med böcker.
Jag köper också gärna äldre böcker på auktioner och på loppis men är inte någon samlare. Tycker mest att de är vackra med sina utsirade omslag.
Med vår stora kärlek till böcker och läsning har vi förstås skaffat oss många favoritförfattare.... Amos Oz är min absolute favorit just nu! Läs t.ex. hans "En berättelse om kärlek och mörker" och jag lovar att ni blir lika frälsta som jag blivit!
Joyce Carol Oates är också stor favorit. (Pst! Läs tex. hennes senaste: "Älskad, saknad".)Andra berättare jag gillar :
Isac B Singer, Nevil Shute, John Steinbeck, Wilhelm Moberg, Selma Lagerlöf, Ivar Lo-Johansson, Harry Martinsson,
Hjalmar Bergman.
Den finske författaren Paaselinna gillar jag också- även om han väl knappast kan anses vara en "vanlig" berättare...;-)
Deckare plöjer jag i mängd. Favoriter inom den genren:
1. Stephen Booth, Peter Robinsson, Håkan Nesser.
2. Minette Walters, Elisabeth George, PD James och Ellis Peters.
E. Peters intriger utspelar sig i medeltidsmiljö med munken Cadfael som problemlösare. I England är hennes böcker nästan kult.
3. Ruth Rendell, G. Simenon, H. Mankell, Patricia Cornwell, Margaret Yorke.
4. Åke Edvardsson, Karin Wahlberg, Jan Mårtensson, Bo Baldersson.
PG Woodhouse´s böcker om Bert och Jeeves sticker jag gärna in mellan några "tyngre" böcker- för en stunds fniss....
Historiska böcker gillar jag också. Peter Englund läser jag det mesta av. Hans "Den oövervinnerlige" var nästan min bibel ett tag så omslaget är alldeles fladdrigt. ;-) Han berättar så intressant om livet under 1600-talet i stort- alltså inte enbart om krig och slag.
Hatte Furuhagen skriver lika bra historiska böcker som han är rolig på scen!
Jan Guillou spionthrillers lockar mig inte men Arn-serien var härlig. Guillous "Tjuvarnas marknad" är också suverän- intressant och jätterolig.
Ken Follet har jag mest sett som en spänningsförfattare för herrar (fniss- förlåt!) men hans "Svärdet och spiran" (medeltid) gillade jag.
Ibland kan man fynda på bibliotekets utrangeringar eller loppisar. Det gjorde jag verkligen när jag fann "Ambassadör Dodds dagbok". Dodd var egentligen opolitisk- lärare, författare och vetenskapsman men utsågs av Roosevelt till ambassadör i Berlin 1933-1938. Boken är en kuslig dag-för-dag-rapport om det politiska spelet i den tyska huvudstaden under dessa viktiga år.
Det finns förstås hur många författare som helst att tipsa om. (Just nu läser jag tex. Pamuk- årets nobelpristagare. Intressant & fängslande läsning - men jag föredrar ändå Oz...) Lugnar mig här för denna gång men återkommer säkert till ämnet...;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar