Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

30 juni 2008

Flitiga dagar

Hjälp! Jag hinner ju inte med blogen! Vi pysslar med så mycket dagtid och kvällarna är så ljuvliga i trädgården så jag blir sittande kvar därute med en bok under näsan till sen timma. Nu tog jag natten till hjälp o  fick ihop ett inlägg i alla fall till slut!;-)

Ni må tro att flitens lampa har lyst här igår och idag! De två rosorna jag köpte på rosträffen uppe i Nora - 'Prince Frédéric' och 'Ombrée Parfaite' -satte vi rätt så bums när vi kom hem efter midsommar. Men femton av de andra fådda och nyinköpta växtsorterna från mellansvenska rundan och plantbytet i lördags fick jag ner i ny jord i går.


En gammeldags luktpelargon hamnade i ny kruka. Plantor av kålrabbi, och variegerade jordgubbar (!) fick sin plats i drivbänken och ettåriga eterneller vid kanten av trädgårdslandet. Och ut till olika rabatter kom Silverlysing, en mini-Astrantia, Aster fricoides 'Snow Flurry', vit Polemonium, Lindelofia, rosa, dubbel Campanula, Veronica schmidtiana, Gräslilja och Grönlilja, grön Vitsippa - Anem. nem. 'Green fingers' och en Rosenpion.

Jag ryddade o  rengjorde i en massa skåp här inomhus. Sån´t där som man aldrig hinner med att ta sig tid till att göra riktigt grundligt när man jobbar.

Igår samlade jag ihop en massa skrymmande grejer som "hamnat" i gamla vedupplaget och garaget. Idag körde vi allt till återvinningsgården. Gissa om det blev fint i garaget efteråt! I vedupplaget också. Men där är byggarbetsplats just nu. Maken håller nämligen på att bygga nytt skjul för veden. På samma plats som det gamla- mot ena garagegaveln (det vita th på bilden). Men det nya ska få glesa plankväggar så att vi också kan ha en del trädgårdsredskap därinne. Och skjulet målar vi sen blått. Samma färg som på garagedörren o ; växthuset vi har på andra garagegaveln (... med mera kring vårt hus....)

Så har jag klätt om köksstolarna. Hade ju först tänkt måla om dem också. Men jag tycker den gamla färgen passar bra ihop med nya vaxduken så jag behöll den. Och bara klädde sitsarna i ett diskretare tyg. Typ textil-vaxduk o alltså avtorkninsgbart.


Nästan varje dag trillar det in vykort från vänner på semester världen runt. Korten häftar jag fast på ett band jag hängt på en skåpgavel precis i blickfång för oss när vi stiger in genom ytterdörren. Det är så trevligt att bli "välkomnad" av vännerna på det viset!
Jag fyller på där hela hösten ända fram tills julkorten börja komma. Sen är det dom som får sitta kvar och glädja tills nya typer av hälsningar börjar komma igen fram på vårkanten. Och så vidare. Två omgångar vänhälsningar och trevligt, omväxlande blickfång året runt!

En hel del av våra blommande rosor har jag visat. Här några till...


Maidens Blush har jag redan haft bild på. Men närbild på blomma då. Så här ser busken ut nu. Den är enorm! Måste finna ut vad den ska få för stöd. Stolparna som nu stöttar klarar inte av henne längre!

Visst är det här en söt ros?! Tyvärr var den onamnad- upptäckte jag när jag kom hem med den- så jag vet inte namnet på den.










Souvenir de la Malmaison- rosen som fått namn efter Napoleons hustrus slott, Malmaison. Det var ju hans hustru, Josephine, som spred ett ökat intresse för rosor i Europa genom sin egen stora vurm och hon byggde upp en vacker rosträdgård vid sitt slott.





Mme Masson har små, jättemörka, vackra blommor. Togs fram vid mitten av 1800-talet av rosodlaren Masson i Frankrike. Finns inte så många uppgifter om den o den finns tyvärr sällan hos rosfirmor. Jag har köpt den hos Roskraft. Men då felnamnad till Mme Massot.... vilket det definitvt inte är! Men titta efter det namnet i Roskrafts sortiment om du blir intresserad av rosen så får ni kanske också hem denna vackra, lilla ros! ;-)

Helt blå rosor finns inte. Men blålila kan de vara - som hos klätter-rosen Veilchenbleu.




Nog med rosor nu! Lite grymt mot alla vackra perenner i blom om inte de får showa lite också!

Det finns blommor som man väl mest har för att de är så speciella.



Gul lejonsvans - Phlomis russeliana - är både vacker o speciell.



Allium 'Hair' är väl mest bara speciell....










Sippranka- Clematis Aljonushka blir omkring metern hög. Alltså ingen klättrande klematis. Otroliga blommor!

Ännu en icke-klättrande klematis- Clematis recta. Vilken blomprakt!










Det är inte enbart blommorna hos Tremastarblomme-hybriden 'Tradescantia x hybrida Bilberry Ice' som fascinerar. De mörka knopparna är minst lika vackra.


Linaria purpurea (möjligen namnsorten 'Canon J. Went'... men jag är inte helt säker...) drar till sig allas ögon så späd hon är...





Jag gillar både klockor och penstemoner.
Här några vackra ex....
Vet inte exakt namn på de här penstemonerna men förmodligen P. serrulatus-sorter i alla fall....












De här stora klockorna får representera alla blommande klockor just nu. Det är Hässleklockor- Campanula latifolia. (Blå på bild i början av inlägget o vita här)



De enkla schersmin-erna är över-blommade nu. Nästan också den gamla sorten dubbla som vi har. Men oh vad vackra dess vita "bröllopsslingor" har varit under blomningstiden!




Igår slog även vår nyare schersmin-buske ut. Den har också helt sagolika, dubbla blommor.















Purpurklätt - Lychnis coronaria- blommar överallt i trädgården nu. Mest den "vanliga" cerisa men också flera vita sorter. 'Angels blush' är stund-tals helvit men "rodnar" - får rosa mitt - om det regnat eller är fuktigt i luften.

Och så måste vi förstås ha med några nävor till också!;-) Först två små söta nävor: Geranium x oxonianum Walters Gift - rosa - och Geranium x oxonianum Katherine Adele - med små bruna fläckar på bladen.




Geranium 'Brookside' (syn. Johnsons Blue)










Vit Blodnäva - Geranium sanguineum Alba.

Geranium x hybr. 'Blue Cloud' (pratense-hybrid).

4 kommentarer:

 1. Håller med, det är svårt att slita sig från att vara ute till att gå in till datorn.
  Det är så mycket man vill hinna med och då menar jag inte tråkiga måsten utan sånt man verkligen gillar att pyssla med.
  Underbara blommor du visade upp, jag börjar falla mer och mer för rosor så det blir nog att köra till en välsorterad plantskola och köpa, Mme Masson var jättefin.

  SvaraRadera
 2. Vilken blogg!! Vilket inlägg!! det nästan vattnas i munnen på mig när jag ser alla vackra rosor... och vad roligt att få kika på dina penstemoner, jag har faktiskt (trots mycket ogröna fingrar) lyckats få fram en forspenstemon från frö, har hört att de kan vara lite kortlivade så nu vet jag inte hur jag ska pyssla om den). Jag är vääldigt stolt över den i alla fall :-)

  Jag lägger denna blogg till mina favoriter på Bloggkoll med en gång!
  Kram och ha en härlig sommar i din ljuvliga trädgård!

  SvaraRadera
 3. I dessa tider är det naturligt att man vill göra annat än blogga. Sitter nu o väntar på att det fina vädret skall komma. Ska strax gå ut på dagens långpromenad. Även jag städar skåp mm så man kan känna sig lite duktig.

  SvaraRadera
 4. Oj oj vad mycket fina rosor. Skulle ha åkt till villa sindoro i dag på rosens dag, men tyvärr kom annat i vägen.//Britt

  SvaraRadera