Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

26 mars 2009

Trädgårdsdag & Historieglädje

Oj vad vi nu pustar ut! Tre intensiva dagar - plus övningar o andra förberedelser inför den - är nu avklarade! Kul men jobbigt! Här finns mer att läsa om vad vi "pysslat" med de här tre dagarna för den som är hågad!;-)
Idag har vi haft kompensationsledigt. Härligt! Jag har rensat en skottkärra full med löv o döda perenn-stammar från rabatterna. Småkyliga vindar. Men ändå så ljuvligt i solen!

Nu lyser de lila blommorna- krokusar och mini-irisar- så härligt mot de gula ute i rabatterna.....



Så här långt har aklejorna kommit nu....












Första vår-primulorna....

Nu tänkte jag komma in på några andra av mina stora vurmer igen: Böcker o  Historia!;-)
"Det är så tråkigt med historia" sa en dag vår son när han kom hem från skolan. Han gick väl ca i femte klass då. Vi blev så förvånade. Ditills hade han varje kväll tiggt att pappa skulle berätta en av sina berättelser som go´- natt-saga. Pappas egen-fabulerade berättelser handlade om en pojke eller flicka och deras öden i nå´n historisk period. Vår son älskade att lyssna till dem o fortsatte sen att ställa tusen frågor runt dem. Hans historieintresse var brinnande. Och här kom han hem och sa att "historia var tråkigt"! Men det visade sig att det var inte "historia" utan skolans historieundervisning han tyckte var tråkig!;-)

Jag hörde idag på Vetenskapsradion Historia på P1 om historiska romaner. Förlagsredaktören Björn Andersson från Historiska Media var en av de som intervjuvades. Detta med anledning av en ny serie om svensk historia de nu ger ut under historikern Dick Harrisons ledning. Varje del/tidsepok författas av olika svenska författare. Catarina Mazetti inledde serien med "Blandat Blod" och del två av Karin Wahlberg - "Sigrids Hemlighet" - har just kommit ut. Björn Andersson berättade att han alltid har haft ett brinannde intresse för historia och att läsa historiska romaner. Men skolans historielektioner avskydde han! Tyvärr alltså långt i från enbart sonen som har dom upplevelserna..... Men som tur är verkar inte det historiska intresset dödas! Ändå!;-) Det är nämligen så att försäljningen av historiska romaner bara ökar. I hela Europa!

Jag kände igen mig helt när de talade om vurmen. Både jag o F älskar också att läsa historiska romaner. Vi har en full bokhylla med historiska faktaböcker. Nödvändig o bra litteratur att hämta information ur. Men det är de historiska romanerna som verkligen får vårt - mitt o Fs... och sonens fortsatta!... historieintresse att brinna!

För mig väcktes intresset redan på högstadiet med Fridegårds Träl-serie (vikingatid). Senare blev det förstås klassikerserier som Mobergs utvandrarserie, Fogelströms Stockholmsserie med flera...

Som nygifta gick jag o F med i bok-klubben Svalan- då den populäraste bok-klubben. Några av våra första böcker där var Widdings Karoliner-serie (med flera av honom) och Lyttkens serie om Catrin Ambrosia i 1700-talets Stockholm.















Sen har det fortsatt genom åren. Några av de starkaste läsupplevelrna för mig under åren har varit James Clawells digra serie om Japan där väl delen "Shogun" kanske är den mest kända. Ken Follets "Svärdet och Spiran"- spännande äventyr i 1100-talets England, Jan Guillous serie om Arn, Antonia Frasers bok om Henrik VIIIs sex hustrur och Peter Englunds "Ofredsår" är några andra av mina favoriter. Och också 1900-tals-skildringar om viktiga händelser som Fredrick Taylors intressanta bok om "Dresden". Och många, många fler! Jag kan egentligen hålla på hur länge som helst!;-)

Just nu läser jag Durhams "Hannibal, Karthagos stolthet". Ni vet han som ett par hundra år f Kr tågade över Alperna för att strida mot Rom. Intressant period i historien som jag innan hade rätt diffusa begrepp om. Men Durham når ändå inte i närheten av höjderna för vår just nu största favoritförfattare i genren - Conn Iggulden! Hans serier om Ceasar respektive Djingis Khan slukar vi!





Jag kompletterar ofta o gärna läsningen av historiska romaner med fakta ur mina favorit- uppslagsböcker: Bonniers "Atlas över Mänsklighetens Historia"(Ges inte ut längre. Men kan köpas på Bokbörsen till exempel) - med kartor och kort resumé över varje storhetstid världen över och Parragons "World History" (Rodney Castleden) i (tjockt!) fickformat. Perfekta komplement!

Nu ska jag krypa till sängs med min bok!;-)

Ha en bra fredag!

10 kommentarer:

  1. Härligt med ledig dag efter hårt arbete och så ljuvligt med vårblommorna i trädgården.
    Ja, din vurm för historiska böcker har jag fått njuta av i form av sammanfattningar på några av alla våra härliga bilfärder! :o)
    Ha nu en riktigt härlig helg,
    Lydia

    SvaraRadera
  2. Underbart med böcker, jag önskar att jag under åren haft möjlighet att spara lite fler..men en del har dottern fått andra har fått skänkas...hann läsa 2 på semestern och det var jag jätteglad för annars är det svårt att hitta ron till det i allt brus i vardagen.Ha en riktigt skön fredag/Anne

    SvaraRadera
  3. En trädgårdsdag vill jag ha och jag vill absolut itne ha fler bakslag med superkalla nätter och snö.
    Jag har en dotter som är mycket intresserad av historia. Hon är redan nu nästan förtvivlad över att det kanske itne blir någon resa till koncentrationsläger nästa år när hon går i nian. De tär ju upp till varje skola att bestämma numera.
    Kan väl säga att hon mer än gärna hade bytt ut samhällskunskap mot historia på skolschemat!
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  4. Det handlar till största delen om hur skolan/läraren väljer att lära ut sitt ämne. För min del är historia bara en massa kungar och årtal. Det var vad vi skulle lära oss. Det och när de olika tidsindelnignarna var - årtal ansågs otrlogit viktigt och därmed tappade jag mitt intresse för ämnet. Läser gör jag dock gärna och ibland blir det en bok med historiskt inslag. Härliga vårbilder och vilken härlig fruktsallad ni bjöd på där. Hoppas du får en fin helg / gittan

    SvaraRadera
  5. Jag var väl 12-13 år när jag första gången läste Frans G Bengtssons "Röde Orm". Sedan dess har jag älskat historiska romaner.
    Fridegård och Clavell som du nämner är bara några av favoriterna. Herman Lindqvists serie om Sverige har jag läst flera gånger om. Jag gillar också Conn Iggulden som skriver om både Alexander den Store och Djingis Khan, och Steven Saylor som skriver deckare om Gordianus Hittaren (utspelar sig på romartiden). Det spelar inte så stor roll om det är ren fakta/biografi, eller mer skönlitteratur. Vi har så mycket att lära av historien. Men jag kan hålla med om att det väldigt mycket hänger på läraren om det ska bli intressant eller ej. Att rabbla kungalängder och årtal för diverse slag är knappast inspirerande....

    Vi hade en riktigt härlig dag på Norrviken igår - körde med röjsåg och drog ris hela dagen. Så härligt att få jobba ute i solen! Idag är det mulet och trist men det gör inget för snart sätter jag mig på tåget upp till Stockholm och Älvsjömässan...
    Ha en trevlig helg!
    /Helen

    SvaraRadera
  6. Jag såg er i tidningen! Kul att kunna känna igen dej innan man läst namnen under bilderna.
    Historia är kul och intressant när man själv får välja vilken tid man ska besöka, minns att jag gillade Marianne Fredrikssons berättelser fast de är väl mer skönlitterära än historiska men det satte igång fantasin iaf.

    SvaraRadera
  7. Vilket roligt inlägg, det hörs att du brinner för dina böcker! Det är alltid så roligt att kolla in bokhyllan hos människor man är hemma hos för första gången! Vår son är döpt efter makens och min favoritförfattare, vi brinner också för vår boksamling!
    Kul med er fruktsalladkonsert, det är så härlig musik!
    Någon trädgårdsdag syns inte i sikte för mig, nu yr snön igen!!! Tar den aldrig slut??
    Växthusmadam

    SvaraRadera
  8. Hallå där :) Vill bara önska dig en trevlig helg och fick samtidigt njuta av vårblommor! Hoppas innerligt att vi får en fin helg och kan vara ute och greja. Må så gott, kramen =)

    SvaraRadera
  9. Så mycket vår det är där nere hos dig,tänk sån skillnad det är på klimatet i vårt långa land , men det är så härligt att njuta lite av dina vårlökar ,och så spännande med din vänninas butik, Jag måste skriva upp var den ligger inför sommarens Skåneresa.
    Böcker , ja vilken tur att dom finns jag känner igen många av dom du visar,men jag har inte ditt kunnande, ofta blir det deckare för mig och naturligtvis trädgårdsböcker..
    "Tilde"

    SvaraRadera
  10. Skolans historialektioner var ingen hit, inte geografi och biologi heller, för att tala om språk och musik...

    SvaraRadera