Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

27 juli 2009

Vinkast, Frukt & Grönt, Amerikanska Småfröknar & Vita blommor

Vita blommor är ljuvliga. Särskilt nu under sensommarkvällarna.
Här hos oss lyser vita Flox, Tobaksblommor, Cosmos just nu.....
Igår hade vi trevligt besök av dessa tre söta Amerikanska Cockerspaniel- fröknar & deras matte & husse. Vuxna Alice & Gudrun flankerar lilla "bebisen" Kulla-Gulla. De bor på annat håll i landet men "lillan" har hämtats här i Skåne & därför fått sitt namn efter Kullabygden!;-)

Fick fråga om vårt växthus/vinkast....
Det är alltså byggt av gamla fönster. Mot vår garagevägg . Här finns inte plats för så mycket. Men vi gillar vårt lilla växthus.....
Tomatplantor är "basen" i odlingarna varje år. Jag försår dem inomhus under våren. Sen väljer vi ut ca tio stycken & planterar dem i hinkar. Ger massor av tomater!
I gavelfönstret har vi chilliplantor. Har fungerat perfekt tidigare. Vi torkar chillifrukterna & skörden brukar räcka fram tills det är dags för nästa års skörd. I år fick vi tyvärr vita flygare på dem. Jag har visserligen fått bukt med det nu (såpvatten). Men plantorna är tyvärr inte alls så stora & produktiva i år som de burkar vara....
I år har vi också en gurkplanta - som redan gett oss många gurkor. Och fler är på gång...
Vi har även en melonplanta där i år. Inte så bra idé. Nästa år tänker vi ha melon i drivbänken i stället. Men det blommar i alla fall fint på "slingorna". Vi får se om den ger något ätbart i slutändan....

Mängder av frukt på gång på vårt Plommonträd. Må nu frukterna klara sig fram till skörd i år! Jag älskar Plommon! Men ibland blir frukterna angripna (av vad?) & alla är förstörda när man ska till att plocka dem. Känner ni igen det? Någon som har en idé om vad man kan göra för att skydda frukterna?

Vackra nypon på många av rosbuskarna nu. Här nypon på en av våra gamla Vresros-sorter......

Kul att följa trädgård & växters utveckling med hjälp av kameran. För några år sen spretade några ynka murgröneplantor (fådda) på garagets baksida. Sen har det växt bit för bit. Nu är täcker "mattan" snart stenväggen- vilket är "målet".....Jag har faktiskt inte visat särskilt många bilder på American Pillar. Trots att hon nog är den tydligaste rosupplevelsen när man stiger in i vår trädgård. Den täcker ju halva planket i rosdungens bakgrund med sina rosaröda blommor. Och det är en av de sommarblommande rosorna som blommar längst. Så här ser blommorna ut i närbild......
På tal om rosor: jag är så glad för flera av rosorna som jag trodde var borta inte alls är det!
Och vet ni: kiwibuskarna Oskar + Paula nr 2 lever! De som jag också häromdagen trodde var bortgångna. De är visserligen pyttesmå jämfört med den andra Paula-busken. Men de finns!

Nu tar jag en liten blogpaus.
Ha det gott tills vi ses igen!


12 kommentarer:

 1. Man får så mycket underbart från sin trädgård, ha det gott själv på din bloggpaus!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Har funderat på att göra ett vinkast här hemma också. Idealet vore mot garaget, men då riskerar det skador när de plogar vägen på vintern. Mot huset är ju en idé, men hur fuktigt blir det där inne, vill ju inte att trät på mina väggar skall ta skada.

  Mycket frukt här i år också. En hel del plommon dessutom. Man vet ju aldrig med gamla trän om det blir några eller inte :-) Vilka skador får du på plommonen? Det finns ju mängder sjukdomar de kan få.
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 3. Hej på dej!
  Visst är det vackert med vita blommor. Har också några tobaksplantor med fantastiskt stora och fina blommor. Vår vita rabatt ligger precis så man kan se den från altanen när solen har gått ner.
  Hoppas du har det gott under din bloggpaus - ser fram emot bilder efteråt ;0
  Kram
  Ann

  SvaraRadera
 4. Du bjuder på mycket skönt. Ja vita blommor är härliga nu när kvällsljuset försvinner.
  Så mycket gott du har hemma hos dig. Underbart att ha under vintern.
  Provade något nytt med tomater:skar en vanlig tomat o la jord över. Snart grodde de och nu börjar de blomma. Gjorde detta allt för sent men bra känna till att det funkar till kommande år.

  SvaraRadera
 5. Söta vovvar! Så bra att kiwin lever då. Här lär itne bli några kiwisar tror jag även om den skulle vara självfertil. Ha det bra!

  SvaraRadera
 6. Åh så söta valpar, Kulla-Gulla är bara så....gulligt!
  Oj, är vi skyldiga till det där gröna på väggen? ;o)
  Kram Lydia

  SvaraRadera
 7. Jag är så himla förtjust i ditt blå lilla vinkast, men det vet du ju sedan tidigare! Roligt att få se bilder inifrån också!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 8. Det finns nog - tror jag - en längtan efter vita blommor i oss alla!
  Ordet "vinkast" är ett nytt ord för mig! Ditt rymmer mycket! Ha det gott i bloggpausen!/Anja

  SvaraRadera
 9. Hej Nina! Det var jättetrevligt att träffas i somras. Ha en härlig "bloggpaus" och vi hörs framöver. Jag är nu tillbaka i London efter fem veckor i Sverige och har börjat blogga igen. Kram Ingrid

  SvaraRadera
 10. Ni har hunnit med en del i sommar ;)
  Man ska väl inte klaga, men nu är det ju nästan för varmt för trädgårdsarbete, i stället för att det är för blött. Det brukar bli till att gå framåt kvällen.
  Det är kul att se er trädgård, hur den förvandlas. Blir ju nyfiken på vad ni håller på med nu för något.
  Ha det skönt!
  Kram Mari

  SvaraRadera
 11. Tack för titten på/i ditt vinkast :) Alltid roligt att se hur andra har det. Fint med de blåmålade fönsterna. Så du provar Melon i år? Det gör jag med och jag har också bara en massa blommor - undrans om det blir något..... Tomaterna går det bra för, även gurka och chili - vet inte när jag skall skörda chili och hur gör man när man torkar den? Har en massa gröna frukter, 5 cm långa och en massa mindre så det är nog en bra skörd - tror jag :) Ha det gott, kramen :)

  SvaraRadera
 12. Söta vita blommor. Kul med kiwin!
  Roligt att se före och efter bild med murgrönan. Ha det skönt!

  SvaraRadera