
Oj vad vi nu pustar ut! Tre intensiva dagar - plus övningar o andra förberedelser inför den - är nu avklarade! Kul men jobbigt!
Här finns mer att läsa om vad vi "pysslat" med de här tre dagarna för den som är hågad!;-)
Idag har vi haft kompensationsledigt. Härligt! Jag har rensat en skottkärra full med löv o döda perenn-stammar från rabatterna. Småkyliga vindar. Men ändå så ljuvligt i solen!

Nu lyser de lila blommorna- krokusar och mini-irisar- så härligt mot de gula ute i rabatterna.....

Så här långt har aklejorna kommit nu....
Första vår-primulorna....
Nu tänkte jag komma in på några andra av mina stora vurmer igen: Böcker o Historia!;-)
"Det är så tråkigt med historia" sa en dag vår son när han kom hem från skolan. Han gick väl ca i femte klass då. Vi blev så förvånade. Ditills hade han varje kväll tiggt att pappa skulle berätta en av sina berättelser som go´- natt-saga. Pappas egen-fabulerade berättelser handlade om en pojke eller flicka och deras öden i nå´n historisk period. Vår son älskade att lyssna till dem o fortsatte sen att ställa tusen frågor runt dem. Hans historieintresse var brinnande. Och här kom han hem och sa att "historia var tråkigt"! Men det visade sig att det var inte "historia" utan skolans historieundervisning han tyckte var tråkig!;-)
Jag hörde idag på Vetenskapsradion Historia på P1 om historiska romaner. Förlagsredaktören Björn Andersson från
Historiska Media var en av de som intervjuvades. Detta med anledning av en ny serie om svensk historia de nu ger ut under historikern Dick Harrisons ledning. Varje del/tidsepok författas av olika svenska författare. Catarina Mazetti inledde serien med
"Blandat Blod" och del två av Karin Wahlberg -
"Sigrids Hemlighet" - har just kommit ut. Björn Andersson berättade att han alltid har haft ett brinannde intresse för historia och att läsa historiska romaner. Men skolans historielektioner avskydde han! Tyvärr alltså långt i från enbart sonen som har dom upplevelserna..... Men som tur är verkar inte det historiska intresset dödas! Ändå!;-) Det är nämligen så att försäljningen av historiska romaner bara ökar. I hela Europa!

Jag kände igen mig helt när de talade om vurmen. Både jag o F älskar också att läsa historiska romaner. Vi har en full bokhylla med historiska faktaböcker. Nödvändig o bra litteratur att hämta information ur. Men det är de historiska romanerna som verkligen får vårt - mitt o Fs... och sonens fortsatta!... historieintresse att brinna!
För mig väcktes intresset redan på högstadiet med Fridegårds Träl-serie (vikingatid). Senare blev det förstås klassikerserier som Mobergs utvandrarserie, Fogelströms Stockholmsserie med flera...

Som nygifta gick jag o F med i bok-klubben Svalan- då den populäraste bok-klubben. Några av våra första böcker där var Widdings Karoliner-serie (med flera av honom) och Lyttkens serie om Catrin Ambrosia i 1700-talets Stockholm.
Sen har det fortsatt genom åren. Några av de starkaste läsupplevelrna för mig under åren har varit James Clawells digra serie om Japan där väl delen "Shogun" kanske är den mest kända. Ken Follets "Svärdet och Spiran"- spännande äventyr i 1100-talets England, Jan Guillous serie om Arn, Antonia Frasers bok om Henrik VIIIs sex hustrur och Peter Englunds "Ofredsår" är några andra av mina favoriter. Och också 1900-tals-skildringar om viktiga händelser som Fredrick Taylors intressanta bok om "Dresden". Och många, många fler! Jag kan egentligen hålla på hur länge som helst!;-)

Just nu läser jag Durhams "Hannibal, Karthagos stolthet". Ni vet han som ett par hundra år f Kr tågade över Alperna för att strida mot Rom. Intressant period i historien som jag innan hade rätt diffusa begrepp om. Men Durham når ändå inte i närheten av höjderna för vår just nu största favoritförfattare i genren - Conn Iggulden! Hans serier om Ceasar respektive Djingis Khan slukar vi!


Jag kompletterar ofta o gärna läsningen av historiska romaner med fakta ur mina favorit- uppslagsböcker: Bonniers "Atlas över Mänsklighetens Historia"(Ges inte ut längre. Men kan köpas på
Bokbörsen till exempel) - med kartor och kort resumé över varje storhetstid världen över och Parragons "World History" (Rodney Castleden) i (tjockt!) fickformat. Perfekta komplement!
Nu ska jag krypa till sängs med min bok!;-)
Ha en bra fredag!