Våra Växter

Våra Växter
Klicka på bilden så kommer du till våra växtlistor - med bilder!

28 februari 2009

Vår! Printemps! Spring! Frühling! Primavera! Forår! Kevät!

Hett mode i mars 1877! Jag älskar visserligen viktorianskt. Men nog är jag ändå lite glad att jag inte behöver klä mig i den tidens mode! Särskilt när trädgårdsarbetet nu tar vid!;-) Eller vad säger ni....?!;-)

Idag har vi haft underbart väder! Sol o helt snöfritt på marken. Vi har varit ute i trädgården större delen av dagen. Äppelträdet fick lite puts. Maken sågade, jag skötte sekatören. Men sätter jag igång sekatörhanden så vill den liksom inte sluta att arbeta! Känner ni igen den "åkomman"?!;-)
Min forsatte idag så ytterligare några buskar fick sig ett litet klipp....
Jag vågade mig faktiskt också på att rensa i några rabatter vid husets framsida. (Får se om det straffar sig....;-)....) Rabatter där vårblommor nu blommar eller är på väg.

Blommar? Japp. Nu har snödropparna o de första krokusarna till slut slagit ut! Blombilderna här är alla tagna idag. ....
Blåsipporna visar ännu bara blad. Men det är så otroligt mycket som nu sticker upp i rabatterna! Små "piggar" både här o där! Och knoppar på träd o buskar! Jag sprängs nästan av lycka när jag går runt o  kollar!


Jag krafsade lite försiktigt på julrosorna. Både de vita o  de röda har stora knoppar! De vita julrosorna har kommit längst....

Imorgon startar första vårmånaden!
Och vi har träff med Rosenknopparna!
Lovely!
Önskar er ocksåen riktigt, riktigt mysig söndag!

27 februari 2009

Hannibal, ljuva band, tulpanvitt & skotskrutigt

Hade ärende in till stan idag. Såklart att jag gjorde en liten privat runda på stan också!;-) Ni kan få se lite av vad jag införskaffade.....


Bokrean besökte jag. Numera inte så mycket känsla av gamla tiders bokrea. Mer förlagsutförsäljning. Inga direkt oväntade bokfynd. Det som ligger på borden är också det som stått i listorna- punkt. Men bra priser är det ju onekligen! Så en historisk roman om Hannibal & Tomas Manns berömda släktkrönika Buddenbrooks fick följa med mig hem. Trevlig läsning väntar!;-)

Lite "nödvändighetsartiklar" för jobbet blev det också. Bland annat för att jag tyckte färg & struktur var så fina på de här mapparna....









Mitt emot ligger en välsorterad affär med sytillbehör och dylikt. Där köpte jag på mig lite fina elastiska band. Ska använda dom till anslagstavle-tillverkning så småningom....






Jag behövde nya gummistövlar & hade sett att Rusta hade fina & billiga. Men så hittade jag dom här på Lindex till bra pris & fastnade för dom i stället.





Från våren & framåt sen höst har jag väääääldigt svårt att köra ut ur stan utan att också slinka in på Växthuset när jag kör förbi!;-) Lite växtlighet (syns i inläggets början) & lite fröer blev det där. Surprise!..;-)
Idag syns det gult (krokus) & vitt (Snödroppar) i rabatterna! Mari skrev att deras blåsippor blommar. Imorgon måste jag bara ut i trädgården med kameran!



Ha en trevlig lördag!
Det tänker jag ha!!;-)

26 februari 2009

Härligt vårväder, oväntad post, pressat glas & roliga begivenheter

Härlig vårdag här idag! Alla snö har regnat bort. Och mellan skurarna underbart vårlikt.



Men växtligheten är sen i år. Förra året blommade de första krokusarna tionde februari!
Nå... under nästa veckas utlovade varma dagar dyker de säkert upp.



Gjorde ett snabb-besök i RKs Second Hand-butik i dag. Och gick därifrån med lite pressat glas. Jag kan visst aldrig få nog av sån´t!;-)
Av en äldre herre i butiken fick jag lära mig att skålarna är för filtillverkning & att faten - som jag trodde var assietter - är lock! Tillverka fil kanske jag inte gör så ofta!;-) Men med locken på kan skålarna bli fina för förvaring i kylskåpet bland annat....




Fick oväntad post från odla.nu idag också. Tre fröpåsar till. Hade glömt att jag beställt dem!;-) Men kul nu när de kom. Två sorters Riddarsporrar- blå och vita. Och dubbel Prästkrage. Spännande!
Imorgon ska jag gå på bokrea (bland annat). Och på söndag har vi träff i vår nya trädgårdsförening Rosenknopparna. Ser jag verkligen fram emot!
Men vi hörs säkert innan dess!;-)


Ha en riktigt bra fredag!

21 februari 2009

Pyssel, tre kolumner & Songs from the Wood

Då är vi ute bland barnen igen. Aldrig så mycket man längtar efter loven före så är det underbart att sen vara vara tillbaka efter dem! Arbeta bland barn är det härligaste som finns!

Har ni förresten sett vad jag har gjort på sistone?!;-) Japp. Äntligen har jag fixat till tre kolumner! Det har jag velat så länge. Inte vågat bara...
Men jag tog tipsen jag fick av Millan (Tack Millan!):
Jag la upp en ny blog - att prova på. Och när jag - efter lite pillande - fick till det där så vågade jag till slut gå in i HTML-texten och fixa till det här också! Det tar väl en liten tid innan jag får "balans" i lay outen här... Men jag är i alla fall på väg!;-)

Lite "vanligt" pyssel blev det också under lovets sista skälvande minuter. Jag målade en sardinburk (?) vit. Klistrade in en viktoriansk bild. Penslade med Antique Decoupage-lim. Baksidan klädde jag med rospapper. Enkelt men dekorativt.


Ingår nu i ett litet stilleben på fönsterbrädan i matrummet...


Skrev i förra inlägget om vänskap & gamla bekanta...


Madicken på blogen Madickens Värld är också en "gammal bekant". Alltså jag kände henne före vi möttes i blogvärlden. Jag har redan berättat lite om henne & hennes familj här.....

Vi blev alltså bekanta via musikervännen (och en gång min blockflöjtselev!;-)...) Tord, hennes kusin i "Göingeflicke-släkten".

Madicken med syster Lina & kusin Sara var i flera år också med i vår revy. De bildade tillsammans med vår dotter under flera år baletten i våra revyer. Här agerar de hejarklacks-tjejer i en scen i revyn för många år sen. Madicken i mitten.
De har gjort mycket mera tillsammans. Men tjejerna skingrades sen för utbildning på olika håll i landet. Har bara hållit sporadisk kontakt....

Men nu har Madicken & "kompisens mamma", alltså jag (...;-)....) också återknutit kontakten här via våra blogar. Kul!
Och så har ju även Madicken tagit initiativ till trädgårdsförening här i norra Skåne - Rosenknopparna - där jag också är med. Kuuul!

Till sommaren återupptar Madickens kusin Tord Martinsson en succé som varit vilande i tio år:
"Songs from the Wood"
Svarta Bergen, Hägghult
Medverkande: mängder av duktiga musiker, dansare & sångare från hela södra Sverige! Bland sångarna och dansarna finns Madicken, hennes syster Lina, hennes kusin Sara... och vår dotter Emma-Karin!;-) Med flera, med flera!

Nu tänker jag göra "reklam" igen!;-) Ni måste bara åka & uppleva den här showen!
Det är en fullständigt makalös upplevelse att anlända till stenbrottet på kvällen i mörkret.
Vägen upplyst av marschaller.
Slå sig ned tillsammans med vänner. Äta och dricka gott.
Och så brakar showen igång!
Och för nån timme framåt går man in i en annan värld!
I den ljumma sommarnattens mörker har man bara fokus på & njuter
den underbara, späckade showen!
En totalupplevselse!
Här hittar du mer information: Songs from the Wood - artikel NSK. Svarta Bergen .... där det tillldrar sig! Vägbeskrivning. Där finns också länk där också till "Songs from the wood"-s egen hemsida- just nu "under construction".
Kolla mina "nedräkningar" i högerspalten också! Till Dagen D för både Songs from the Wood och Trädgårdsdrömmar!;-)
Ha en härlig tisdag!

20 februari 2009

Vänskap, inspiration & ny butik

Visst är hon söt, den lilla blomängeln?! Igår besökte jag en levande blomängel!;-) Jag var på besök hos blogvännen Lydia!

Måste erkänna- flera av mina blogvänner har jag känt långt innan jag började blogga! Allt om Trädgårds forum hade en "kris" för nå´t år sen. (Vi behöver inte gå in på några detaljer...) Många av oss som "häckat" där under åren troppade mer eller mindre av från forumet. Visst händer det att en del av oss besöker det nu & då. Men för de flesta av oss blir det numera väldigt sällan....

Under årens lopp på forumet (jag var till exempel forumist i över tio år!) träffades vi inte bara på nätet. Vi organiserade spontant alla möjliga träffar, resor, med mera & vi bytte både växter & kunskap med varandra. Vi hann bli bekanta med många & många av oss blev också väldigt goda vänner.

När det började "krisa" på forumet upplöstes den "gamla" forumistgruppen. En del tappade vi helt kontakten med. Men många av oss har fortsatt att hålla kontakt. På olika sätt. Vi mailar. Och flera av oss "träffas" nu & då på Facebook. Och så finns en hel del av oss också ute i blogvärlden! Anja - Anjas Hill, Marina - Marinas Trädgård, Kristina - Min Täppa, Lotte - Linneagårdens Trädgård, Christer - Stugan vid Transjön, Hannele - Hanneles Paradis på Hisingen, Ingrid - Ingrids Blandning, Mari - Hjärtat Mitt, Randi - Bland Rosor & Tistlar, Ann - Anns Gröna, Lydia - Lydias Gröna Fingrar var alla (är?) tidigare forumister....
Måste få tillägga: De är precis lika underbara & spännande personer som när du möter dem på deras blogar! Om inte mer!;-)

Lydia är den jag känt & varit vän med allra, allra längst. Drygt tolv år konstaterade vi i går!;-)

Vi har varit på mängder av resor & "begivenheter" tillsammans & vi har mötts i varandras trädgårdar otaliga gånger under årens lopp.

Trädgård är förstås vår stora gemensamma nämnare. Lydia brukar säga - när vi har plantbyten med andra freakar - att det är ingen idé att vi tittar i varandras krukor för vi har redan samma växter!;-) Tog bild på en av hennes hyllor med trädgårdslitteratur igår. Och jag fnissade igenkännande där också till de flesta av titlarna...;-)

Men vi har fler gemensamma intressen. Det är aldrig några problem att vara på resa med L. Vi vill alltid till samma platser... och butiker!;-)

Lydia med familj har ett ljuvligt badrum i sitt hus. På väg ut därifrån passerar man det här fina bordet " där L - med bokstäver hon tillverkat i betong - har format den här meningen: "Lev din dröm". Det är just precis vad Lydia är i färd med nu! Hon förverkligar nu en dröm som vi egentligen båda haft i många år: starta butik! Jag är förstås grön av avund!!!...;-) Men jätteglad för hennes skull & följer engagerad butikens framväxt!

"Trädgårdsdrömmar" ska butiken heta.
Åh, det blir en så mysig liten butik! Den ligger i Krika- sväng av från Helsingborgsvägen, väg 21. Lätt att hitta till!
Butiken öppnar på skärstorsdagen, 9 april 2009!!
Ni bara måååååste besöka den!

Lydia har en underbar man som är sååååå duktig på både trädgårdsanläggning (hans yrke) och bygge & snickeri!;-) Det är han som stått för bygget av huset.
Nu är hela butikshuset klart. Bara ytterväggarna kvar att vitslamma....

Det mesta av inredningen har L - med make - också byggt upp....
Växter kommer att vara huvuddelen i sortimentet och de anländer förstås senare i vår....
Men nu börjar prylar att fylla hyllorna. Praktiska och vackra engelska spadar och annat som hör odlingens fröjder till.....

L & jag delade upp te i cellofanpåsar igår. Man måste ju unna sig en paus i odlandet emellanåt. Vad är ljuvligare då än ett kex med god marmelad & en kopp gott te ?! Marmelad & teer av olika slag kommer man att kunna handla hos "Trädgårdsdrömmar".....

Titta också så fina namn-stickor
i lärk-trä som Ls make gjort & som jag fick av honom igår!

Jag har fått liknande av honom tidigare också. Fast jag tycker de är för fina att använda i krukor!!!;-) Jag har dem som prydnad! De här nya hamnar nog på samma plats!;-)

Ha en trevlig lördag!

18 februari 2009

Kreativ avkoppling

Härligt med lov! Kunna "hinna ifatt" med ditt & datt. Både för jobbet/musikskolan. Och här hemma. Och göra det i precis den takt man har lust till. Och dessutom få sova ut!! Det är bara såååå häääärligt!!
När jag går här hemma får jag så många idéer hela tiden! Jag skulle kunna göra si där & där skulle jag kunna göra så. Idag har gått runt & fixat här & där. Här några av "projekten"....
Det här skåpet hade jag nog helst velat måla. Men tanken vann föga gehör hos F! ;-)

Satte spetsremsor på hyllorna i alla fall. Och flyttade "rose"-krukan från mitt arbetsrumsfönster upp på skåpet. Framför decoupage-brickan. Jag blev rätt nöjd.... För ett tag i alla fall!;-)

Vi hade en linne-gardin i syrummet förrut. Med motiv av små får. Jag gillade den. Men solen hade blekt den så den blivit alldeles flammig.

Hittade den här blå gardinkappan att byta till. Den passar faktiskt ännu bättre in i rummet, tycker jag.
I "gardinlådan" hittade jag även den här kappan som jag nästan glömt bort. Den sydde jag för säkert tjugo-trettio år sen! Ett lakan där jag sytt på ett broderi från ett annat gammalt lakan. Den passade bra i badrummet.
I morgon ska jag göra paus i både musikskoleplanering & hemfixning. Ska på en liten trevlig "utflykt"! Vart färden går får ni veta senare i veckan!!;-)
Ha en mysig torsdag!

17 februari 2009

Cirkusvagnar, snö, grofröjd, barnboksfavoriter, bröllop & spisar

Har just stått och stekt plättar i min kära gamla plättlagg och svurit över vår spis! Ja, inte spisen på bilden till vänster!;-) Den är mig så kär, så kär! Den hörde till min barndoms dockskåp. Även fåtöljen som mini-dockorna flockas på och i....

Brudparet i porslin - emellan spis och fåtölj- stod en gång på mina svärförldrars bröllopstårta. 17 mars 1948 i Salt Lake City, Utah, USA. Japp! De firar Diamantbröllop - 60 år - om några veckor! Det ni!;-) Hurra för dom!

Spis-ilskan då? Äh! Det är bara jag som har så svårt att bli riktigt vän med nya spisen. Gradtalen till exempel. För många. För mig, alltså!;-) Gräddat mängder av lyckade plättar genom åren i mitt gamla järn... och stod där nu med flera brända! Bara för att jag inte kan få grepp om värmestyrkan! Suck... Men felet är ju faktiskt inte den fina spisens! Det är ju jag själv som inte lärt mig finesserna!;-)
-----
Ja, nu är min energi tillbaka och jag säger varmt välkommen till den!;-) Men vårkänslorna befinner sig lite i stå här just nu....

Tagit tre bilder ut från matrumsfönstret under veckan.

Först 9 februari: nästan kal mark...


Dagen efter hade det lagt sig lite löst puder .....

Nu ligger det dryga decimetern snö över marken....


Men om bara några månader är vyerna förändrade! (Den blå entré-bågen till rosdungen byggde vi i augusti. Det är därför den inte är med på bilderna när rosorna blommade.)

Tittar man på fönsterbrädorna fylls man åter av vårkänslor! Där i sålådorna gror det så det knakar !








Jag var på väg att göra ett inlägg igår. Bland annat om min vurm för cirkusvagnar. Såg en annons i en engelsk inredningstidning. För en firma som jag har hört talas om o som säljer såna vagnar. I annonsen fanns en webadress så vips pös jag förstås in på deras hemsida. Och där hittade jag nya länkar... och nya länkar..... och nya länkar... Ja, ni vet! Sen är man fast!;-) Och ingen tid fanns sen kvar för inlägg den dagen. I kväll har jag försökt att koncentrera mig!;-)

Det där med vurm för cirkusvagnar började så här:
Vi älskar ju böcker. Våra barn likaså. Och vi läste även mängder av härliga barn- och ungdomsböcker för o med dem under deras uppväxtår. Böcker som blivit till allas våra eviga favoriter.
Dit hör Lisa Teztners böcker om Sotarpojken . Dom böckerna blev jag först bekant med i skolan. Fröken läste dem för klassen när jag gick på mellanstadiet. Jag har sen läst dem för våra barn. Verkligen böcker som berört oss alla.



Till våra klassiker hör förstås också böckerna om Nalle Puh och Kristoffer Robin av A.A. Milne, Whites om Fantastiska Wilbur och hans vän, spindeln Charlotta, Adams "Den långa flykten" ....





Och dit hör böcker som Twains "Tom Sawyer", Magorians "Gonatt Mister Tom, och - på sitt sätt - Ingall´s bokserie om det Lilla Huset på Prärien.... Och många många fler!

Grahames "Det susar i Säven", illustrerad av E.H. Shephard är verkligen en av våra största favoriter. Orden är underbara och Shephards sparsmakade tuschstrecks-illustrationer följer dem så bra.
Vi har även kapitel två, "Landsvägen", som separat bilderbok illustrerad av Beverley Gooding. Och det var hans bildvariant av Herr Paddas cirkusvagn som jag föll för! Sen dess har jag drömt om att en gång äga en sån "gypsy wagon"!

Hela ekipaget av både häst och vagn vore mysigt. Åka runt på vägarna lyssnande till hästens lugnande klapperi-klapp. Men annars räcker det gott att drömma om hur mysigt det skulle vara att bara äga en sån där vagn o ha den stående här någonstans i trädgården!

Fniss... ta nu inte drömmen så allvarligt!;-) Det är mest just en dröm. En ouppnålig sån. Det inser jag ju rätt snart! De engelska vagnarna är alldeles för dyra... för mig i alla fall! Men titta in på deras hemsida o njuta av bilderna en stund kan man ju alltid! Här är länk till deras hemsida: Gypsy Caravans.

Njuter gör man också av Anguskirks bilder på flickr. Han har ett set underbara bilder på gypsy caravans.
Vill man inte bara njuta med ögat kan man semestra med cirkusvagn. Finns möjligheter Europa runt. Titta här: Katja van Leeuwen Reitferienvermittlung.
Eller så kan man tillverka sig en egen: Rachel´s Gypsy Wagon och Jim Tolpins (Port Towsend School of Woodworkings) Gypsy Wagons.
Men jag nöjer mig nog med att tillverka mig en minityr, jag!;-) Så småningom!....









Måste bara avsluta med att visa mitt
närmaste blickfång här vid datorn. En liten box med skjutlock. En gång tillverkad i skolslöjden. Sen har den fått lite färg och en rosbukett på locket. Jag har gem i den.
Bredvid den en vacker gammal prislapp till en ljuvlig underklänning i bomull med spetsar. Jag fick den av en äldre dam här i byn. Underklänningen kom från hennes mormors manufakturaffär och är från cirka 1920-talet. Sex kronor och femtio öre tog mormodern för underklänningen. Jag har underklänningen och använder den. (Perfekt under min folkdräkt bland annat.) Men prislappen förmådde jag inte att kasta. För visst är den fin?!

Ha nu en riktigt bra onsdag!