Förra året var jag "totaljusterad" i kroppen och kunde inte överhuvudtaget göra några tunga trädgårdsjobb. Och arbetet med klippning av den här buskraden måste man vara två för att reda ut. Därför fick buskarna inget klippt alls. Så gissa om det nu var mycket att göra! Jag har "sekatörat"o sågat i kvadrat. Och F har släpat bort alla tunga grenar. Och eldat o eldat! Än är inte allt ris hopsamlat. Men själva klippet är klart. Jag är hellycklig för att vi nu fått bukt med dem! Trodde inte vi skulle få tid för det... innan bladen började slå ut. Men nu är det gjort! Halleluja!;-)
Hann förstås titta runt lite i rabatterna också....
Kul läsa i kommen-tarerna att fler gillar historia o historiska romaner!;-) Och tack för boktips också! Jag (vi) gillar också deckare. Deckare i romare-miljö (Saylor) låter spännande. Måste jag läsa! Läser även Ellis Peters deckare i medeltidsmiljö med munken Cadfael som problemlösare. I England är (var?) Cadfael nästan kult. Här finns mycket att läsa om honom, böckerna o TV-serien: Cadfaels Chronicle.
Någon skrev att det beror på läraren om historieämnet ska bli intressant eller ej. Så sant som det är sagt! Jag har själv bara postitiva upplevelser från min skoltid. Jag hade härliga lärare i ämnet under hela min skoltid. Kunniga o intresseade som spred sin entusiasm till oss elever. När jag gick i fjärde klass var jag till exempel fast övertygad om att jag skulle bli arkeolog när jag blev stor. Just för att vår historielärare tände så´n entusiasm! ;-)
Det här med historiska romaner är intressant. De säljer alltså jättebra just nu. Men det har funnits många svenska bästsäljar- författare i genren genom tiderna.
Ragnar Pihlstrand. Han gav ut de flesta av sina böcker under pseudonymen Lodbrok.
RP var född 1850 i Lund. Fadern var pastor i "Lunds Hus" i Lunds stadsförsamling och även Ragnar blev prästvigd (1874). Han var provpastor i Sillhöfda församling i Blekinge en tid. 1878 gifte han sig och paret fick tre egna barn och tog också hand om tre fosterbarn. Kyrkoherde i Everlöv 1890 och verkade där fram till 1902. Han (och familjen?) flyttade då till USA där han hade en bror som var orgelbyggare. Kom hem till Sverige igen och bosatte sig i Stockholm där han hade en annan bror som drev förlag. Avled där 1914.
RP var född 1850 i Lund. Fadern var pastor i "Lunds Hus" i Lunds stadsförsamling och även Ragnar blev prästvigd (1874). Han var provpastor i Sillhöfda församling i Blekinge en tid. 1878 gifte han sig och paret fick tre egna barn och tog också hand om tre fosterbarn. Kyrkoherde i Everlöv 1890 och verkade där fram till 1902. Han (och familjen?) flyttade då till USA där han hade en bror som var orgelbyggare. Kom hem till Sverige igen och bosatte sig i Stockholm där han hade en annan bror som drev förlag. Avled där 1914.
Han utgav sin första roman "Fänrik Flinks minnen- scener från 30-åriga kriget" 1881 och därefter omkring en bok per år så gott som ända fram till sin död. Mest historiska romaner. Men han skrev också till exempel Stockholmsskildringar och han var en av de första att författa indian-äventyrsböcker för ungdom.
Jag har två av hans historiska romaner i min ägo. Den ena - "Jernhandsken" - trodde jag var trasig när jag fick den. Men det visade sig att kapitlen getts ut som separata häften. När sista häftet beställdes fick man även en ytterpärm att (löst) lägga in dem i!;-)
Jag måste ju erkänna att de aldrig blivit lästa!;-) Varför har jag beställt dem då? Ja, dels är de förstås vackra bokexemplar. Och så´na gillar ju jag. Men det finns ännu ett intresse: Lodbrok är min dotters mans morfars farfar!;-)
Kanske några minns skolgårdsbacken vid Kviinge skola fylld med vintergäck som jag visade för några dagar sen? I prästgården i den byn (tillhörde då Gryts socken) föddes 1849 en pojke som också senare kom att bli berömd o populär författare av historiska romaner - Carl August Cederborg. Både Lodbrok o Cederborg har väckt mången historefantast på sin tid....
I morgon blir det inget trädgårdsarbete för mig. Jag o väninna ska roa oss på musikalen Rent som just nu går i Kristianstad. På em-föreställning. Så F får elda ris på egen hand i morgon!;-)
Ha en go´ söndag!
Rent är bra, den såg jag i februari.
SvaraRaderaHärligt med en sån röjar helg (i trädgården alltså!). Jag har börjat på min nya lund och idag hoppas jag på lite hjälp med skottkärran av Erica. Skottkärra är itne bra för dåliga axlar o nacke nämligen. Jag håller tummarna för bra väder!
Oj så flitiga ni är, så mycket klipp ni gjort! Våra korneller har inte den förmånen, de är ganska vildvuxna...fast det funkar det med. :o)
SvaraRaderaVisst är det ljuvligt med alla vårblommor som tittar upp ur jorden nu, man får en liten glädjekick varje gång någon ny lite blomma blickar upp mot en! :o)
Ha det så trevligt på Rent!
Kram lydia
Kornell är högvaluta i blomsteraffören, jag gillar att beskära. Förr var det vanligt att ge ut böcker i separata häften, ofta såldes de i gårdsvaruhandlaren för billig peng, de flesta hade råd (bokbindare var inte så dyra heller).
SvaraRaderaVisst känns det bra när man har röjt ordentligt i trädgården! Själv har jag krattat eklöv för andra helgen i rad. Alla komposter är nu överfulla, så det blir till att elda upp lite löv också.
SvaraRaderaHa det gott på musikalen!
Katarina
Ja det är verkligen en tungt jobb ni gjort! Kan tänka mig att ni är slut i kroppen idag :-)
SvaraRaderaSå långt våren kommit hos er, här har bara snödroppar och tre krokusar tittat upp än.
Christer.
Det var inte lite ni har klippt!
SvaraRaderaSkönt att få det gjort, kan jag tänka mig.
Idag har det ju varit underbart väder.
Och jag har bara varit ute jättelite.
Det har varit handboll för hela slanten.
Hoppas att vädret håller i sig.
Hoppas oxå att ni fick en trevlig tur till Kristianstad. Det kan vara skönt med lite avkoppling oxå.
Kram Mari i Marieholm
Vad skönt att ha det gjort, det brukar alltid kännas i kroppen nu i början av säsongen, ibland kan man knappt röra sig.
SvaraRaderaHa en bra vecka!!!
Carina
Hej på dej!
SvaraRaderaJust nu blev du min historielärare! Det är mycket intressant du bjuder på i din blogg, Nina, och mycket fakta som inte går att läsa i några böcker gissar jag. DET tycker jag är intressant!
Förstår att ni är trötta efter en dag med trädgårdsarbete. Synd att vi är en bit ifrån varandra - hade gärna "knyckt" några av de fina röda kornellkvistarna till en dekorativ dörrkrans.
Hoppas ni får en härlig dag i K-stad och med Rent, du och din vän.
Vi ses kanske snart?!?;o)
Kram
Ann