Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

25 juli 2009

Spikglädje, Rosglädje & en glad Humla....

Roseraie de l´Hay - två buskar - var också med bland rosinköpen på Raskarums plantskola i förra veckan vid vår Österlenrunda. Rugosor. Planterade en så´n för några år se´n också. Men förmodligen har det blivit för trångt av andra rosor runt den så den verkar borta nu....
De här två nya planterade vi i vår Pion- och Iris-rabatt. Vill att de ska ge blomning i den rabatten resten av säsongen.... när Pioner och Irisar är överblommade. Och det funkar bra redan nu! Båda blommar.... om än lite försiktigt så här snart efter plantering.....

Någon sa när jag visade mina nyinköp: "Behöver du rosor, Nina???";-)
Japp. Som ni hör ovan så finns det alltid "hål" o syften där en ros behövs o ; passar in!;-)

Vi har omkring sjuttiofem rosenbuskar (ca 60 sorter)..... men det är säkert tio-femton av dem som vi inte sett blomma i år. Så är det hela tiden i rosornas värld- ja, i hela växtvärlden. Några går, några kommer..... hela tiden.... Sen kan rosor behöva "hjälp".... Jag köpte en Albertine i Raskarum. För att hjälpa de två som fanns. De klättrar ju på vår rosbåge-entré till rosdungen och av de två "gamla" var en lite väl klen. Det behövdes lite växthjälp från den andra sidan av bågen också (inte den på bilden alltså) så den också blir täckt....

Det finns inte så många moderna rosor här hos oss. The Fairy är en. Hon har så söta små rosa blommor som smälter in bland perennerna....

En annan modern ros är 'Mystic Fairy'. Den står som blickfång i en liten, tämligen ny, rund rabatt. Just nu är blommorna lite tilltufsade av regnet. Men de har mycket vacker färg (mörkare än bilden visar) och busken tar sig bra. Blir väl aldrig storfavorit men ändå rätt nöjd med den... För att vara modern ros så...;-)

Rosenbönorna lyser mysigt röda......

I år bestämde sig Ulltistelfröna för att så sig på helt annat ställe än de brukar. Den här gången i rosdungen. Rätt maffig växt faktiskt- ett par meter hög. Och den klarar att stå ståtligt o stadigt upprätt utan stöd i alla väder!



Jag kan inte precis påstå att jag är stolt över mina Pelargoner i år. Jodå, de är rätt bulliga o friska i bladverket. Men oj, vad de är dåliga på att blomma! Här en av få som är i blom. Tacksam för namnförslag om nå´n har nå´t. Jag har tappat namnet!

Ipomeorna beter sig likadant. Nästan bara grönt lövverk som klättrar på väggen i år. Suck.... Regnet skrämmer bort både blommor o insekter! Men hurra! Idag hade Ipomean äntligen en (!) blomma!

Så fort det blir allra minsta uppehåll kommer insekterna fram. De ilar runt som besatta för att få i sig så mycket som möjligt på kortast möjliga tid . Det är näst intill omöjligt att fota dem. Här lyckades jag i alla fall få med en en "frömjöls-pudrad" humla på bilden....

F är spiksugen nu vill jag lova!;-) Fick blodad tand av att bygga växthus/vinkast , planterings/redskaps-skjul o  nytt vedskjul de senaste åren. I år har han "bara" gjort (sjuttiofem meter!) staket.;-)
Vi har mer - och större - byggplaner på gång. Men vi har inte riktigt bestämt oss än hur det hela ska se ut.... så därför säger jag inte mer än så just nu...

Två spaljéer har det nu i alla fall också blivit. Rosspaljén såg ni häromdagen. Den här gjorde F i går av "reststumpar" från den förra. Här klättrar vår Kiwi. Ja, för det är bara en Kiwibuske kvar! Vi satte ju en ny Oskar och Paula förra året - tillsammans med den Paula vi hade innan... Men både Oskar och en av Paulorna försvann igen! Nu får vi se vad det blir av denna Paula... och om hon behöver få sig en ny Oskar att vänslas med....

I morgon får jag besök av några Rosenknoppar som ska hämta växter. Blir trevligt!

Ha en skön Söndag!

8 kommentarer:

  1. Kors vad rosor ni har! Tjusigt! Avundas de som har stora trädgårdar och kan ha många rosor. Jag har 4 st ;) The Fairy i rosa, en Daggros, en Lyda rose och en okänd som jag hoppas snart får ett namn :)
    Läste att du har ett vägg-växthus, vinkast ;) och skulle vilja se lite bilder från det och hur du odlar? Kan du övervintra växter i det? Jag har ju ett nytt för i år så jag behöver lära mig lite mer :) Ha det gott :)

    SvaraRadera
  2. Tänk så duktig Paula måste vara, världens bästa kiwibuske. Jag menar, att få 2 Oscars...hur många plantor får det? ;o)
    Kram, Lydia

    SvaraRadera
  3. Visst är man beskyddad i vattenhålet i en del rum...dubbelt upp...:)..underbara rosbilder och härliga spaljeer ni fått till, hem och packa..imorgon blir det ack Värmeland du sköna..kramen

    SvaraRadera
  4. Så dumt! Det är klart att man måste ha fler rosor!!! Som vanligt härliga bilder du visar! Det måste vara underbart att gå runt i din trädgård i rosentid och bara lukta och njuta! Jag var hos mina svärföräldrars grannar som hade rosenvandring i sitt torp. En liten karta över alla sorterna, vandring och doftande på egen hand och sedan fika! En jättemysig idé, kanske något att ta efter för dig som har så många rosor!!!!
    Växthusmadam

    SvaraRadera
  5. Vad många fina rosor du har!
    Idag har jag träffat 'dagliljefantaster' och deras ord om rosor var ungefär - usch vad de skräpar, bara en massa bruna kladdiga blommor.
    Härligt att vi tycker så olika - jag gillar både rosor och dagliljor:))
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  6. Så synd att jag missade träffen hos dig, det hade varit så roligt att få se din spännande trädgård live. Jag hoppas det blir fler chanser. Bara alla dessa rosor och nävor måste vara fantastiska!
    /Helen

    SvaraRadera
  7. Tack för din rara grattishälsning till Maja!
    Oj vad mycket rosor! Helt fantastiskt! Hur stor är er trädgård?
    Ha det gott!
    kram vännen!
    nina

    SvaraRadera
  8. Så många vackra rosor!!!!
    Har tidigare inte haft rosor direkt, alltid fått höra hur svårt det är att sköta rosor, har nu märkt att det inte är så svårt och det är ju fantastiska blommor att ha i trädgården, så jag vill ha mer rosor!!!

    SvaraRadera