Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

30 november 2008

Strålande jul


Fått Award av Kullervilla! Tack snälla, goa´!
Jag skickar den varmt vidare till...
Lydia på Gröna Fingrar
(F´låt Annie- jag hade för bråttom & såg först för sent att jag & Kullervilla "dubblat" dig! Nå- din blog är värd dubbel award!;-)...)

De som får utmärkelsen kan kopiera reglerna och Awarden.
1. Din uppgift blir nu att själv nominera 5 andra bloggar som du själv uppskattar.
2. De som mottagit Awarden, och vill skicka vidare, skall lägga upp en bild på den.
3. Länka till bloggen du fick den ifrån.
4. Ge den vidare till fem andra bloggare & länka till deras sidor.
5. Lämna ett meddelande i deras bloggar, så att de vet att de fått Awarden.

Vilken mysig dag vi haft idag! Vi har hunnit massor fast dagen började sent för oss (nå- tillåtet få sova lite extra på sönda´n, va?;-)...)...
Vi hängde upp resten av utsidans ljusdekor....


Jag gjorde också några små jul-arr här & där. Vid entrén.......


.... På & kring en av altantrapporna ...



... och i växthusets fönster - de mot gatan. Tog också en packe med fiberduk jag hade låg därinne & lät det bli till "fusksnö" efter fönsterkanten....










Nu lyser det kring hela vårt hus både av utsidans ljus-arr... (Tyvärr lite svårt ge rättvisa åt "ljuseffekterna" på foto... både i & före mörkret...)


... och även ut från insidans fönster-stakar & stjärna...


Jag & F tog en kort sväng på julmarknaden i byn.... när vi ändå skulle ner till centrum & handla lite... Ljus bland annat! Totalt slut efter höstens stormar & elavbrott upptäckte vi i går. Kris i dessa tider ju! ;-)


Vår by är som en liten småstad. Här råder rena Madicken-stämningen. På julmarknaden är det mycket folk i rörelse. Men ingen enorm trängsel - bara lite mysigt folkliv. Man stannar och pratar här & man stannar och pratar där... Och aktiviteterna finns där de alltid funnits! Såklart kommer det till nytillskott bland aktivitetrna varje år. Men inom "ramarna" & grundtraditionerna finns alltid kvar.


Affärerna är förstås fint skyltade & den årliga Mr X-tävlingen lockar runt byborna. I Hantverksgården serverar hantverkar -på den tiden privat villa.)

På torget bredvid Hantverksgården - och framför gästgivaregården - står en ring av stånd där olika föreningar har tombolor & sereverar glödvärmd korv, glögg, med mera....



Mitt på torget reser sig - lika traditionsenligt- jättegranen med sina bauta-stora röda kulor. En scen vid torgets ena sida. Idag uppträdde Tuta & Kör för barnen - vårt mycket populära & i hela norra Skåne kända barnunderhållare (liknande Mora Träsk... kan man väl säga..) Vi var inte kvar då men senare på eftermiddagen är det alltid godisregn och dans kring granen. (Betydde mycket för oss när våra barnen var små - knappast nu) Idag kunde barnen också göra en liten tur i vagn efter söta ponnies.... varav en hade tomteluva!;-).....

På andra sidan "gästgivar-karran" - som man lokalt kallar den lilla parken & dammen vid sidan av torget (betoning på andra stavelsen i "gästgivar-" & g-et i mitten uttalas med sj-ljud ) - ligger Brobygården. Förr mangårdsbyggnad till byns största gård. Numera privat bostad på övervåningen & Vuxenskolans lokaler på nedervåningen. Där håller alltid Vuxenskolan & Rädda Barnen- föreningen till med sin del av julmarknaden. Hit försöker jag ta mig varje år. RB-damernas underbara handarbeten & hembakta bröd är så mysigt. Helt klart mysigare & mer julstämningskapande än att trängas i flashiga butiker under jul-ruschen i staden!;-)


Jag inhandlade lite kakor, lussekatter & matbröd. Matbrödet fick man i underbar gammal papperspåse! Kommer att sparas!


Jag tog sex lotter i RB-tombolan också. Och jag vann på tre av lotterna!;-) Inga märkvärdiga vinster men kul ändå. Lilla tomten och de små brickorna överst till vänster på bilden är några av vinsterna....

(RB-damerna som sitter vid försäljningsbordet tittar inte bort för de är ointresserade eller så! Jag bad dem faktsikt särskilt (jag känner dem!) att vända bort huvudet om de inte ville komma med ut på Internet!;-) ...)

F & jag var lagom hungriga när vi kom hem. Härligt då få avnjuta Fs goda Mousaka och ha en mysig avslutning på dagen med fortsatt julklapps- och julkorts-pyssel... och lite blogande! ;-)

Ha en bra måndag!

Grön Jul?

Vi var i Kristianstad idag för diverse inköp....
Ok, ska erkännas: Det var allt lite svårt känna den där riktiga julstämningen i regnet...
Julestakarna i fönstren här hemma klarar inte heller att riktigt få till den rätta julestämningen. Inte när gräsmattan lyser så här grön hos grannen på andra sidan gatan! Kanske det behövs en ny sång om Grön jul istället för den om White Christmas... Drömmen om en så´n verkar ju körd för all framtid, menar jag... Eller...?!;-).....
Men strunt samma! Vi fortsätter i alla fall tappert med julförberedelserna! En del utomhus-ljus kom upp idag. Mer i morgon. Granris sattes i krus - både inne & ute. Och så tillverkar jag julkort & virkar blommor så det ryker om pysselfingrarna!
Himmel vad jag njuter!
Ha en skön 1a Advents-Söndag!

29 november 2008

Blogvinst, Pompeji & klapptillverkning

Hurra! Jag är lycklig blogvinnare! Igen!! Tro det eller ej!;-)
Det är söta Annie på blogen Annalunda som haft dragning i sin tävling- och jag utlovas en hemlig blogvinst!! Himmel vad spännande!
Och tack söta Annie!!

Fyra advenstsljusstakar är nu på plats i husets fönster....



Idag gjorde jag också några små "extra-jul-gåvor"
- så´na där små, personliga pyttisar "bredvid stora, egentliga" klappar.
Gör fler familjer så till jul eller är det bara vi som har så´na "seder"?... ;-)....


Jag virkade en brosch efter mönster i Allers Julmagasin. Lätt & kul! Blir säkert fler! Jag har så mycket garnrester som behöver få komma till användning.

Den är inte monterad än. Men det är snabbt gjort...

.... Och så fick några tändsticksaskar lite decoupage.....









Idag besökte musikskolans personal (alltså bland andra jag & F) Hässleholms Kulturhus tillsammans med bibliotekets personal = våra blivande arbetskamrater när vi i januari flyttar in i vår kommuns nya kulturhus. Vi såg den fantastiska Pompejiutställningen & fick härlig & kunnig guidning! Fast jag & F varit i Pompeji och läst flera böcker om staden fick vi veta massor av nya saker under dagens guidning. Och förstås se mycket nytt, unikt & spännande! Härlig avslutning på arbetsveckan!
Har ni inte varit & sett utställningen och bor inom räckvid:
Besök den!!
(bilderna är från vårt Pompeji-besök för några år sen)
Ha en bra lördag!

27 november 2008

Elementarengelska, Medborgarkunskap, med mera...

Här är det som hos alla julälskare: full speed med julförberedelserna!;-)
Adventsplanering med ljusuppsättning ute & pyntar-start inomhus...
Julklappsplanering....
Fortsatt julkortstillverkning....
Och vi musiklärare övar som vanligt julsånger
inför alla konserter och julavslutningar som är förestående.

Men nu tar jag lite paus från mossa, änglar, granris & Carols ett tag för att dyka ned bland mina gamla böcker ett tag igen.

Den här gången:
övriga skolböcker (gamla)....

Geografi för folkskolan- utgiven 1907. I den ges inte bara geografiska fakta om varje land. Här ges till exempel beskrivnigar av "karraktärsdrag" för landens folk. Man fnissar när man läser. Samtidigt är det rätt kusligt tänka sig att bokens (tidens) rasism och fördomar och generaliserande och förnedrande info om olika länder och dess innevånare var skolkunskap för bara några generationer sen. Och det vid en tid då skolan var enda informationskälla för det stora flertalet och verkligen effektivt kunde indoktrinera i de här tankebanorna.....

Läseböcker var tema i mitt förra inlägg....


De här kallas också läseböcker i titeln. Men ämnet är historia.
Den första här ovan är alltså Ohdners välkända variant....


... Och så den lika välkända "Läsebok för folkskolan". Fanns i flera delar där varje del riktade sig till olika stadier. Den utgavs under många, många år. Jag har flera utgåvor från olika tiotal av 1900-talets första hälft. Det här är en av de senare utgåvorna. De första har möjligen (enstaka) svartvita bilder. Men i den här utgåvan finns de här färgbilderna på försättsbladet - ... av Sveriges vapen....


Här en historiebok för folkskolan utgiven 1885. Den är liten (A6-format) & tunn. Har inga bilder alls. Och här avklarar man Sveriges historia från forntid fram till Oskar II (dåvarande kung) på sjuttio sidor! Resterande fjorton sidor kallar man "Bihang". Innehåll: "Sveriges fornlemningar"´, runalfabetet, den fornnordiska gudasagan, Sveriges utbreddning under olika tider samt Sveriges regentlängd. Sveriges historia i fickformat skulle man väl kunna säga!;-)

"Biblisk historia"
hade sin egen lärobok....


När man lärt sitt ABC i läsebok fick man förstås öva vidare i "moders-målet"....


... och i "skrivning" av det...




Det här var
"hembygds-bok"
("när-samhällskunskap")
för oss när vi växte upp.
(Hallström- författaren - var också makens (Fs) lärare på mellanstadiet)...
Samhällskunskap kallades medborgarkunskap och lärdes bland annat ut via boken "Den unge Medborgaren"...



Utrik-iska
språk
fick man oftast vänta med tills man kom
till
läro-verket....

Även utbildare har förstås haft sina skolböcker....
Min svärmor utbildade sig till barnsköterska
(på den tiden liknande utbildning med sjuksköterska... även i uniform! Numera "utklädningsklänning" för barnen....;-)....)
... och sedan till kinder-garten-lärare vid Fröbelinstitutet. Här ett axplock av svärmors läroböcker. (En del är så slitna så jag har fått ge dem nya omslag). Bara titlarna är rätt roliga - och/eller spännande- inte sant?!...

Ha en bra fredag!

25 november 2008

Läseboks-nostalgi

Här kommer en ny del i min lilla "serie" om gamla böcker....
Idag: Läseböcker!

Det finns nog inget som väcker så många känslor som vår första läsebok. De flesta minns sin egen & suckar varmt över minnen när de ser den...


En läsebok som man ofta hör den äldre generationen tala om är läseboks-serien om Sörgården och Önnemo av Anna Maria Roos som var läsebok i de flesta skolor under mellankrigstiden (mellan första och andra världskriget)....


Några lite modernare läseböcker från 1950- och 1960-talen.
Säkert några som minns dem...


Jag har tyvärr aldrig hittat "min" läsebok när jag kikat runt på antikvariaten. Men på Stockholms stadsmuseum hittade jag i alla fall den här mappen med motiv från "min" läseboks framsida. Bara den räcker för att väcka minnen hos mig!

De många kvinnliga, kreativa sång-och sago-boks-författarna som levde i Stockholm vid förra sekelskíftet gav också ut böcker för skolan. Det var rätt naturligt. Många av dem var utbildade lärare som blev "hemmafruar" när de gifte sig och fick barn. Då "passade det sig inte" att de yrkesarbetade. Men det var ok att måla, skriva sagor och göra sånger för de egna barnen och för andra barn via de böcker de fick utgivna. Deras böcker var färgstarka och nydanande.





"Nu ska vi läsa"
- serien
(del 1-3)
med Elsa Beskows illustrationer är kanske den mest kända läseboken. Den levde kvar väldigt länge i svenska skolor....

Även Jeanna Otterdal illustrerade en läseboks-serie....






















Här några andra
läseböcker
- utgivna både före och efter Elsas och Jeannas.




Jag tycker man kan förstå
varför de "nya"
- särskilt Elsa Beskows-
blev så populära.
Både när man studerar innehåll och böckernas utseende.....

Men visst kan vi väl ändå charmas av dem idag??...
Ha en bra onsdag!

24 november 2008

Julefröjder i antågande! Men först....

Till helgen är det ju första advent. Jag älskar advent & julen! Från & med nästa vecka kommer min blog att få klar "jul-slag-sida"!

Men innan jag börjar vältra mig i jule-fröjder tänkte jag plocka lite mer i mina bokhyllor- mest bland gamla böcker....
Jag njuter av omslagen, att bläddra i dom, läsa, hitta kuriosa....

Hoppas ni också finner fröjder bland mina bokpassioner!;-).....

Jag har berättat om mina kokböcker.
Det här blir första inlägget i en liten "serie" om några andra.
Fler inlägg på temat kommer under veckan!
När jag samlar eller letar gamla böcker söker jag helst på ämnena
Trädgård,
Musik
Skolböcker
Barn- och Ungdoms- böcker
Och så faller jag förstås för böcker med
särskilt intressant innehåll eller vacker utsida
- helst bådadera!
Som den här
Eller den här om
Georgien med omnejd (längst ned i inlägget).....






Nu tänkte jag hålla mig till barn-och ungdoms-böckerna......




Böckerna har jag antingen fått eller själv hittat i släktingars skåp & hyllor. Eller köpt på auktioner eller i antikvariat....


Utgåva av Fänrik Ståls Sägner använd vid klassikerläsning i skolan...





Det enda jag/vi riktigt
system-atiskt
samlar på är Bill-böcker.

Bara omslagen är helt ljuvliga!

Men vi gillar verkligen att läsa dem också. Gett oss många goda skratt!!


Vårt samlande startade med några böcker F hade kvar från barndomen. Sen har vi letat vidare på antikvariat.
Det finns mycket att söka efter. Den engelska utgåvan har inte sällan delats till två böcker när den översatts och getts ut i Sverige. Det ökar antalet samlingsvärda.
Men sen är det roligt att försöka finna så många originalutgåvor - eller i vart fall gamla utgåvor -som möjligt. Både på svenska och engelska.
En hel hög läckra Billböcker fann vi på Bodafors Antikvariat . Det ägs & drivs av maken till en av mina trädgårds-freak-vänner, Eva, & hans bror.
Kalasfynd där!;-)

Det är också kul att leta i historien kring hur böckerna om William - som han heter i England - kom till, hur serien utvecklades och om författarinnan (japp! Kvinnlig!) Richmal Crompton (Lamburn), med mera....

Här lite intressant info på nätet:
Billböckerna på svenska

Mer böcker i morgon!
Hoppas ni inte tröttnar!;-)
Ha en bra tisdag!