Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

07 mars 2009

Rosor, rosor, rosor!

Jag började igår att berätta om hur vår trädgård växt fram. Träd & buskar handlade det om då. Idag: Rosor! Hoppas ni har tid en stund- för det här kan nog bli långt!;-)


Men innan jag börjar "berättelsen" måste jag bara visa den här bilden på något som började lysa i en av skuggrabatterna i dag. Jag vet inte vad det är! Ser ut som en liten ranunkel.... ?.... Kanske någon av er kan hjälpa mig att identifiera den???
Fniss! Merja har gett svaret! Vintergäck... förstås!!!;-) Korkade Nina! Men tack Merja!!!;-)

Nu över till "Our Garden Story"! Obs! Det här är historien om just vår trädgård. Vi är sannerligen inte några experter eller har en urtjusig trädgård! Och vi arbetar ständigt på att förbättra/förnya. Tanken är mer att visa hur två trevande, okunniga noviser arbetat sig fram till den "nivå" vår trädgård har idag! Och dela med oss av lite erfarenheter vi trots allt väl skaffat på vägen...;-)

Länge nöjde vi oss med de buskar & träd som fanns här när vi kom hit. Och några få perenner. Trädgårds- och odlings-intresse hade vi- har alltid funnits. Men dels hade vi innan vi flyttade hit jobbat hårt i två tidigare trädgårdar där vi ändå aldrig lyckats få till den trädgård vi drömde om. På vår fritid var vi också starkt engagerade i teater, politik, musik, hembygdsförening, med mera. Och så bodde barnen ännu hemma med allt vad det innebar av skjutsningar, fotbollturneringar, dansuppvisningar, föräldramöten... ja, ni vet!;-) Vår fritid var verkligen fylld ändå! Trädgården fick mest vara lek- och fotbolls -plan för sonen & hans kompisar.

Men så flyttade barnen ut- först det ena & några år senare det andra. Vi fick alltmer tid för trädgård. Samtidigt började jag vara på AoTs forum (har jag berättat om tidgare). Lärde mig nya saker, fick tips, råd och uppmuntran till odling med mera. Vid träffar vi hade såg jag nya miljöer och möjligheter. Och fick både tips om och bytte till mig massor av nya växter. Det var så intresset började växa. Läs: Explodera!;-)...

Rosor blev min största ... eller ska vi säga "första"... vurm! Det fanns några enstaka rosor här i trädgården när vi kom hit. En rad av röda rosor efter staketet mot gatan. Elmshorn har jag senare tagit reda på att det är.


På norrsidan av huset stod också en ynklig liten rosplanta. Gav cirka en blomma per säsong. Jag flyttade plantan till framsidan av huset. Numera är rosbusken någon meter åt alla håll & full av sammetsröda rosor varje säsong! Det är inte en rossort jag själv skulle välja. Moderna rosor tycker jag är lite för stela för min min smak. Men blommorna är vackra & så är det lite roligt att ha fått igång den. Så den blir kvar. Att lyckas med den gav mig också blodad tand när det gällde rosskötsel.

I ett hörn av tomten hade vi tagit bort ett risigt buskage av pil. Nu var där tomt och kalt. Där började vi anlägga en "rosdunge" (tycker det låter för ambitiöst med "rosträgård"!;-)...)
Första rosen blev Austinrosen Contance Spry (ser ni pytteplantan vid staketet?;-)...) . Det tog några år innan den började blomma & sen komma igång att klättra.

Numera är busken etablerad & varje år fylld med vackra rosa blommor. Tyvärr är blomtiden tidig & kort. Annars är det en högt älskade ros i vår trädgård.

I övrigt är jag ingen älskare av Austins (sk "engelska") rosor. Vi har flera. Vackra blommor. Men de fryser ner för mycket varje vinter för att tilltala mig. Jag föredrar tåliga & rikväxande buskar. Därför väljer jag helst äldre sorter. De behöver inte nödvändigtvis vara så kallade "gammeldags" rosor- det vill säga framtagna före 1867. Men de ska ha varit i odling länge. Då vet man att de är tåliga och odlingsvärda.

Vi har sen fortsatt att bygga vidare på vår rosdunge. Där finns nu ett trettiotal olika sorters rosor. Och runt dem olika sorters perenner. Jag har bland annat en vurm för nävor. Något som vuxit fram ur rosintresset. De passar nämligen så bra till rosor. Vi har byggt en ny entrébåge sen bilden togs. Och planket i bakgrunden och stenläggningen kom till för några år sedan. Det är ständigt något på gång för dungens "utveckling"!;-)

Det ena trädgårdsprojektet har alltså inspirerat till nästa. Det råder också ständigt "behov" av nya rabatter. Gräsmattedelen av trädgården minskar stadigt!;-) Rabatterna "behövs" för nya rosor, buskar & perenner. Nya miljöer & väderstreck har blivit intressanta. Numera har jag vurm för både skuggväxter och stenpartiväxter också. De cirka 5-6 (tveksamma) rabatter som fanns här från början har nu vuxit i antal åt alla väderstreck till fem gånger så många! ;-) Och rosbuskar har vi på många håll trädgården runt. Ett sjuttiotal rosbuskar fördelade på femtionio sorter. Lite om man jämför med många "rosfreakar". Men jag vill hinna bli "bekant" med rosen - dess växtsätt & "egenheter"- innan jag skaffar nästa....

Det är förstås svårt att välja ut bara ett litet antal favoriter bland dem. Alla har sin charm. Men dessa kan nog ändå gälla som våra riktiga favoriter (ingen rangordning sinsemellan):

1. Stanwell Perpetual. Första rosen i blom varje vår. Och blommar sen till långt ut på hösten med bara ett litet uppehåll någon vecka i juli. Dofta ljuvligt! Den står vid vår garageuppfart & vi möts av en härlig doft-dusch när vi stiger ur bilen. Kan bli lite risig. Men det är lätt att åtgärda för SP kan klippas hur som helst!


2. Maiden Blush. Gammal härlig Alba-ros (först nämnd på 1500-talet men förmodligen äldre än så.) Det är rosornas ros för mig! Lurvig och rikväxande väller den ut över vårt staket. Ett litet aber är att Albarosorna blommar så kort tid. Men skönhetsupplevelsen väger över!


3. Ghislaine de Feligonde. Otorligt vackra blommor som skiftar från gult över rosa till vitt! En av de första rosor vi planterade. Har alltid varit frisk och vacker.

4. Rosa mundi - bild nr 1 i vinjetten till det här inlägget. Härlig Gallica-ros med randiga blommor. Kallas ibland för Polkagrisros. G-rosbuskar blir alla (?) stora och härliga.

5. Mme Plantier. Förra året tog den här madamen sig ett litet sabbatsår här hos oss.... eller vad hon gjorde!;-) I vart fall välde hon inte ut som hon brukar och gav inga blommor. Men hon är inte död. S å vi hoppas att åter få njuta den enorma prakten igen! Världens sötaste små röda knoppar som sen går över till att bli vackra, vita, väldoftande blommor.

6. Nevada. Jag såg denna ros första gången vid besök i Kew Garden, London. Där var buskarna jättestora och grenarna hängde i bågar - alla fyllda med dessa vackra blommor. Såg ut som brudbågar. Jag föll pladask! Nu har vi två Nevada-buskar i vår trädgård. Än har de inte blivit så stora som på Kew. Men vackra blommor har de!!


6. American Pillar. Kom till oss 2004. Så här pyttig var busken då . Men den blommade redan första året.

Nu väller den fram över planket i rosdungen! Finns ännu en bild på den i ena sidospalten här på blogen.

7. Minnehaha. Bild i en av sidospalterna (bågen). Två plantor planterade på var sida om entrébågen. (Ska i vår få en ny båge). Växer & blommar rikligt. Små söta, röda blommor.

8. Maxima. En gammal Alba-sort. Vår buske är också en gammal buske- säkert hundra år. Vår trädgård är dess fjärde hemvist. Men den tycks ha tålt allt. Är tidigt på säsongen varje år i blom med vita, vackra blommor. Tyvärr är blomningstiden kort. Men bladverket håller sig alltid friskt och är också en vacker fägring.


9. Therese Bugnet. En amerikansk Rugosa-ros framtagen 1950. Rugosor är mycket tåliga. Den här framodlade sorten har rosa, mycket speciella, krusiga blommor. En mycket odlingsvärd ros!

10. Rose de Rescht. Åh, vad jag gillar denna ros! Härlig blomfärg & blommorna doftar ljuvligt! Frisk & tålig. Och lätt att föröka- bildar sidoskott som blir till nya buskar. Kom till oss som en "pinne". Den busken är nu stor och präktig. Vi har tagit många nya "pinnar" från den så att vi nu har tre buskar i trädgården & några "pinnar" har blivit buskar hos trädgårdsvänner.

11. Pink Grootendorst. Också en Rugosa. Planterad bredvid två vita vild-rugosor (skott hämtade när järnvägen bröts upp här i byn). De kompletterar varandra väl och fyller bara sitt tuffa syfte; att bilda "gräns" mot grannens häck där ogräs lätt frodas!;-) De små rosa, blommorna har skynkliga kronblad som påminner om nejlikor. PG kallas därför ibland för Nejlikros.

12. Elmshorn- se ovan. Som nämts en tålig ros med vackra blommor. Nackdel 1: blommorna är doftlösa. Nackdel 2: Skall beskäras kraftigt varje vår.... och det är mycket taggiga buskar! Men den långa blomningen överväger det mesta!

12. Constance Spry-bild & "berättelse" ovan.

13. Rosa glauca. När man sysslat med rosor ett tag blir man alltmer andra infallsvinklar till rosintresset utöver de första, primära doft- och skönhets-intrycken. Enkla blommor blir intressanta. Och rosornas historia och ursprung kul att studera. Rosa glauca är en av rosarterna ("urspungsros"). Den är fascinerande med sitt blåaktiga bladverk och de enkla, knallrosa blommorna med sin vita "skål" i mitten har en färg som lyser lång väg! Sprider sig och bildar hela buskage.

I morgon fortsätter (och avslutar) jag med...: Perenner! För den som är intresserad!;-)
Ha en skön söndag

12 kommentarer:

  1. Två härliga inlägg du lagt in!!
    Fina ros bilder. Kul att läsa hur trädgården växt fram under åren.
    Ghislaine de Feligonde blev en klar favorit hos mig med de växlande färgerna!
    Är det inte vintergäck som kommit fram i din trädgård....?
    Önskar dig en fortsatt trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Vilka fina rosbilder du lagt upp. Jag blir lite sugen på några sorter men jag kommer väl inte ihåg namnen jag får skriva upp det. Polkagris rosen har jag och den har blivit rätt så stor. Den får jag hålla koll på så att det inte kommer upp rotskott för det är inte samma som moderplantan,det växte upp några som var raka som pinnar och då läste jag att det skall man ta bort.
    Vintergäck kan det vara.
    Kollar på ditt perenna inlägg sen.

    Ha en trevlig Lördagskväll

    Gunilla

    SvaraRadera
  3. Vurmar också för rosor och nävor. Och jag ser att vi har en del gemensamma rosor... Mina rosenbuskar är mycket mindre än dina - planterades för bara några år sedan. Så du kan tro att jag väntar på att mina rosor blir lika fylliga och läckra som dina!
    Kram Katarina

    SvaraRadera
  4. Men Nina, varför gör du på detta sättet? Nu fick jag ju sån svår abstinens igen...längtar så efter rosor och sommar!
    Ha en riktigt härlig helg,
    kramis Lydia

    SvaraRadera
  5. Visst är det härligt att flanera bland rosor, det har blivit några på mitt berg med.

    SvaraRadera
  6. Härlig tillbaka blick på ert arbete med trädgården. Alltid lika intressant att få följa tycker jag. Fin presentation av era rosor också, har ju sett en del IRL och vet att ni har ljuvliga saker i er rosträdgård.
    Önskar dig en fortsatt skön helg! Har pysslat i växthuset idag, fick lite roliga idéer på Willab förra helgen.
    Ha det gott!
    Kram
    Ann

    SvaraRadera
  7. Härligt inlägg Nina!!! ;)
    Jag vurmar också för rosor... (nyhet???;) och nävor... men också malvor som också är jättefina tillsammans med rosor... och hostor...och rutor... Vi har många rosor gemensamt...vissa av dina har inte jag så nevada slka jag försöka hitta....

    Kram Annie

    SvaraRadera
  8. Men vilket fantastiskt inlägg du gjort, det var så inspirerende..ska ta och läsa om det igen och ser fram emot nästa..Ha en skön söndag/Anne

    SvaraRadera
  9. Hej! Jag hittade hit via din kommentar hos Marinas trädgård. Det lät intressant med en trädgårdsberättelse, vilket det ju också visade sig vara. Vilken otrolig samling rosor du har! Hit kommer jag gärna fler gånger / gittan

    http://gittans.tradgardsblogg.se
    httP://livetsgladjeamnen.blogspot.com

    SvaraRadera
  10. Vilken rolig idé att ha en liten historik kring hur trädgården växt fram.... Vi blir nog fler som tar efter den idén!
    Att gräsmattan blir mindre och mindre, så är det nog för oss alla som gillar odling! Jag har ju inte så mycket att ta av på mina 55 m2, men jag odlar på höjden!!!
    Jag har tidigare blivit sugen på en ros på din sida: Minnehaha, den ser så fin ut!
    Ett tips från mig som du inte har är Gloire de Dijon som är en klätterros med underbar doft!
    Ser fram emot fortsättningen av din trädgårdshistoria!
    Växthusmadam

    SvaraRadera
  11. Vilket fint och matnyttigt inlägg.
    Vad du är duktig.
    Känner doften ända hit och jag önskade att du kunde smitta mig så att jag blev lite bättre på rosor.
    Tror faktiskt att du har lyckats.
    Fast det återstår att se.
    skulle vilja se dina gamla trädgårdar också. För de var nog fina de med.
    Ha det gott och tack
    Annika

    SvaraRadera
  12. Jag planterade några rosor förra året och flyttade på några så jag hoppas på belöning iår, de är så vackra.

    Jag ser med spänning fram emot ditt perenninlägg =)

    SvaraRadera