Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

02 juli 2009

Ordnat rufs, Blommande skugga & Nya Rosskönheter

Tusen Ting heter en liten gullig butik i vår by - som också har webbutik. Jag var in där o köpte te idag. Såklart föll jag för några andra saker också..... En gullig ängel på magnet som nu sitter på vårt kylskåp i min "samling" magneter där....
Vid min säng hänger nu det här fina hjärtat med "beskyddarbild"- också inköpt i butiken....
Paketen ligger redo att skickas iväg till vinnarna imorgon....
Trots flera åskomgångar idag har det varit fortsatt olidligt hett. Men F älskar värme! Han påstår att det beror på att han är född i öknen!;-) (Salt Lake City) Medan jag blir nästan helt förlamad av värmen så blir han hur aktiv som helst! Han har tillverkat ny grind vid entrén (Bågen är inte på väg att falla!;-). Ser bara ut så i den bildvinkeln.....)

... Och så har han satt upp nytt staket även vid garageuppfarten.....

Lite filosofiska tankar:
Det är inte sant att jag är helt inaktiv- ens nu i värmen. Varje dag pysslar jag om rosorna. Plockar bort överblommat o tar bort sjuka blad... som jag kastar bland "brännbart"- inte i komposten. Rosbuskar kräver öm omvårdnad för att se vackra ut hela blomningstiden, tycker jag.
Med många växter o stora rabatter finns det alltid annat överblommat att rensa bort också. Och ett o annat ogräs! (Surprise!;-)...) Blir så där två hinkar rens per dag....
Men jag avskyr raka linjer o  exakt puts! Jag vill att växterna ska bölja o  välla fram. Många i klungor. Rosor ska sticka fram bland perenner- aldrig stå solo. Och mycket färg vill jag ha! Ordnat rufs kanske man kan kalla utformningen! För allt är medvtet utformat- eller "på väg". Jag följer "Tre F": Form, Färg o Flytt. Rabatterna får växa fram- inget annat än mitt öga avgör hur. När jag sitter på altanen o tar paus ser jag alltid något som behöver förändras. Visst har jag försökt att göra rabatter enligt färdig plan - egen eller andras. Men det är ingen idé - jag blir nästan aldrig nöjd! Höjd eller formkombinationen blir fel. Eller färgerna passar illa. Kräver flytt. Det tar många år innan jag är något sånär nöjd. Och då kanske fem växter i rabatten har "gått ut" (försvunnit)! Eller det blir ett "hål" när något blommar ut tidigare än man trott det skulle. Eller nå´t annat. Bara att ta nya tag! Med andra ord: Rabatterna är i ständig förändring. För mig är ingen rabatt någonsin "färdig". Och det är det som är det roliga med trädgårdsodling, tycker jag!!!

Men uj- nu får det vara slut på filosoferandet!;-) Vi ger vi oss ut på en tur i växtligheten i stället!.....

Dagens roscollage: På stora bilden Ombree Parfait. Flyttade in hos oss förra året. Ännu på tillväxt.
Till vänster en röd okänd ros som fanns här när vi flyttade hit. Och så en liten miniros - den enda helt knallgula rosen i vår trädgård....
Purpursporre - Linaria purpurea 'Canon J. Went' - tycker jag är så romantiskt skir...

Uhm, vad det luktar gott när vi går ner för trappan från altanen mot baksidan! Det är den här Styvklematisen - Clematis recta - som doftar i kapp med Schersminerna....

Många Heucheror med vackra blad är bland det som nu gläder i baksidans skuggrabatter...

... och Koreansk plymspirea - Aruncus aethusfolius.....
... och Dvärgastilbe - Astilbe chinensis....

Ha en skön onsdag!

13 kommentarer:

 1. Härliga bilder!
  I min trädgård finns inga större regler alls, fast tistlar och brännässlor får inte finnas någonstans. Annars aär det köpte, odlade och vilda växter blandade lite hur som helst. Så länge de är vackra är de välkomna. Tja, knölklockan är väl inte så välkommen heller hur vacker den än är :-)

  Själv kopplar jag ned nästan totalt i denna värmen :-)
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 2. Hejsan, rara skaer som fick följa nmed hem till dig...man är lyckligt lottade om har en trädgård...älskar bara att gå omkring varje dag och följa vad som har hänt..hittar alltid någon förändering varje dag, här regnade det fint sommarregn igårkväll men idag är ordningen återställd, blå himmel och sol...ännu en härlig dag att avnjuta, visar lila flora idag från min täppa, önskr dig en härlig dag, kram

  SvaraRadera
 3. jag har hela mitt liv tagit det lugnt i värmen, reser ogärna till varma länder, men att plocka rosor är lagom sysselsättning. Ha det gott, kram.

  SvaraRadera
 4. Jag har lagt till dig på min bloggföljarelista nu för jag gillar blommor och änglar. Och så är din blogg så fin och trevlig.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Håller med om rabatter, hur jag än gör och planerar blir det ändå inte på det viset så nu är jag mer öppen.

  Hoppas du med har haft en skön onsdag!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Hihi, ordant ruft och de 3 F-na, låter helt i min smak! :o)
  Jag har mailat dig,
  kram Lydia

  SvaraRadera
 7. Visst känner man av värmen, men vi får inte klaga nu när sommaren äntligen kom;)
  Gillade dina "TreF"
  Bra med händiga karlar. Kan man ha mycket nytta med:)Min vet inte om att jag har lite planer.. än...
  Har också en Linaria Purpurea fast i blått. Kul att få reda på att den finns i fler färger.
  Trevlig sommar!

  SvaraRadera
 8. Vilken mysig blogg du har! Hit kommer jag gärna tillbaka.
  Jättesöta saker du köpt. Skall kika in i den webbutiken vid tillfälle.
  Tänk att frivilligt hålla på att snickra i denna värme! En annan svettas ju bara av att sitta still i skuggan. ;0)
  Ha det gott!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Hej igen! Tack för att du tittat in hos mig! Kakorna såg jag på Pipers Glass i Hamburgsund. Köpte dessvärre inga men skall sikta in mig på dem med citronsmak nästa gång jag är där. Hoppas bara att de finns kvar!!
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Gillar dina tre "F" - passar mig också. Din trädgård måste vara översållad med blommor nu.
  Nina, lova att ni kommer förbi om ni åker till Åbergs!
  Önskar er en riktigt skön helg!

  SvaraRadera
 11. Håller helt och håller med dig Nina om dina rabattankar - de blir aldrig färdiga!
  Rospyssel är så där lagom syssla i värmen, men jag utnyttjar de där riktigt tidiga mornarna för lite mer ansträngande trädgårdssysslor.
  Snart är värmeböljan över för denna gång - men hoppas att inte sommaren är det...!/Anja

  SvaraRadera
 12. Hej Nina! Jag gillar din filosofi! Det skall vara ordnat rufs! Och visst behöver rosorna skötas - men jag orkar inte nu i värmen. Det får bli när regnet kommer. För det kommer väl..?
  Katarina

  SvaraRadera
 13. Nu har paketet kommit fram, jättefint,
  tack så hemsk mycket!
  Kram

  SvaraRadera