Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

14 oktober 2008

Framtidsprojekt & fler Boktips

Nedtrappning i trädgården för denna säsong. Men nu börjar vi forma planer inför nästa.
Staketet runt tomten har prioriteringsgrad ett! Vi fick stryka det från denna säsongs planer men nästa år måste det bli av....



Den här öppna
gräsplanen planerar vi att göra mer "ombonad". Här ska vi anlägga fler "böljande" gångar- som de vi har på framsidan av huset. En mellan altanen och rosdungen och en från rosdungen till den stora rabatten på "kullen". De ska kantas av "avdelningar"/rutor med kryddväxter. Jag ska flytta de kryddväxter som nu upptar hälften av vårt trädgårdsland - där vi enbart ska odla bär & grönsaker.


Ska bli härligt att få dela upp kryddväxterna i klart avgränsade fält med tydliga skyltar.

Liten baktanke:
nu när jag berättat om planerna
för er
så går det ju inte att backa från dem nästa sommar!;-)
Ni får väl "påminna" mig!;-)




Himmel vad många bra böcker jag läst på sistone! Igen!
Sist jag skrev om böcker (här - klicka) så hade Stieg Larssons Millenium-serie just anlänt i min brevlåda. Oj vilken läsupplevelse de blev! De överträffade alla mina förväntningar! Förutom att de är otroligt spännande underhållning sätter böckerna fokus på så många väsentliga samhällsproblem.

Sonen har också just läst serien. Han är lika hänförd!

Man kan bara tillägga: Oerhört tragiskt att den författaren gick bort i förtid!

Jag läser gärna böcker av Håkan Nesser, Elizabeth Geoge och Joyce Carol Oates. Nu när jag läst deras senaste är de än mer givna bland mina favoriter!

Oates "Dödgrävarens dotter" är nog den bästa av J C Oates böcker jag hittills läst. Den handlar om en flyktingfamiljs bistra öden i USA kring tiden för andra världskriget med familjens dotter som huvudperson (Oates har inspirerats av sin farmors liv).

Läs den!

Nessers "Berättelsen om herr Roos" och George "Innan döden kom" är båda mycket överraskande böcker av dessa välbekanta deckarförfattare. Jag har läst det mesta de skrivit. Men i dessa böcker av dem finns egentligen väldigt lite av deras stil eller ens av traditionell deckare. Istället är de fängslande miljöskildringar, berättelser om människoöden & djuplodande människoporträtt av personerna bakom de brott som till slut allt leder till.
Georges bok skulle jag vilja likna vid en modern Londonskildring av Dickens-typ. Kanske det kan upplevas att jag tar i om jag jämför George med Dickens. Men även om hon måhända inte kan anses helt jämbördig (hm...) så är ändå George bok verkligen en stor litterär upplevelse!
Finns det något som jag upplever "störande" i hennes bok är det faktiskt... "huvud-brottet"! Surprise!.... Hm... Men inte riktigt så! Utan att det verkar vara ett försök att smyga in paret Lynley & deras miljö i historien. Kändes för mig rätt konstruerat, faktiskt. Men, men... Boken är otroligt läsvärd hur som!
Nesser berättar om en man som lever i en värld långt från kriminalitet & där "brottet" mer "råkar hända". George skildrar visserligen en värld där brott är mer väntat - inte minst på grund av "oss andra" och våra fördomar. Men man har faktiskt hunnit läsa omkring halva Nessers bok och nästan hela George bok innan det egentliga brottet inträffar. Jag upplevde inte att det överhuvudtaget var där "poängen" låg i någon av dessa böcker. Istället är man helt uppfylld av männiksoskildringarna och det som drabbar dessa människor (eller de drabbas av).
Läs böckerna!

Jag tog också & läste om "Doktor Glas" av Söderberg. Alltid underbart läsa en gammal klassiker.
Den här gången hade jag en alldeles särskild anledning. Jag har länge haft Bengt Olssons bok "Gregorius" liggande i högen av olästa böcker. Har försökt att nu och då starta i den. Men aldrig så vistordad när den kom - den har aldrig lyckats ta tag i mig....
Nu tänkte jag att om jag "färsk-läst" Doktor Glas skulle kanske boken Gregorius bli mer "motiverad" och förklarlig. Det blev tvärtom! Sorry om jag sårar någons känslor- men nu har jag faktiskt gett upp Olssons bok helt & hållet!

Sex bra & en jag inte tyckte var särskilt bra....
Hoppas jag ändå lockat till en hel del kommande läsupplevelser!
Ha det fortsatt höst-gott!

7 kommentarer:

  1. Vilka fina boktips du bjuder på. Har inte ro att läsa något ännu. Men äntligen har renoveringen fått fart efter att vi anlitat en advokatfirma.
    Skönt att läsa att du verkar vara på "G" igen. Jag är också dålig på att blogga nu, men så snart vi får ta huset i besittning igen så mår jag nog bättre igen.
    Stor krya-på kram
    Randi

    SvaraRadera
  2. Elisabeth George är väldigt ojämn i sina böcker tycker jag. Men hon är en av mina favoriter ändå.
    Christer.

    SvaraRadera
  3. Härligt med trädgårdsprojekt - jag skall tjata på våren!!;)
    Härliga boktips - men de flesta blir tyvärr olästa bara för att jag är så tokig i trädgårdslitteratur ;))!

    mvh, anja

    SvaraRadera
  4. Vi har också ett mastodont projekt framför oss inkommande sommar med vår trädgård... och kanske du kan inspirera oss lite. Låter härligt med vindlande gångar...:O)
    Jag har läst Stieg Larsson men av de övriga har jag faktiskt inte alls läst några böcker, så tack för tipset. Ha en bra torsdag!

    SvaraRadera
  5. Va kul att hitta lite trädgård. Låter mysigt med de böljande gångarna...och visst är det bra att skiva på bloggen vad man ska göra, då måste man ju fixa det sen.
    Kram Åsa

    SvaraRadera
  6. Verkligen kul att du läser så mycket och dessutom tipsar om bra böcker. Det tackar jag särskilt för Ninah.
    Tack också för din kommentar hos mig.
    Kramar Eva Agnes

    SvaraRadera
  7. Kul med planer, vi har lite stormras, som ska sättas upp...

    SvaraRadera